«Το πρώτο το θετικό κομμάτι είναι ότι οι ευρωπαίοι καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να κάνουν με το χρέος της Ελλάδος, το οποίο δεν είναι διαχειρίσιμη υπόθεση», δήλωσε ο πρώην υπουργός, Πέτρος Δούκας στο ραδιοσταθμό ANT1 για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Όπως εξήγησε, «370 δισ. που χρωστάμε κανονικά συν 6-7 που χρωστάει το δημόσιο χωρίς να τα έχει καταγράψει συν περίπου 45 δισ. ευρώ εγγυήσεις του δημοσίου, συν το άνοιγμα του ασφαλιστικού συστήματος κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον 200 δισ. μιλάμε για μια κατάσταση εκρηκτική που δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί και να καλυφθεί από τους έλληνες φορολογούμενους».
«Θα γίνει ένα κούρεμα της τάξης του 50% αν θα είναι 45-50 ή 55 θα το δούμε την τελευταία στιγμή, αλλά θα είναι κάπου τόσο. Αυτό καταρχήν για την Ελλάδα είναι καλό υπό την εξής έννοια: όσο πιο μεγάλο είναι το κούρεμα τόσο πιο πολύ μειώνεται το χρέος. Όσο μειώνεται το χρέος τόσο μειώνονται αντίστοιχα και οι τόκοι, όσο μειώνονται οι τόκοι τόσο λιγότερους φόρους θα πληρώνουμε μόνο και μόνο για να πληρωθούνε τόκοι».
Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί με τις τράπεζες, είπε ότι «οι τράπεζες δυστυχώς θα αφελληνιστούν. Μια το κούρεμα, μια η BlackRock η οποία θα βγάλει υποθέτω πολύ χειρότερα οικονομικά στοιχεία από αυτά που εμφανίζουν οι ίδιες, εξανεμίζουν εντελώς τα κεφάλαιά τους, που σημαίνει θα γίνει κάποια επανακεφαλοποίηση από κάποια ευρωπαϊκή αρχή, ίσως το EFSF ή κάποιο άλλο όργανο και σημαίνει ότι θα πάρουν τις ελληνικές τράπεζες κυριολεκτικά μπιρ παρά».
«Είναι θετικό ότι χθες ψέλλισαν επιτέλους οι Ευρωπαίοι αυτό που είχαμε πει και την περασμένη φορά, ότι πρέπει να υπάρχει μια διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς», κατέληξε.