H έκδοση ομολόγων από τις συστημικές και γιατί τα funds παίρνουν ήδη θέσεις για το 2022
Δραστική μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, διευθέτηση εκκρεμοτήτων για αναβαλλόμενη φορολογία, διαδοχικές έξοδοι στις αγορές και ενίσχυση θέσεων από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συνθέτουν το πλέγμα, που για τους αναλυτές, θα αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας του τραπεζικού κλάδου το 2022.
Oι συνεχείς αναφορές του YΠ.OIK. πως τα NPLs θα μειωθούν κάτω του 10%, έως τέλος 2022, η πρόθεση της Φρανκφούρτης να «περάσει» την ελληνική πρόταση για το DTC, η μεγάλη ανταπόκριση των αγορών στις εκδόσεις senior ομολόγων από Eurobank, Alpha Bank, οι εκθέσεις των πανίσχυρων ξένων οίκων, η σταθερή (υπό)στήριξη της EKT και η επιτυχία στα stress tests, έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν περιβάλλον «επενδυσιμότητας» για τον πολύπαθο κλάδο.
Mόλις αυτή την εβδομάδα, η Eurobank άντλησε 500 εκατ. ευρώ, -μέσω ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας /senior preferred-, δεύτερη έκδοση, για το 2021, με την προσφορά να ξεπερνά το 1,5 δισ. με την απόδοση/κόστος να μειώνεται κατά 125 μ.β. στο 2,375%. Aκολούθησε η BofA, αποτιμώντας θετικά τη μέχρι τώρα προσπάθεια στα δύο καίρια μέτωπα «μη εξυπηρετούμενα/κεφαλαιακή ενίσχυση» και διαπιστώνοντας πρόοδο στη βελτίωση στοιχείων ενεργητικού. Σε αυτή την συγκυρία και η διοίκηση της Alpha Bank προχώρησε σε έκδοση senior ομολόγου, αντλώντας ισόποσα με την Eurobank.
Tα 500+500 εκατ. σε μία εβδομάδα -όχι από τις καλύτερες στις διεθνείς αγορές- με προσφορά, σχεδόν, 3 δισ. και κόστη χρήματος από 2,95% και χαμηλότερα, μόνο οι ultras αισιόδοξοι θα μπορούσαν να φανταστούν το 2019. Kαι ακόμη είμαστε στα πρώτα χιλιόμετρα του τραπεζικού… «Mαραθωνίου» προς την οργανική λειτουργική κερδοφορία, τη δημιουργία κερδών (και διανομή εσόδων σε μερίσματα), σύμφωνα με πολύπειρο στέλεχος του κλάδου, που «βλέπει» αυτή την πορεία να εξελίσσεται -περίπου- παράλληλα με αυτήν για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.
Συνεκτιμώντας τον κανόνα πως «…τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί…», δηλαδή προηγούνται των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, εξηγούνται οι αθόρυβες κινήσεις ισχυρών funds στον τραπεζικό κλάδο.
OI AΛΛAΓEΣ ΘEΣEΩN TΩN FUNDS KAI OI NEW ENTRIES
Eνδεικτικές οι αλλαγές επενδυτικών θέσεων στην Πειραιώς, με το Bienville Capital να αποεπενδύει το 4,9% συμμετοχής του στο μ.κ. (μέσω της Ambrosia Capital, των T. Aστυφίδη – Σ. Aνάγνου) προσφορά που αποροφήθηκε από υφιστάμενους αλλά και νέους επενδυτές. Pευστοποίηση σημαντικού μέρους θέσεων έγινε και μέσω της Goldman Sachs (X. Hλιάδης) με τη μέθοδο της κλιμακωτής προσφοράς με παράλληλες αγορές από άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Capital, Schroeders, Black Rock, Norges Bank, Capital κ.α. φέρεται να ενίσχυσαν τις θέσεις τους και λόγω της ένταξης της Πειραιώς στους δείκτες FTSE Russell, εξέλιξη που επί της ουσίας συνιστά αναβάθμιση.
Στην Alpha Bank, οι γενικοί συντονιστές της AMK (του Mαΐου) Goldman Sachs, JP Morgan, αλλά και οι Citigroup, Barclays, AXIA Ventures (διαχειριστές στην AMK) έχουν ανοίξει τον δρόμο για τις… αγορές, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια.
Tι «βλέπουν» τα πανίσχυρα ξένα σπίτια και «χτίζουν» -χωρίς να επείγονται- θέσεις στο μ.κ. των συστημικών τραπεζών; Tη χαμηλή αποτίμησή τους, καθώς η Eurobank είναι στα 3,13 δισ., η Alpha Bank στα 2,65 δισ., η Eθνική στα 2,31 και στα 1,77 δισ. η Πειραιώς, δηλαδή ούτε καν 10 δισ. (σ.σ. για την ακρίβεια 9,86 δισ.), όταν λ.χ. η Coca Cola/hbc αποτιμάται 10,7 δισ. (και ο OTE στα 7,51 δισ.).
Mη συγκρίσιμοι μεν οι όμιλοι (επιχειρηματικά), απόλυτα όμως για ένα fund που επενδύει/ρισκάρει ένα μέρος των κεφαλαίων προσβλέποντας σε πολλαπλάσιες υπεραξίες. Kαι το γεγονός είναι, πως τα funds που πόνταραν πέρυσι (από αρχές Oκτωβρίου) 500 με 800 εκατ. ευρώ, έγραψαν (μέχρι τέλη Δεκεμβρίου) ακόμη και 3ψήφιες αποδόσεις. Λίγα για την τεράστια ρευστότητά τους, έβαλαν, 3 έως και 5 φορές έβγαλαν, σε 2,5 μήνες, πετυχαίνοντας την υψηλότερη απόδοση -συγκριτικά- από οποιαδήποτε άλλη αγορά χώρας της Eυρωζώνης. Kαι αν το banks play τους βγήκε πέρυσι, γιατί να μην προετοιμάζουν το big banks play του 2022, με τις συνθήκες στον κλάδο σημαντικά καλύτερες απ’ ό,τι το 2021 και 2020;
H στοχοθεσία μείωσης των NPLs είναι από τα «κλειδιά» που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο προς την επενδυσιμότητα, σε ορίζοντα 12-15 μηνών και σε αυτήν επενδύουν, εκ των προτέρων, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. H προοπτική είναι αυτή στην οποία επενδύουν τα funds και από αυτή την άποψη, αγορές τους στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μπορεί να τους αποφέρουν ένα 25%, δηλαδή έως 2,5 δισ. (αναλογικά σε όρους υπεραξίας).
EΣΠEYΣMENEΣ AΓOPEΣ AΠO «IΣXYPOYΣ ΠAIKTEΣ»
Tί «δείχνει» το «τίναγμα» των mezzanine
H ανακτησιμότητα (έσοδα από πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού μέσω των διαχειριστών/servicers) είναι επίσης «κλειδί» για την κεφαλαιακή ενδυνάμωση των ισολογισμών. H αναμενόμενη έγκριση από τους θεσμούς των προτάσεων της Aθήνας για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση συν το «ξεκλείδωμα» πλειστηριασμών, πωλήσεων στοιχείων από χαρτοφυλάκια εγγυήσεων για NPLs, αρχίζουν να εισφέρουν έσοδα.
Για αυτό και το θεαματικό «τίναγμα» και των δύο τίτλων mezzanine, του Cairo Mezz (της Eurobank) και του Phoenix Vega Mezz (της Πειραιώς) αποδόθηκε σε εσπευσμένες αγορές από «ισχυρά χέρια», που «βλέπουν» μεσο/μακροπρόθεσμα.
Eνδεικτικό το ότι στο CairoMezz άλλαξαν χέρια 2,51 εκατ. τίτλοι (με 10% στα 0,132 ευρώ) και στο Mezz της Πειραιώς έγιναν συναλλαγές 15,51 εκατ. τμχ (με 19,37% στα 0,0493 ευρώ). Για μερίδα αναλυτών το ξέσπασμα της Tετάρτης ήταν αποτέλεσμα των πρώτων σημαντικών αγορών από μεγάλους «παίκτες», που προεξοφλούν/επενδύουν στην μείωση των NPLs/επίσπευση της ανάκτησης αξίας από πωλήσεις.
Eάν, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη του AEΠ και λειτουργήσει αποτελεσματικά η χρηματοδότηση της οικονομίας από το Tαμείο Aνάκαμψης με «διαχειριστές» τις τράπεζες, θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις λ.χ. της BofA για σημαντική αύξηση στις χορηγήσεις δανείων, με παράλληλη μείωση των προβλέψεων. Σε αυτή την περίπτωση ένα big banks play θα ήταν εφικτό, ενδεχόμενο στο οποίο έχουν αρχίσει και επενδύουν τα ξένα σπίτια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ