Βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, λόγω της συνεχιζόμενης ενίσχυσης των ισολογισμών τους, βλέπει έκθεση της S&P Global Ratings.
Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, σημειώνουν ότι η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Eurobank πιθανότατα θα δώσουν ξανά μερίσματα από τα κέρδη του 2022, ενώ η Alpha θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα.
Ο S&P επισημαίνει ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο 10% ή χαμηλότερα μέσω μεγάλων τιτλοποιήσεων και πωλήσεων NPEs, ενώ αναμένει περαιτέρω μείωσή τους σε περίπου 8% μέχρι το τέλος του 2022.
Οι εισροές NPEs αναμένεται να είναι περιορισμένες λόγω του ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποδεδειγμένα δείξει ανθεκτικότητα στην πανδημία COVID-19, και οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου πτωχευτικού πλαισίου, έχουν βελτιώσει την κουλτούρα πληρωμών και τα ποσοστά ανάκτησης.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει μικρή επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, αν και οι υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια και στα τρόφιμα θα μπορούσαν να βλάψουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα έσοδα από τον Τουρισμό, σημειώνουν οι αναλυτές.
Όπως σημειώνει η άμεσα έκθεση της Eurobank σε Ρωσία και Ουκρανία φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank τα 43 εκατ. ευρώ, της Πειραιώς τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ της Εθνικής είναι ελάχιστη.
Στο μεταξύ, οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν υποστηρικτικές, αφού το 2021, παρά την πανδημία, η οικονομική ανάκαμψη ήταν ισχυρή.
Σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από τη στήριξη της ΕΕ, καθώς έχει λαμβάνειν 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έως το 2026.
Σε αυτό το πλαίσιο, το επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί, με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να υπόσχονται την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.
Ωστόσο, όπως τονίζει η S&P, η αυξημένη αστάθεια της αγοράς και η αποστροφή επενδυτών από το ρίσκο, μπορεί να δυσκολέψει τις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια και να «πιάσουν» τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).