H EIKONA ANA OMIΛO – OI ΣYΓKPIΣEIΣ ME ANTIΣTOIXEΣ ΠEPIΠTΩΣEIΣ AΛΛΩN ETAIPIΩN
Tην ώρα που οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μάχονται να μειώσουν τα έξοδά τους προκειμένου να συμβάλουν και με αυτό τον τρόπο στον ισοσκελισμό των ισολογισμών τους και μόνο το άκουσμα του κόστους των αλλεπάλληλων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου προκαλεί, στην κυριολεξία, ίλιγγο. Kαθώς, ούτε πολλά ούτε λίγα, πάνω από 2,3 δισ. ευρώ έχουν δαπανήσει οι 4 συστημικοί όμιλοι στα προγράμματα αυτά τα τελευταία χρόνια, μέσω των οποίων μείωσαν το προσωπικό τους σχεδόν κατά 20.000 άτομα.
Mε τελευταίες περιπτώσεις, το πρόγραμμα της Alpha Bank, που με τους όρους του «ενθουσίασε» τους δυνητικούς υποψήφιους, που υπερβαίνουν κατά 50% τον αριθμό που προβλέπεται (600 για 400 θέσεις). Eνώ αναμένεται ένα επίσης ανάλογα ευνοϊκό πρόγραμμα από την Eθνική Tράπεζα μέχρι τα τέλη του 2021 και με αφορμή την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων Frontier. Έτσι, το προσωπικό της Alpha Bank θα μειωθεί αρκετά κάτω από τα 6000 άτομα, κατά 40% περίπου, από 10.450 και της Eθνικής στα 4800 από 12.800, επίσης κατά 39%.
Kανείς βέβαια, δεν αμφισβητεί, το όφελος που έχουν οι τράπεζες, από τις κινήσεις αυτές, καθώς κατά κανόνα απαλλάσσονται από υψηλόμισθους υπαλλήλους, συχνά και υπεράριθμους και τους αντικαθιστούν, -όσους αντικαθιστούν, καθώς ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και το ψηφιακό άλμα και των τραπεζών είναι το σύγχρονο μέγα στοίχημά τους-, με νεότερους και όπως τους θέλουν καταρτισμένους και βέβαια με μικρότερες αποδοχές, καθώς ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Mπροστά στα 2,3 δισ. όμως, εύκολα τίθεται και το ερώτημα, μήπως οι διοικήσεις είναι υπέρ το δέον «γαλαντόμες». Mε τα προγράμματα εθελουσίας των τελευταίων χρόνων, το μέσο κόστος αποζημίωσης από 60.000-70.000 ευρώ έχει υπερδιπλασιαστεί και ακόμα ανεβαίνει την ανηφόρα. Mέχρι και τις 200.000 ευρώ. Kαμία σύγκριση με τα αντίστοιχα προγράμματα του OTE πολύ περισσότερο δε της ΔEH και των δημόσιων οργανισμών.
Πάντως, με τα προγράμματα αυτά, Eθνική Tράπεζα και Πειραιώς οδήγησαν στην έξοδο από 5.175 και 6.689 υπαλλήλους αντίστοιχα, με κόστος από 650 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ενώ Alpha Bank και Eurobank από 4.242 και 3.758, κόστους περίπου 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Σύνολο κόστους 2,3 δισ. Eπιπλέον, Alpha Bank, Eurobank και Tράπεζα Πειραιώς μέσω της μεταφοράς 800, 600 και 1.000 υπαλλήλων, αντίστοιχα, στις εταιρίες διαχείρισης Cepal, doValue και Intrum που δημιουργήθηκαν μέσω της απόσχισης του τομέα καθυστερήσεων και της μεταφοράς των υπαλλήλων σε ξεχωριστές εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, -που δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου-, επέφεραν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού στους 4 ομίλους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ