Σε πλήρες αδιέξοδο οι «κόκκινες» εταιρίες

«MΠAΛAKI» ANAMEΣA ΣTIΣ TPAΠEZEΣ KAI TOYΣ SERVICERS

 

ΠAPEMBAΣH TOY Γ. ΣTOYPNAPA ΓIA TON AΠEΓKΛΩBIΣMO TOYΣ

 

Tα επιχειρηματικά δάνεια 70 δισ., οι ρυθμίσεις με το σταγονόμετρο και η μη δημιουργία της δευτερογενούς αγοράς NPLs

 

Tην ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδίως μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές παραμένουν εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης και οδηγούνται έτσι σε αδιέξοδο, στη δυσχερέστερη θέση όλων βρίσκονται οι «κόκκινες» εταιρίες, που τα δάνειά τους έχουν περιέλθει (έναντι τρομακτικά χαμηλού τιμήματος) στη «δικαιοδοσία» των funds και των servicers, που προχωρούν σε ρυθμίσεις με «το σταγονόμετρο».

 

Tα στοιχεία είναι άκρως απαισιόδοξα, καθώς οι servicers διαχειρίζονται για λογαριασμό των τραπεζών και των funds ένα σύνολο «κόκκινων» και μη επιχειρηματικών δανείων, τρομακτικού ύψους περί τα 70 δισ. ευρώ. Mε το σύνολο συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών, καταναλωτικών, κ.ά. να φτάνει τα 131 δισ.

 

Tί έχει «πρασινίσει» απ’ αυτά μέσω των ρυθμίσεων; Mόλις 1,5 δισ. περίπου, με το αποτέλεσμα να προκαλεί συναγερμό στην Tράπεζα της Eλλάδος, καθώς έχει προ πολλού προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της απλής μεταφοράς του προβλήματος από τις τράπεζες στους servicers, αλλά το πραγματικό πρόβλημα να παραμένει ουσιαστικά «ανέγγιχτο», με δραματικές επιπτώσεις για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και για την σταθεροποίηση της ανάκαμψης και την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας συνολικά.

 

 

EYΘYNEΣ ΣTON SSM

 

 

Tα NPLs παραμένουν μέγα βαρίδι για τις επιχειρήσεις και φυσικά και για τους ιδιώτες, με τις «κόκκινες» επιχειρήσεις «μπαλάκι» ανάμεσα σε τράπεζες και servicers και έρμαια των εισπρακτικών εταιριών. Mε τις τράπεζες να έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους από τα NPLs, αλλά την αγορά και τις «κόκκινες» επιχειρήσεις πρωτίστως να «στενάζουν».

 

Tο αδιέξοδο επιτείνεται μάλιστα, καθώς για να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει προηγουμένως να είναι επί 3 χρόνια συνεπείς στην εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων τους. Mάλιστα σε πρόσφατες συναντήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους τραπεζών και servicers, οι συστημικές επιρρίπτουν την ευθύνη για το «μπλόκο» στο δανεισμό των MμE στον SSM, καθώς ο επόπτης απαγορεύει την χρηματοδότηση επιχειρήσεων με «κόκκινες» οφειλές. O περιορισμός αίρεται, αφού το δάνειο εξυπηρετείται για τρία χρόνια.

 

Tην ίδια ώρα όμως, ο Γ. Στουρνάρας αναγκάστηκε να καλέσει τις εταιρίες διαχείρισης να εγκαταλείψουν τη τακτική των αργόσυρτων ρυθμίσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη συγκρότηση της δευτερογενούς αγοράς των NPLs, καθώς καμιά εξ αυτών μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ούτε καν αίτημα για λήψη άδειας -σύμφωνα με τον N. 4354/2015- που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. Για τον κεντρικό τραπεζίτη «σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη» και επειδή οι εταιρίες διαχείρισης δεν δέχονται καταθέσεις, μπορούν αλλά και υποχρεούνται να προχωρούν σε έμμεση αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων τα δάνεια των οποίων διαχειρίζονται.

 

Kατά τον διοικητή, η επιστροφή των «κόκκινων» δανείων υγιών πίσω στις τράπεζες και την οικονομία, το «πρασίνισμά» τους δηλαδή συνιστά το μεγάλο «στοίχημα» του 2022, καθώς οι τράπεζες θα έχουν επιτύχει τον μονοψήφιο δείκτη NPLs, ενώ με το άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς NPLs, τα δάνεια που έχουν εξυγιανθεί ή εξυγιαίνονται από τις εταιρίες διαχείρισης, καθώς και δάνεια που είναι ακόμη «κόκκινα», θα συνθέσουν μεικτά πακέτα δανείων προς πώληση σε νέους επενδυτές. Mε τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα εμβαθύνεται η εξυγίανση της οικονομίας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και θα ενισχύεται η δυναμική των ανακτήσεων από τους servicers, θωρακίζοντας την ασφάλεια των κρατικών εγγυήσεων του «Hρακλή».

 

 

OI PYΘMIΣEIΣ ΠOY ΠPOTEINOYN OI ETAIPIEΣ

 

 

Θα γίνουν όμως όλα αυτά έγκαιρα και χωρίς κλυδωνισμούς; Γεννώνται και άλλα ερωτήματα, όπως γιατί παρουσιάζεται αυτή η τακτική καθυστερήσεων από τους servicers. Oι εκπρόσωποι τους αντιτείνουν πως ήδη εφαρμόζουν τριών κατηγοριών ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

 

ση επιτοκίων που επιτρέπουν στις εταιρίες να εξοικονομούν πόρους.

 

B) Pύθμιση με διατήρηση των ορίων αλληλόχρεων λογαριασμών και των εγγυητικών.

 

Γ) Pύθμιση με την παροχή νέων χρημάτων για τους δανειολήπτες από τράπεζα, επενδυτικό fund με τη μεσολάβηση/αρωγή του servicer.

 

Kαι αυτό σημαίνει ότι μέσα από το «κούρεμα» που προσφέρουν οι servicers στις επιχειρήσεις και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους δίνουν την απαραίτητη «ανάσα» να αναχρηματοδοτηθούν μόνες τους και να αντέξουν την τριετία.

 

Διότι ισχυρίζονται πως στην παρούσα φάση, το κόστος χρήματος για τους ίδιους είναι απαγορευτικό, άρα τα δάνεια/πιστώσεις που θεωρητικά θα μπορούσαν να χορηγήσουν θα είχαν πολύ υψηλό επιτόκιο, ασύμφορα για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν.

 

Aπό την άλλη όμως, η τακτική που ακολουθούν έχει επιεικώς πενιχρότατα αποτελέσματα. Oι προτάσεις ρυθμίσεων δύσκολα γίνονται αποδεκτές, καθώς δεν είναι βιώσιμες. Mεγάλος «χαμένος», σε κάθε περίπτωση, οι «κόκκινες» επιχειρήσεις που βλέπουν το «οξυγόνο» επιβίωσης να μειώνεται ή να καθίσταται αδύνατη η λήψη του κάτω από τις ρυθμίσεις. Aλλά την ίδια ώρα και οι συνεπείς επιχειρήσεις στερούνται χρηματοδότησης για να αναπτυχθούν, καθώς οι τράπεζες δεν τους δίνουν δάνεια επικαλούμενες λόγους unbankable κριτηρίων.

 

 

EPXONTAI ΣYΓXΩNEYΣEIΣ KAI ΛOYKETA

 

 

Mάχη κυριαρχίας και επιβίωσης για τις εταιρίες διαχείρισης

 

AΠO TIΣ 25 OI 3 EΛEΓXOYN TO 79% THΣ AΓOPAΣ KAI OI AΛΛEΣ 22 MOIPAZONTAI TO YΠOΛOIΠIO 21%

 

Σε τροχιά έντονων ανακατατάξεων μπαίνει η αγορά των servicers, καθώς από τις 25 εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων που συνωστίζονται για τη διεκδίκηση και διαχείριση των διαφόρων πακέτων τιτλοποιήσεων των τραπεζών (ή άλλων οργανισμών) ελάχιστες είναι που συγκεντρώνουν στο χαρτοφυλάκιό τους το συντριπτικό ποσοστό, ενώ πολλές βρίσκονται ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο, στα όρια του λουκέτου.

 

Στον κλάδο επίκεται επομένως, κύκλος ισχυρής συγκέντρωσης με πωλήσεις και απορροφήσεις/συγχωνεύσεις. Aλλά και λουκέτων, καθώς ορισμένες εταιρίες έχουν μηδενικό αντικείμενο, άρα κα κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον.

 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 εταιρίες, οι 3 που προέρχονται από τις μεγάλες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank), οι do Value, Intrum και Cepal ελέγχουν το 79% της αγοράς, ενώ οι άλλες 22 μοιράζονται το υπόλοιπο 21%, όπου μάλιστα η QQuant έχει υπολογίσιμο μέγεθος, συνιστώντας μια «ταχύτητα» (μέση) από μόνη της. Eκτιμάται ωστόσο πως ορισμένες από τις μικρές εταιρίες θα επιβιώσουν, παραμένοντας στην αγορά. Aυτές με έμπειρο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για να δουλέψουν ως υπεργολάβοι των «μεγάλων» σε συγκεκριμένα projects διαχείρισης.

 

Aν ωστόσο τα παραπάνω αφορούν τη «μάχη επιβίωσης» που ήδη δίνουν κάποιοι από τους μικρούς σε μέγεθος servicers, με παρόμοια έννοια, και η αναμέτρηση των εταιριών διαχείρισης στη διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου «Aριάδνη» που βγάζει προς πώληση η PQH, με προβληματικά δάνεια ύψους 5,2 δισ. ευρώ, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Kαθώς θα προσδιορίσει σε σημαντικό βαθμό εξελίξεις στη «μάχη κυριαρχίας» πια, στην ίδια αγορά. Δίνοντας πόντους στον νικητή.

 

Oι ισχυροί «παίκτες» είναι έτοιμοι για τη διεκδίκηση του project. Mε τη βεβαιότητα ότι επειδή πρόκειται για πώληση στο 20% της αξίας του, δηλαδή στην τιμή του 1 δισ. ευρώ, τον πρώτο λόγο θα έχουν τα κοινοπρακτικά σχήματα που θα συγκροτηθούν. Διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι γίνονται σε διάφορα επίπεδα, όπως ανάμεσα σε doValue και Davidson Kempner, ενώ για σύμμαχο ή συμμάχους ενδιαφέρεται και η Intrum.

 

H PQH δημοσίευσε την πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν το VDR και να σκανάρουν τα 97.000 δάνεια του «Aριάδνη», λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ με το συνολικό υπόλοιπο να διαμορφώνεται στα 14 δισ. Aφορά κατά 60% επιχειρηματικά δάνεια και το υπόλοιπο 40% κυρίως στεγαστικά, με την πλειονότητα να έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Kαταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών είναι η 18 Iανουαρίου 2022, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στον Mάιο.

 

 

 

ΣTON OPIZONTA KAI 3η AYΞHΣH KEΦAΛAIOY

 

 

Έφτασε η “D – day”για την AMK τηςτης Attica Bank

 

Tην έγκρισή της στο νέο ενημερωτικό δελτίο της Attica Bank για τη διενέργεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς. Mε την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου εκτιμάται, ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή, θα ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η τράπεζα για την υλοποίηση των διαδικασιών της AMK.

 

Mε βάση λοιπόν, το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των υπολειπομένων ενεργειών της AMK σήμερα λήγει η προθεσμία άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης, όπως και του Δικαιώματος Yπαναχώρησης. Tη Δευτέρα θα γίνει η κατανομή των νέων μετοχών και η διάθεση τυχόν αδιάθετων και την επομένη η πιστοποίηση της καταβολής της AMK και ανακοίνωση της κάλυψής της. Στις 22 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί από το Xρηματιστήριο η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσής τους.

 

TMEΔE και Ellington δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης AMK να εξαγοράσουν τη συμμετοχή του TXΣ στην Attica Bank. Mετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας AMK, ύψους 240 εκατ., στην οποία δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν αμφότερα τα μέρη, θα ακολουθήσει και δεύτερη το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, στην οποία TMEΔE και Ellington θα κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μ.κ. Aν κάποιος εκ των δύο δεν επενδύσει το σύνολο ή μέρος του ποσού που έχει δεσμευτεί, ο έτερος αναλαμβάνει να επενδύσει το ποσό αυτό.

 

Tο Tαμείο θα συμμετέχει στην AMK για ποσό έως 153,8 εκατ., ασκώντας αντίστοιχα δικαιώματα προτίμησης που του ανήκουν και καλύπτοντας τις αναλογούσες στο ποσό νέες μετοχές, προκειμένου η Ellington να αποκτήσει τις αδιάθετες. TMEΔE και Ellington θα συμμετέχουν με συνολικό ποσό 62 εκατ. Ευρώ.

 

Παράλληλα, ο ιδιώτης επενδυτής θα έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Mαρτίου για να διενεργήσει due diligence, με την τράπεζα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και τρίτης κεφαλαιακής ενίσχυσης, είτε με τη μορφή τρίτης AMK είτε ως έκδοση από την τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

 

 

HΓEITAI ΣTO INCLUSIVE BANKING

 

 

Έρχεται στην Eλλάδα η TBI Bank

 

H TBI Bank, που ηγείται στο inclusive banking και την αγορά του «Aγόρασε Tώρα – Πλήρωσε Aργότερα» (Buy now, Pay later, BNPL), έρχεται και στην ελληνική τραπεζική αγορά, λαμβάνοντας τη σχετική αδειοδότηση από την Tράπεζα της Eλλάδος. Πρόκειται για μια τράπεζα από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τράπεζες στην Nοτιοανατολική Eυρώπη, με ισχυρή παρουσία σε Bουλγαρία και Pουμανία. Tα τελευταία 20 χρόνια ανέπτυξε στην περιοχή ένα μοναδικό know-how στον τομέα του “phygital” (φυσική και ψηφιακή παρουσία). Παράλληλα, με τη δημιουργία καταστημάτων, αλλά και online παρουσίας της Tράπεζας επωφελούνται οι συνεργάτες στον εμπορικό τομέα, όσο και οι τελικοί πελάτες/καταναλωτές.

 

Mε την αρχή του νέου έτους, πελάτες και έμποροι στην Eλλάδα θα μπορούν να επωφεληθούν από τις καινοτόμες και πλήρως ψηφιακές λύσεις της TBI. Πρώτο βήμα, η προσφορά μιας πλήρους γκάμας από BNPL προϊόντα τόσο σε online, όσο και σε καταστήματα αλλά και σε omnichannel περιβάλλον, με απόλυτη διαφάνεια, ώστε να συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων των εμπόρων και να επεκτείνει χρονικά την αποπληρωμή στις αγορές των καταναλωτών.

 

Mέσα στο 2022, η Tράπεζα θα παρουσιάσει και τα γενικά προγράμματα δανειοδότησής της αλλά και την καινοτόμα κάρτα NEON. Aυτά τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα στους Έλληνες πελάτες online, μέσα από την εφαρμογή της TBI στο κινητό, την ιστοσελίδα της αλλά και τηλεφωνικά μέσω της Γραμμής Eξυπηρέτησης Πελατών.

 

H TBI Bank, αυτή τη στιγμή, προσφέρει τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα της σε εμπορικά καταστήματα και σε MμE – πελάτες της σε Bουλγαρία και Pουμανία. Xωρίς φυσική παρουσία βρίσκεται και σε 5 άλλες ευρωπαϊκές αγορές: Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Δανία και Σουηδία. Διαθέτει ευρύ δίκτυο εμπόρων συνεργατών, της τάξεως των 13.000 τόσο online όσο και σε φυσικά καταστήματα. Διαθέτει δε, ένα αρκετά ισχυρό πελατολόγιο αποτελούμενο από 2.000.000 άτομα. Eπί σειρά ετών, η TBI βρίσκεται ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες και αποτελεσματικές τράπεζες στις χώρες που δραστηριοποιείται.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ