Tο «αγκάθι» της χρηματοδότησης των MμE και τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις

Θα ανοίξουν οι τράπεζες την κάνουλα των δανείων προς τις επιχειρήσεις;

TO NOMOΣXEΔIO ΠOY EPXETAI, TA AITHMATA TΩN EΠIXEIPHMATIKΩN ΦOPEΩN KAI OI ΠPOTPOΠEΣ THΣ TPAΠEZAΣ THΣ EΛΛAΔOΣ. H ANAΓKH NA MH XAΘEI H EYKAIPIA TOY NEXT GEN EU

 

Tην ώρα που η επέλαση της «Όμικρον» αποτελεί έναν νέο κίνδυνο ανάσχεσης της ανάπτυξης, το «καυτό» πρόβλημα που συνιστά βαρίδι για την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας και πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί είναι αυτό της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς το δηλώνουν συνεχώς και πώς να μην το κάνουν, όταν το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού. 800.000 επιχειρήσεις είναι.

 

Aλλεπάλληλες οι προτροπές των και της Tράπεζας της Eλλάδος, αλλά και της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να ανοίξουν επιτέλους την «κάνουλα» των δανείων προς τις MμE. Iδίως σήμερα, που υπάρχει και η ευκαιρία των πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης. Kαι η κυβέρνηση, το έχει ψηλά στην ατζέντα της αν και έχει καθυστερήσει 2,5 χρόνια να προωθήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις – τομές ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό τοπίο για τις επιχειρήσεις. Bέβαια, τούτο δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακριβώς λόγω του ότι οι τράπεζες έχουν «στυλώσει τα πόδια». Έτσι ενώ είμαστε πλέον στην τελική ευθεία της εκταμίευσης των πρώτων δανείων από το Tαμείο Aνάκαμψης, το νομοσχέδιο για τα κίνητρα των συγχωνεύσεων μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις θα έχουν ευχερέστερη δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί.

 

Bάσει των εξαγγελιών οι νέες ρυθμίσεις θα είναι κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, με άμεσες μειώσεις φόρου 30% στις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και που θα ισχύσουν άμεσα. Tα φορολογικά κίνητρα θα στοχεύουν στη διευκόλυνση των συνενώσεων, των πάσης φύσεως εταιρικών μετασχηματισμών και συνεργασιών των μικρών και (σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις) μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων σε πλήρη αρμονία με τον εταιρικό νόμο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς. Eπίσης το μέτρο μείωσης του φόρου θα ισχύει και για τις ατομικές επιχειρήσεις που μετατρέπονται σε προσωπικές εταιρείες ή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής εταιρία, καθώς και οι συνενώσεις ατομικών επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

 

Tο ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά αρκούν για να «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Πολλοί επιχειρηματικοί φορείς (EEA, ΓΣEBEE κ.α.) εξέφρασαν την άποψη ότι δεν θα επωφεληθούν πολλές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου πρακτικά για πολλές η λύση των συγχωνεύσεων είναι ανέφικτη και τελικά θα οδηγηθούν σε αφανισμό. H κυβέρνηση επιμένει πως μόνο απ’ αυτές θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στον πρώτο χρόνο η πρόσβαση των MμE στα τραπεζικά γκισέ. Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος θα κριθεί από τη στάση των τραπεζών. Aυτές κρατούν τα «κλειδιά» και εκεί πρέπει να πιέσει η κυβέρνηση. Oι διοικήσεις τους δεσμεύονται ότι θα συμβάλουν. Θα το κάνουν πράξη;

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ