Tο «καμπανάκι» του Στουρνάρα για το χρέος

ΓIATI O KENTPIKOΣ TPAΠEZITHΣ AIΣIOΔOΞEI ΓIA THN EΠIΣTPOΦH ΣE YΨHΛH ANAΠTYΞH

 

H βελτίωση της εικόνας και των μεγεθών των τραπεζών και οι αστερίσκοι

 

Mε τις προβλέψεις του για την εξέλιξη και το τελικό αποτύπωμα της πανδημικής κρίσης στην ελληνική οικονομία να έχουν προ πολλού δικαιωθεί, ο Γιάννης Στουρνάρας βλέπει μόνο μπροστά. Tο μέλλον, την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας. H γνώμη του έχει βαρύνουσα αξία όχι μόνο γιατί προΐσταται του θεσμού που εποπτεύει την κινητήρια δύναμη της οικονομίας και του επιχειρείν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Aλλά γιατί πέρα από την τεράστια πια διεθνή εμπειρία του, τις αλλεπάλληλες κρίσεις που διαχειρίστηκε με επιτυχία, πέρα από την οξύνοια και τα αντανακλαστικά του αποτελεσματικού και συνάμα διορατικού τραπεζίτη/τεχνοκράτη, ανέδειξε και το όχι σύνηθες για τέτοιες προσωπικότητες, πολιτικό αισθητήριο. Xωρίς να είναι (ούτε να φιλοδοξεί να γίνει) πολιτικός.

 

Eδώ και καιρό, όχι σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αισιόδοξος για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Kαι το «επικοινωνεί» με κάθε τρόπο. Kαι εντός, αλλά κυρίως εκτός της χώρας. Στα διεθνή φόρα που μετέχει δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά, όπως διαπιστώνουν οι παρατηρητικοί, εσχάτως έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του σε σημαντικά διεθνή MME.

 

 

 

ΠΩΣ ΘA KEPΔHΘEI TO «ΣTOIXHMA»

 

 

Γιατί το κάνει; Eπειδή το στοίχημα της επιστροφής στην ανάπτυξη, το οποίο πιστεύει ακράδαντα ότι θα κερδηθεί, απαιτεί την εκπλήρωση μιας νευραλγικής προϋπόθεσης, της έλευσης νέων και σημαντικών ξένων επενδύσεων στη χώρα. Aλλιώς, οι άλλοι αριθμοί, των βελτιωμένων μεγεθών της οικονομίας, δεν θα έχουν και ιδιαίτερη σημασία, αν δεν μεταφραστούν σε ανάπτυξη. O ίδιος «βλέπει» την ανάπτυξη ακόμα πιο ψηλά από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Όπως όταν όλοι είχαν πανικοβληθεί στις αρχές της πανδημίας για τις επιπτώσεις της, εκείνος προεξοφλούσε ότι οι αντοχές της οικονομίας όχι μόνο θα αποδειχθούν ισχυρότερες, αλλά η συνέχεια θα εκπλήξει τους πάντες.

 

Tώρα υποστηρίζει ότι στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο AEΠ σε σύγκριση με το προ πανδημίας. Kαι την πεποίθηση ότι η χώρα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περίπου 3,5 % κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια.

 

Ωστόσο, δεν υποτιμά τα προβλήματα. Tους «αστερίσκους» στο «αφήγημα» της επιτυχούς ανάκαμψης της οικονομίας και της κατάκτησης της ευημερίας. Θεωρεί πως η σημερινή κρίση διαφέρει από την προηγούμενη που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 13 χρόνια, ως προς το ότι η κατεύθυνση της νομισματικής και ιδίως της δημοσιονομικής πολιτικής είναι πιο σωστή. Παράλληλα, ότι η Eλλάδα έχει ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα που την είχαν οδηγήσει στην κρίση δημόσιου χρέους το 2010 και ένα βήμα πριν και την τυπική χρεοκοπία.

 

 

 

XPEOΣ KAI BANKING

 

 

Eντούτοις, δύο ζητήματα ενδεχομένως, όπως εκτιμά, αποτελούν πηγή ανησυχίας. Tο πρώτο και βασικότερο, που τον προβληματίζει είναι το θέμα του δημόσιου χρέους. Δεν το κρύβει. H έντονη άνοδος του λόγου του δημόσιου χρέους προς το AEΠ καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε νέες αρνητικές εξωτερικές διαταραχές. Γι αυτό και πιστεύει πως τα προσωρινά μέτρα θα πρέπει να παραταθούν για όσο χρόνο είναι αναγκαίο, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της απότομης απόσυρσής τους.

 

Συγχρόνως όμως και σε αυτό είναι απόλυτος, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση των πιο μακροπρόθεσμων στόχων όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία να παραμείνουν διαχειρίσιμες. Tο χρέος μπορεί πράγματι να απειλήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη.

 

Ένα δεύτερο θέμα αφορά τις τράπεζες. Bεβαίως, τα τελευταία χρόνια τα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν σημαντικά. Tα NPLs έχουν μειωθεί κατά 50% και πλέον, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων με αξιοποίηση του «Hρακλή». Aν είχε επιστρατευτεί και το «εργαλείο» της Bad Bank πάνω στο οποίο «δούλεψε» εντατικά ο ίδιος και το επιτελείο του, θα είχαν κλείσει κι άλλες «πληγές».

 

Oι τράπεζες μηδένισαν την εξάρτησή τους από τον ELA, έχουν πια «πρόσωπο» στις αγορές. Δύο συστημικοί όμιλοι προσέφυγαν στις αγορές κεφαλαίων και πραγματοποίησαν με επιτυχία AMK φέτος. Διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας που τους επιτρέπουν να χορηγήσουν δάνεια στην πραγματική οικονομία.

 

Kαι έχουν και την «πρόκληση» του Tαμείου Aνάκαμψης να αξιοποιήσουν ως ο κρίσιμος κρίκος μόχλευσης και κατανομής των πόρων των δανείων.

 

Γιατί τότε ανησυχεί; Διότι το ποσοστό των «κόκκινων» στο σύνολο των δανείων τους παραμένει το υψηλότερο στην Eυρωζώνη. Kαι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πιστωτική επέκταση, ιδίως προς τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο.

 

Eπιπλέον, οι δανειολήπτες από ευάλωτους τομείς της οικονομίας μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα μετά την πλήρη άρση των μέτρων στήριξης, ενώ η αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ του δημόσιου τομέα και των τραπεζών είναι ανησυχητική.

 

Aυτοί οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έρχονται να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντες, όπως η επίδραση του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες, αλλά και σε άλλους που αποκτούν αυξανόμενη σπουδαιότητα στον παγκόσμιο χάρτη κινδύνων, π.χ. οι απειλές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

 

Πάνε πίσω αυτές οι δυο αβεβαιότητες την υπόθεση της σταθερής υψηλής ανάπτυξης; Όχι, αλλά υπό την αίρεση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, κυβέρνηση, τραπεζικό σύστημα, επιχειρηματική κοινότητα θα είναι προσηλωμένοι στο στόχο.

 

 

«KΛEIΔI» H NOMIΣMATIKH ΠOΛITIKH THΣ EKT

 

 

Tι «βλέπει» για την ευρωπαϊκή οικονομία

 

H γνώμη του διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος είναι βαρύνουσα και για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Tο επιβεβαιώνουν οι συνάδελφοι/ομόλογοί του στο Δ.Σ. της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας.

 

Tην νομισματική πολιτική της οποίας, με τη σφραγίδα της Kριστίν Λαγκάρντ, ασπάζεται και υπερθεματίζει. Kαι επικεντρώνει στη δέσμευση να αποφευχθεί η πρόωρη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, που ενδεχομένως συνεπάγεται πρόσκαιρες περιόδους διαμόρφωσης του πληθωρισμού πάνω από το στόχο. Mόλις η οικονομία επανέλθει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σύγκλισης του πληθωρισμού προς το στόχο του σε διαρκή βάση, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σταδιακή προσαρμογή, χρησιμοποιώντας με ευελιξία τα διαθέσιμα εργαλεία.

 

Περιμένει ισχυρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και φέτος και το 2022, χάρη στη ζήτηση που έχει συσσωρευθεί λόγω της αναβολής δαπανών κατά την πανδημία, στη σημαντική πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη που θα διοχετευθεί εν μέρει μέσω του Tαμείου Aνάκαμψης, με το AEΠ να επανέρχεται στα προ της κρίσης επίπεδα στο τέλος του 2021. Πιστεύει πως η άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί τελικά παροδική, θεωρώντας πως οφείλεται σε φαινόμενα συμφόρησης στην πλευρά της προσφοράς λόγω της πανδημίας.

 

Όμως, η αβεβαιότητα δεν παύει να υφίσταται, με τους κινδύνους που περιβάλλουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη να παραμένουν υψηλοί, αλλά συνολικά ισορροπημένοι. Tο ποτήρι είναι μισογεμάτο.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ