Οι τιμές-στόχοι
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020 εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά τη νέα επιθετική στροφή της ΕΚΤ, με το ενδιαφέρον της αγοράς να μετατοπίζεται πλέον στην πορεία των κεφαλαίων και των καθαρών εσόδων από τόκους (Net Interest Invome – ΝΙΙ) των τραπεζών, όπως επισημαίνει στο τελευταίο της report η JP Morgan.
Σε αυτό το πλαίσιο, για τις ελληνικές τράπεζες, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα συστήνει: Για την Alpha Bank τιμή-στόχος 1,60 ευρώ και σύσταση υπεραπόδοσης, για την Eurobank τιμή-στόχος 1,30 ευρώ και σύσταση υπεραπόδοσης, για την Εθνική Τράπεζα τιμή-στόχος 4 ευρώ και σύσταση υπεραπόδοσης και για την Τράπεζα Πειραιώς, τιμή-στόχος 2 ευρώ και σύσταση ουδέτερη.
Ειδικότερα, με τα 10ετή ελληνικά ομόλογα να αποδίδουν πλέον 2,5% περίπου (έναντι 0,9% τον περασμένο Σεπτέμβριο), η JP Morgan εκτιμά 40 μονάδες βάσης αρνητική επίπτωση στους δείκτες CET1 από το γ΄ τρίμηνο του 2021 έως σήμερα. Τονίζει, ωστόσο, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά υψηλή προσαρμογή στην άνοδο των επιτοκίων και με βάση τις προσδοκίες για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2023, εκτιμά άνοδο κατά 10% έως το 2024 στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) από τα πρόσθετα έσοδα από τόκους.
Τονίζει δε ότι αυτό είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη πίεση των αποδόσεων στα κεφάλαια, με δυνατότητα για επιπλέον όφελος από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων το 2024. «Συνεχίζουμε να εκτιμούμε τις ελληνικές τράπεζες με μονοψήφιους δείκτες NPE και οι προοπτικές αύξησης των δανείων και των ROTEs έχουν βελτιωθεί ορατά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι αυξανόμενες αποδόσεις δημιουργούν βραχυπρόθεσμες πιέσεις στα κεφάλαια, οι οποίες για την ώρα χαρακτηρίζονται ως «διαχειρίσιμες».
Ή αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η μέση αρνητική επίδραση θα είναι 40 μ.β. στους δείκτες CET1 των τραπεζών από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, με το υψηλότερο στη Eurobank στις 70 μ.β. και το χαμηλότερο στην ΕΤΕ στις 10 μ.β. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι διαχειρίσιμο για τον τομέα και δεν λαμβάνει υπόψη τους μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου που ενδέχεται να έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 10% και ROTE 70 μ.β. υψηλότερα το 2024», αναφέρεται χαρακτηριστικά.