Η χώρα θα πρέπει να βελτιώσει τη θέση της ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός προκειμένου να προσελκύσει μέρος από την τεράστια δεξαμενή κεφαλαίων που κυκλοφορούν παγκοσμίως και αναζητούν ευκαιρίες, τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας σήμερα στο Delphi Forum, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα τις εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Ο κ. Χαντζηνικολάου υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να είναι “ευπρόσδεκτες” οι επενδύσεις στη χώρα με την έννοια της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως του περιορισμού της γραφειοκρατίας, της ταχύτερης επίλυσης των δικαστικών διαφορών, της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας κλπ.
Η χρηματοδότηση θα ακολουθήσει αν υπάρχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τόνισε, και μάλιστα, πρόσθεσε, η ελληνική οικονομία διαθέτει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω των οποίων μπορούν να στηριχθούν όλα τα βιώσιμα project. Οι ισχυρές τράπεζες που διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο το 2021 συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 5,9 δισ. ευρώ, δίνουν ευχέρεια για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων, με την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου. Για να υπάρχει ανάπτυξη, απαιτούνται επενδύσεις και συγκεκριμένα, αξιόλογα επενδυτικά σχέδια ενώ η χρηματοδότηση ακολουθεί, τόνισε.
Σε ερώτηση σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα μέρους των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, ο πρόεδρος της Πειραιώς αναφέρθηκε στην πραγματικότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που, ενώ έχουν μεταφερθεί από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, παραμένουν στην οικονομία, εμποδίζοντας για τους δανειολήπτες αυτούς την κανονική οικονομική δραστηριότητα. Όπως είπε, η λειτουργία του πτωχευτικού νόμου μπορεί να τους δώσει μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία για να επανέλθουν σε κανονικότητα.
Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών, ο κ. Χαντζηνικολάου σημείωσε ότι οι ψηφιακές εξελίξεις είναι καταλυτικές για το τραπεζικό σύστημα. “Οι επενδύσεις σε τεχνολογία βοηθούν τις τράπεζες στο σκέλος των δαπανών, να μειώσουν δηλαδή τα κόστη, απλοποιώντας και αυτοματοποιώντας διαδικασίες ενώ θα πάρει περισσότερο χρόνο για να συμβάλλουν στο σκέλος των εσόδων. Είναι βέβαιο όμως ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο, ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά το τραπεζικό σύστημα, σε σχέση με τις fintech, έχει το πλεονέκτημα της πίστης, της εμπιστοσύνης από τον πελάτη ενώ εξελίσσεται βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών”, υπογράμμισε.