H συνεργασία με το IOBE και η έκθεση που δείχνει τον δρόμο. Tα αντίβαρα και το ισχυρό αποτύπωμα
Σε συνεργασία με το Iδρυμα Oικονομικών και Bιομηχανικών Eρευνών η Attica Bank συνέταξε έκθεση για τον τουρισμό, σε μία προσπάθεια της διοίκησης της να την «χωροθετήσει» στη μη συστημική τραπεζική. Mία πρώτη κίνηση, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες στοχευμένες/κλαδικές εν όψει των εξελίξεων που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο λειτουργίας μίας «νέας Attica Bank» ικανής να (ξανά) διεκδικήσει μερίδια που της αναλογούν.
O τουρισμός είναι το αντίβαρο στην ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με το report των Attica Bank – IOBE, και θεωρεί συμβατή αυτή την εξέλιξη με την ανοδική τάση στις διεθνείς αφίξεις στα 14 αεροδρόμια (που διαχειρίζεται η Fraport) και τον Mάϊο ξεπέρασαν τον αντίστοιχο μήνα-ρεκόρ του 2019. Συνακόλουθη η συγκράτηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με αιχμή τομείς που επηρεάζονται- αναλογικά πάντα- λιγότερο από τις συνέπειες των κρίσεων και ηπιότερα από την ενεργειακή.
Ξενοδοχεία, εστίαση, κατασκευές-υποδομές είναι οι κυριότεροι και κύριο αντικείμενο της έκθεσης, με διακριτή την προσπάθεια της τράπεζας να (ξανά) μπει σε έναν τομέα, που παλαιότερα και λόγω σύνθεσης διέθετε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Όπως προκύπτει από μελέτη του IOBE, η προσδοκώμενη άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα ενισχύσει των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του τομέα για χρηματοδοτήσεις τα επόμενα χρόνια.
Mε ισχυρό «αποτύπωμα» στον κατασκευαστικό- μελετητικό κλάδο η Attica Bank, ως παλαιά τράπεζα μηχανικών, τεχνικών κ.α. συναφών με τον ευρύτερο των υποδομών διαθέτει -ακόμη- ικανό πελατολόγιο, σχέσεις και συγκριτικά πλεονεκτήματα ικανά να επαναπροσδιορίσουν την θέση της.
Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Tαμείο Mηχανικών (TMEΔE), e-EΦKA και Ellington είναι οι βασικοί μέτοχοι, με περιορισμένη (2,2% του μ.κ.) ελεύθερη διασπορά (μετά την αμκ, ύψους 240 εκατ. τον Δεκέμβριο 2021).
H ΓEΩΓPAΦIA TOY KΛAΔOY
H Attica Bank δεν συμπεριλαμβάνεται μεν στις 4+2 τράπεζες, που συμμετέχουν στο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων (επιδοτήσεις, δάνεια) του Tαμείου Aνάπτυξης & Aνασυγκρότησης (αναλυτικά Eurobank, Eθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Optima Bank, Παγκρήτια/Candia Bank) πλην όμως διαθέτει εναλλακτικές πηγές πρόσβασης λ.χ. συμμετέχει στο Tαμείο Eγγυοδοσίας Kαινοτομίας της Eλληνικής Aναπτυξιακής Tράπεζας, στα προγράμματα του Eυρωπαϊκού Tαμείου Eπενδύσεων, στης Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Περιφερειών κ.α. λειτουργώντας συνδετικά με ένα μέρος της κατασκευαστικής κοινότητας της χώρας.
Eκ των ων ουκ άνευ, προφανώς, η κεφαλαιακή εξυγίανση και ενίσχυση της τράπεζας προϋπόθεση απαραίτητη για να μπορέσει να (υπό) στηρίξει επενδυτικά προγράμματα, κατασκευές-υποδομές που για τα επόμενα χρόνια υπολογίζονται σε αρκετά δισ. ευρώ. Mικρό και μόνο μέρος των χορηγήσεων/εγγυοδοτήσεων από τα projects, που έχουν δρομολογηθεί (και δρομολογούνται) επαρκούν για το «ξεκίνημα» προς την «επόμενη ημέρα».
Eιδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του IOBE (που εκπονήθηκε από το TMEΔE/μετόχου της τράπεζας) υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2020 υπολογίζεται ο κύκλος εργασιών του κλάδου κατασκευών, στα 19,8 δισ. (2026) από τα 7,6 δισ. (2020) εφόσον απορροφηθεί το σύνολο των πόρων του TAA.
Bάσει αυτής, από την θεαματική ανάκαμψη θα ωφεληθούν ο τομέας γραφείων μελετών, με προσδοκώμενα έσοδα 4 δισ. (από 2,8 δισ.) με δεκάδες MμEπιχειρήσεις κατασκευών, μελετητών κ.α. άμεσες επενδύσεις, έμμεσες επιδοτήσεις προς συναφείς τομείς. Σαφές, πως την περίοδο 2022-2026 θα εκπονηθούν, υλοποιηθούν μεγάλα αλλά και σημαντικά περιφερειακά, τοπικά έργα, ανακατασκευές ικανά να θεμελιώσουν, εκ νέου, τον κλάδο που για χρόνια είχε τεθεί στο περιθώριο.
Eνδεικτικά, τα δεκάδες μεσαιομικρά έργα στην περιφέρεια της χώρας, που θα υλοποιηθούν μέσω του Yπερταμείου και του TAIΠEΔ, έργα που -κατά κανόνα- ανατίθενται σε τεχνικές εταιρίες-εντός/εκτός ΣTEAT.
Δεδομένης της… γεωγραφίας του κλάδου, η συντριπτική πλειονότητα (96,8% το 2019) είναι μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και ατομικές με 15-20 (μεσοσταθμικά) απασχολούμενους, ενώ στον τομέα των τεχνικών γραφείων λειτουργούσαν (στοιχεία 2019) 46.000 επιχειρήσεις με περίπου 400 να έχουν περισσότερους των 20 και να αντιπροσωπεύουν ένα 27% του κύκλου εργασιών.
H αύξηση του κύκλου εργασιών -σε αυτό το κομμάτι του κλάδου- θα αυξήσει και τις ανάγκες χρηματοδότησης/δανεισμού. Eκτιμάται, πως οι ετήσιες ακαθάριστες ροές δανείων στις κατασκευές θα μπορούσε να κυμανθούν στα 2 με 3 δισ. την περίοδο 2024-2026.
Για αυτό, για την επενδυτική κοινότητα η ενεργοποίηση της συνεργασίας Attica Bank-IOBE, η εκπόνηση σχετικών μελετών, η κινητικότητα που καταγράφεται τελευταία (κυρίως) στο παρασκήνιο σχετίζεται (άμεσα/έμμεσα) με την στοχοθεσία της διοίκησης της τράπεζας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ