Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί για τις τράπεζες το ενδεχόμενο κρατικοποίησής τους μετά τις κρίσιμες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% αλλά και κεφαλαιακή ενίσχυσή τους.
Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν τελικά περισσότερα από 30 δισ. προκειμένου να καλύψουν τα κεν που θα τους παρουσιασθούν σε επίπεδο κεφαλαίων, μέσω του «κουρέματος» των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Έτσι λοιπόν γίνεται έντονος λόγος ότι μόλις 2 με 3 τράπεζες θα αποφύγουν την κρατικοποίηση και όλες οι υπόλοιπες θα αναγκασθούν να υποδεχθούν το ελληνικό δημόσιο στα μετοχικά τους κεφάλαια. Αυτό θα διαρκέσει για περίπου δύο χρόνια.
Στο τέλος αυτής της διετίας, το δημόσιο οφείλει να ξαναδιαθέσει τις μετοχές που θα πάρει ως εγγύηση για να διαθέσει αυτά τα 30 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τότε, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν στην προηγούμενη -δηλαδή στη σημερινή τους – κατάσταση.
Προεξοφλημένη η κρατικοποίηση
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη χθεσινή του συνέντευξη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι κατά πάσα πιθανότητα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα δοθεί το περιθώριο των 9 μηνών -όπως θα συμβεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές- προκειμένου να καταφέρουν να καλύψουν τις απώλειες από το haircut μέσω ιδιωτικών πόρων. Το χρονικό περιθώριο το οποίο θα δοθεί στις ελληνικές τράπεζες θα είναι δραματικά μειωμένο ενώ δεν αποκλείεται να είναι μέχρι τέλος του χρόνου.
«Δεν πρέπει να συγκρίνουμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τις ελληνικές, άλλωστε εμείς είμαστε και στο μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Στην ουσία, εάν τελικά το περιθώριο που θα δοθεί στις τράπεζες για να προσπαθήσουν να μαζέψουν κεφάλαια, είναι το ελάχιστο δυνατό, ουσιαστικά προεξοφλείται η ταχύτατη κρατικοποίησή τους.
Είναι σαφές ότι αυτό «καταδικάζει» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε υποχρεωτική κρατικοποίηση χωρίς να του παρέχεται καν η δυνατότητα της προσπάθειας εξεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αφορά στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Στις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να επιβληθούν αυστηρότερα κριτήρια επάρκειας κεφαλαίων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αντί του 9% που ανακοινώθηκε χθες στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του IIF και των ευρωπαίων ηγετών, να παραμείνει στο 10% που έχει ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτή η μία μονάδα παραπάνω στο δείκτη, μπορεί να μεταφράζεται σε επιπρόσθετα κεφάλαια από 500 εκατ. ευρώ μέχρι και ένα δις ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα και την έκθεσή της σε ελληνικό κίνδυνο.
Συμμετοχή του κράτους στο ΤΧΣ
Μετά τη λύση του ζητήματος της κρατικοποίησης και της κεφαλαιακής ενίσχυσης, πρέπει επίσης να οριστικοποιηθεί ο τρόπος συμμετοχής του δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, η συμμετοχή του δημοσίου θα γίνει με κοινές μετοχές, δηλαδή οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν, το δημόσιο καθίσταται βασικός μέτοχος εις βάρος των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι θα χάσουν πλέον οποιαδήποτε προοπτική μελλοντικής ανάταξης των ήδη δραματικών απωλειών που έχουν υποστεί από την απαξίωση των χρηματιστηριακών τιμών.
Οι τράπεζες αναμένεται να προσπαθήσουν να δώσουν τη μάχη τους και στα τρία μεγάλα μέτωπα που αντιμετωπίζουν.
Ωστόσο οι τραπεζίτες μόνον αισιόδοξοι δεν εμφανίζονται για τις προοπτικές των τραπεζών που διοικούν, όχι μόνο λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών αλλά κυρίως λόγω της επιθετικής διάθεσης που έχει δείξει η κυβέρνηση απέναντί τους.
Διαβάστε επίσης: Βενιζέλος: Δεν έρχονται νέα μέτρα μετά το κούρεμα