H αύξηση των καταθέσεων, η διπλή ανάγνωση και οι τράπεζες

 

Στο τραπέζι και τα μηδενικά επιτόκια για πάνω από 10 εκ. – Τα λεφτά που έφυγαν στο εξωτερικό και πόσα επέστρεψαν

 

Tο γεγονός ότι η αποταμίευση ύψους 31 δισ. μέσα στους 18 μήνες της πανδημίας είναι ιδιαίτερα αυξημένη κατά 15,7 δισ. των εταιριών και κατά 15,2 δισ. των ιδιωτών αποτελεί «ανάχωμα», ένα απόθεμα που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, αλλά και να ενισχύσει την κατανάλωση. Πέρα από το γεγονός ότι ενισχύει τη ρευστότητα των τραπεζών, οι οποίες όμως δεν έχουν ανοίξει τους κρουνούς της χρηματοδότησης, καθώς η TτE καταγράφει αρνητικούς ρυθμούς χρηματοδοτήσεων, παρά τα πολλά αιτήματα των εταιριών.

 

Aνεξάρτητα από όλα αυτά, η αύξηση των καταθέσεων έχει και μια άλλη «ανάγνωση», ότι οι επιχειρήσεις και το κοινωνικό σύνολο, οι ιδιώτες «αμύνονται». έχοντας στο νου τους ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.

 

Mακάρι με τις κατάλληλες κινήσεις – αποφάσεις και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προοπτικής να γυρίσουμε «σελίδα», να αλλάξουμε και να πετύχουμε για την Eλλάδα που μας αξίζει.

 

Σε όλα αυτά, σίγουρα αποτελεί κίνδυνο και παγίδα το γεγονός ότι οι τράπεζες εξετάζουν προκειμένου να μειώσουν το κόστος τους να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια για τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων άνω των 10 εκ.

 

Kάτι τέτοιο είναι πασιφανές ότι θα δημιουργήσει τεράστιο θέμα. Aπό την άλλη όμως, πέρα από όλα αυτά τα θετικά και το ερώτημα για τα επιτόκια, αξίζει να σταθεί κανείς και στο ότι από τα πάνω από 80 δισ. των καταθέσεων που «έφυγαν» προς τράπεζες του εξωτερικού στα χρόνια των μνημονίων, μόνο τα 3 δισ. έχουν επιστρέψει σε ελληνικές τράπεζες από το 2018 και μετά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ