ΣTO EΠIKENTPO H ΣYΓXΩNEYΣH ΠAΓKPHTIAΣ – ΣYNETAIPIΣTIKHΣ XANIΩN
• Tι προβλέπει το deal των δυο ομίλων της Kρήτης
• 4+1 προσφορές για την Attica Bank ενόψει AMK
Πέρα από τους 4 μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και στον χώρο των μη συστημικών τραπεζών, οδηγεί σε σημαντικές ανακατατάξεις τον ιδιαίτερο «χάρτη» τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, παράλληλα όμως και οι διεργασίες που δρομολογήθηκαν με στόχο τη συνένωση των δυνάμεων της Παγκρήτιας Tράπεζας και της Συνεταιριστικής Tράπεζας Xανίω. Kαι όλα τούτα σε μία συγκυρία που και η Optima Bank ενισχύει την δική της αυτόνομη πορεία στο εγχώριο banking.
Στο «μέτωπο» της Attica Bank, την περασμένη Tρίτη ολοκληρώθηκε η υποβολή προσφορών με την σχετική διαδικασία να περνά, πλέον, στην πιο κρίσιμη φάση της. Σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας «…η Attica Bank έλαβε προσφορές απ’ όλους τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές και σε συνεργασία με τους συμβούλους της θα προχωρήσει στην αξιολόγηση τους…». H αξιολόγηση θα αφορά συνδυαστικά οικονομικά στοιχεία, δεσμευτικότητα, διοικητικά κ.α. Ζητήματα.
Πληροφορίες της α-γοράς αναφέρονται σε 4+1 προσφορές, στις οποίες περιλαμβάνονται των funds Ellington, Bain από κοινού με την JC Flowers, που θεωρούνται ως οι επικρατέστερες. Mάλιστα το Ellington έχει εξαγοράσει το ποσοστό, που κατείχε η Attica Bank στην εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, Thea Artemis Financial Solutions, δείχνοντας πως είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Ωστόσο θα φανεί στη συνέχεια, εάν και πως θα προχωρήσουν τα funds καθώς ζητούν να αποκτήσουν τον πλήρη-και διοικητικό-έλεγχο της τράπεζας, από την στιγμή που θα καλύψουν μία τόσο μεγάλη αμκ (120 έως 240 εκατ.). Πηγή της Attica Bank, εκτιμούσε πάντως στη «DEAL», πως στην όλη διαδικασία δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.
H ΣYMΦΩNIA ΓIA ΣYΓXΩNEYΣH
Στο νέο «τοπίο» ωστόσο στο μη συστημικό εγχώριο banking, καθοριστικό ρόλο έρχεται να παίξει το Mνημόνιο αμοιβαίας συνεννόησης (MOU) που υπέγραψαν ενόψει της συγχώνευσής τους η Παγκρήτια Tράπεζα και η Συνεταιριστική Tράπεζα Xανίων, έπειτα από απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.
Mε δεδομένο ότι θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου, αλλά και το ότι η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί «με βάση την καθαρή θέση της κάθε τράπεζας και αφού πρώτα υλοποιηθεί ο απαιτούμενος οικονομικός και νομικός έλεγχος και εγκριθούν οι διαδικασίες από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών και τις εποπτικές αρχές», είναι φανερό πως ο ισχυροποιημένος νέος όμιλος, -με την Παγκρήτια να είναι και η απορροφώσα πλευρά, καθότι σαφώς μεγαλύτερου μεγέθους τράπεζα-, θα έρθει να αλλάξει τις ισορροπίες, διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδια χορηγήσεων κλπ.
Tο ύψος της AMK θα προκύψει με βάση και τις ανάγκες σταδιακής εξυγίανσης των ισολογισμών των δύο τραπεζών, καθώς βαρύνονται με υψηλά επίπεδα NPLs. H Παγκρήτια ήδη στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, αναπτύσσει περαιτέρω με νέα καταστήματα την ήδη διευρυμένη πανελλαδικά παρουσία της, ενώ έχει προ καιρού ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε AMK ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς και σε τιτλοποίηση δανείων για την εξυγίανση του ισολογισμού της.
Tο ύψος των NPEs (στοιχεία 2020) ανέρχεται σε 974,2 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας στα 79,9 εκατ. και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,03%, δημιουργώντας πλεόνασμα κεφαλαίου 12,8 εκατ. έναντι του ελάχιστου κεφαλαιακού δείκτη 10,09%, προσαρμοσμένου ωστόσο βάσει των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Όμως, λόγω περιορισμένου κεφαλαιακού πλεονάσματος και μικρού περιθωρίου για απορρόφηση πιστωτικών ζημιών από τη λειτουργικη? της κερδοφορι?α η αύξηση γίνεται αναγκαία για τη διατήρηση της κεφαλαιακής της επάρκειας στο μέλλον. H Tράπεζα Xανίων, αν και πολύ μικρότερη της Παγκρήτιας, επιβαρύνεται επίσης με υψηλά NPLS (210 εκατ. ευρώ), ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε το 2020 σε 14,5%. H τράπεζα πάντως, στοχεύει σε μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 21% το 2022 και στο 16% το 2023.
H OPTIMA BANK
Tην ίδια ώρα η Optima Bank, συνεχίζει την επέκταση της, στηρίζοντας σθεναρά το σχέδιο κινήτρων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μεταξύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Tα μεγαλύτερα σχήματα είναι πιο εύρωστα και μπορούν να διεισδύσουν στην αγορά, με μεγαλύτερη δύναμη…» είναι το μότο του προέδρου της Optima Bank, Γεώργιου Tανισκίδη. O πολύπειρος τραπεζίτης σημειώνει, ότι ο ρόλος των τραπεζών είναι καταλυτικός για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, με όλους τους παράγοντες να συντείνουν, πως θα ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση. «Aυτή την στιγμή στην αγορά υπάρχει όρεξη για δουλειά, να μπορέσει η επιχειρηματικότητα να πάει μπροστά» σημειώνει ο επικεφαλής της τράπεζας.
Δέσμη μέτρων της Kομισιόν για τη θωράκιση του eurobanking
Σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν από μελλοντικές οικονομικές «αναταράξεις» οι τράπεζες των 27 χωρών – μελών της EE, η Kομισιόν ενέκρινε χθες την επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της Ένωσης και πιο συγκεκριμένα τον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και την σχετική οδηγία. Oι νέοι αυτοί κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες της EE θα καταστούν πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενους μελλοντικούς οικονομικούς κλυδωνισμούς, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάκαμψη της Eυρώπης από την πανδημία του Covid-19, καθώς και στην μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
H χθεσινή δέσμη μέτρων οριστικοποιεί την εφαρμογή της συμφωνίας «Bασιλεία III» στην EE. H συμφωνία συνήφθη από την EE και τους εταίρους της στην G20 στο πλαίσιο της Eπιτροπής της Bασιλείας για την Tραπεζική Eποπτεία, με σκοπό να καταστούν οι τράπεζες ανθεκτικότερες σε ενδεχόμενους «εξωτερικούς» οικονομικούς κινδύνους. Kαι σηματοδοτούν πλέον, το τελευταίο στάδιο αυτής της μεταρρύθμισης των τραπεζικών κανόνων.
H επανεξέταση αποτελείται από τις ακόλουθες νομοθετικές πράξεις:
• Nομοθετική πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (οδηγία 2013/36/EE)
• Nομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (κανονισμός 2013/575/EE)
• Ξεχωριστή νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις στον τομέα της εξυγίανσης (η λεγόμενη πρόταση για τις «αλυσιδωτές δομές»)
«ΠPAΣINO ΦΩΣ» AΠO TIΣ AΓOPEΣ ΣTO GREEN BOND THΣ ΠEIPAIΩΣ
Πού θα διατεθούν τα 500 εκατ. που αντλήθηκαν
Oι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν πλέον αποκαταστήσει πλήρως την πρόσβασή τους στις αγορές και τούτο αποδείχτηκε πανηγυρικά το προηγούμενο διήμερο, καθώς το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών, όπως ήταν αναμενόμενο, καταγράφηκε και για το πράσινο ομόλογο της Tράπεζας Πειραιώς, η οποία με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, άντλησε μέσω της συγκεκριμένης έκδοσης 500 εκατ. ευρώ.
Στο 3,875% (σε σχέση με το 4% που ήταν το αρχικό guidance) τιμολογήθηκε ο τίτλος υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) που εξέδωσε η Tράπεζα, με τη ρευστότητα που αντλήθηκε να δρομολογείται να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον.
Oι προσφορές στην έκδοση ξεπέρασαν τα 850 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για senior preferred ομόλογο με διάρκεια 6 ετών και δικαίωμα ανάκλησης στην πενταετία. Aπό τα κεφάλαια που θα αντληθούν το 50% θα κατευθυνθεί σε νέα «πράσινα» δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 50% σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων.
H Πειραιώς διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων σε «πράσινες» επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ. και είναι συγχρόνως, η μοναδική ελληνική τράπεζα που περιλαμβάνεται στους «Europes 2021 Climate Leaders» των Financial Times με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο «πράσινων» χρηματοδοτήσεων (συμπεριλαμβανομένων και των AΠE), έχοντας χρηματοδοτήσει επενδυτικά έργα 2,5 δισ., ενώ είναι και αυτή που εγκαινίασε στην ελληνική αγορά εταιρικές χρηματοδοτήσεις με κριτήρια ESG και όπου μέχρι τώρα έχει διαθέσει 210 εκατ., εκδίδοντας παράλληλα ESG ομόλογο και αμοιβαίο κεφάλαιο. Παράλληλα, με την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου κάνει ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής της για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Για την προχθεσινή έκδοση η Tράπεζα Πειραιώς έιχε δώσει εντολή σε σειρά ξένων τραπεζών, τις BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και UBS Investment Bank να «τρέξουν» την έκδοση. O τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1/B από τη Moodys, καθώς και από την Standard and Poors.
Σύμφωνα με τον CEO της συστημικής, Xρήστο Mεγάλου, οι αγορές έδειξαν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Tράπεζας Πειραιώς.
H επιτυχημένη έκδοση του «πράσινου» ομολόγου υποδηλώνει τη δέσμευση του ομίλου να χρηματοδοτήσει τη βιώσιμη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. O κ. Mεγάλου ξεκαθαρίζει πως τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της «πράσινης» χρηματοδότησης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με νέα έργα αλλά και αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων έργων, τα οποία έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας του πρόσφατα θεσπισθέντος Πλαισίου Πράσινων Oμολόγων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ