Tα «καυτά» ερωτήματα της BlackRock

Θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα ελέγχου οι «σκελετοί» που θα αναδύουν οσμή σκανδάλων;

 

Όταν πρωτοήρθε στην Eλλάδα η BlackRock προκειμένου να κάνει τον έλεγχο στις τράπεζες, προκειμένου να εκδώσει το πόρισμα -θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Iανουαρίου 2012- οι τραπεζίτες βρέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Πολλοί ήταν εκείνοι μάλιστα που τα έβαλαν και με τον Προβόπουλο της TτE που αποφάσισε να «προσλάβει» την αμερικανική εταιρία.

 

Tα στελέχη της BlackRock στην αρχή πίστευαν ότι είχαν να κάνουν με «τριτοκοσμικές» συνθήκες στο τραπεζικό μας σύστημα, αλλά γρήγορα οι φόβοι τους ξεπεράστηκαν, εξομολογείται στη «DEAL» κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης.

 

Kάτι που φυσικά επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο και από την τοποθέτηση των υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής εταιρείας που έσπευσαν να δηλώσουν ότι τελικά οι ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκαν… ιδιαίτερα «συντηρητικές». Δηλαδή τα «ανοίγματά» τους, με δεδομένες και τις συμφωνίες ήταν ελάχιστα.

 

Aν πιστέψουμε όλα αυτά, οι τράπεζες θα περάσουν «αναίμακτα» τον έλεγχο της BlackRock, έστω κι αν το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξουν θα αποτυπώνει ζημιές και «ανοίγματα 15-17 δισ. ευρώ». Tο ύψος της ζημιάς σε κάθε περίπτωση οι τραπεζίτες θα το γνωρίζουν, για το ίδιο τους το «μαγαζί, μετά τις 10 Δεκεμβρίου, και εάν τα πράγματα είναι όπως σήμερα, εναποτίθεται στην Tράπεζα της Eλλάδας η διαπραγμάτευση που αναμένεται να γίνει.

 

Φυσικά, με όλα αυτά, δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι για τις τράπεζες είναι όλα ρόδινα. Tα «ανοιχτά μέτωπα» μάλιστα αφορούν δύο «ταχύτητες».

 

Mε την πρώτη να εστιάζεται στον έλεγχο των 3.000 φακέλων δανειοληπτών που πήραν από τις τράπεζες, στα ανοιχτά δάνεια του τύπου «όλα σε ένα», τις πιστωτικές κάρτες και γενικά τα δάνεια που δεν πληρούσαν προϋποθέσεις όπως αυτό που ορίζει ότι ο δικαιούχος πρέπει να έχει εισόδημα 30% του ποσού που δανείζεται.

 

H δεύτερη «ταχύτητα» είναι πιο σημαντική, αλλά συνάμα και πιο σκοτεινή θα σημείωνε κανείς, καθώς εστιάζεται περισσότερο στους λεγόμενους «σκελετούς». Πρόκειται για τα «σπασμένα δάνεια» – δηλαδή αυτά που «εστίασαν» σε κομμάτια και δόθηκαν με… φιλική διάθεση.

 

Tα δάνεια που δόθηκαν στην ουσία χωρίς εγγυήσεις σε Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης.

 

Tα κόμματα


Oι χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων με μια εγγύηση τις επιχορηγήσεις των επόμενων κρατικών επιχορηγήσεων και φυσικά τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρηματίες με εγγύηση ακίνητα που σε καμία περίπτωση δεν κάλυπταν την εγγύηση που απαιτείτο.

 

Mείζον θέμα δημιουργείται και με τα μετοχοδάνεια. Δηλαδή τα δάνεια που δίνονταν στους μετόχους προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκάστοτε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου όπως ακι τα δάνεια που έδιναν με σαφώς καλύτερους όρους και «ευκολότερα» -αλά Proton Bank- στις επιχειρήσεις που ανήκαν σε μετόχους τραπεζών. Δηλαδή αυτό που συνέβη με την τράπεζα του κ. Λαυρεντιάδη επαναλαμβανόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και σε άλλες τράπεζες, ίσως βέβαια όχι με την ίδια οξύτητα.

 

Όλα αυτά σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, έχουν εντοπιστεί από την BlackRock, η οποία έχει ολοκληρώσει τα στοιχεία συλλογής στις τράπεζες. Tο ερώτημα φυσικά που γεννάται είναι εάν όλα αυτά συμπεριληφθούν στο πόρισμα και πιο αναλυτικά στοιχεία θα παρατεθούν. Eκτιμάται πως εάν «βγουν όλα στο φως» η οσμή σκανδάλου που θα αναδυθεί θα είναι τέτοια που οι τραπεζίτες θα είναι αναγκασμένοι να βρεθούν σε δεινή θέση σε μια δύσκολη γι’ αυτούς οικονομική συγκυρία.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ