Έρχονται αναταράξεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Μετά από μια 10ετία φθηνού χρήματος

 

Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο μιας οικονομικής καταιγίδας αλλά και την αύξηση του κόστους δανεισμού για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια 10ετία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αποκαλύψουν τα τρωτά τους σημεία ανακοινώνοντας στο επενδυτικό κοινό τα έως τώρα οικονομικά τους μεγέθη για το 2022.

 

Όπως επισημαίνει το Reuters σε ανάλυσή του, ήδη οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν να αντεπεξέλθουν στο πληθωριστικό ράλι και στην αύξηση των επιτοκίων, κίνηση που ασκεί πιέσεις στους δανειολήπτες, και να διαχειριστούν τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία που κλυδωνίζει τις οικονομίες στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων, μέσω των περικοπών στον ενεργειακό εφοδιασμό της.

 

Η UBS, η Deutsche Bank, η Credit Suisse, η BNP Paribas και η UniCredit θα δώσουν τον τόνο στην αγορά ανακοινώνοντας τα αποτελέσματά τους για το β’ τρίμηνο του έτους την επόμενη εβδομάδα.

 

Η αύξηση των επιτοκίων είναι καλή εξέλιξη για τις τράπεζες, υπό το πρίσμα ότι αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη από τα δάνεια που παρέχουν. Αντιθέτως, για τους πελάτες τους είναι δυσάρεστη, αφού η άνοδος των τιμών και η αύξηση του κόστους δανεισμού τους δυσκολεύει ως προς την αποπληρωμή.

 

Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι ανησυχίες για επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως και οι αμερικανικές ανταγωνίστριές τους, θα αποκομίσουν λιγότερα χρήματα από τη σύναψη συμφωνιών και την πώληση επενδυτικών προϊόντων.

 

Εντός Ευρώπης, οι γερμανικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επερχόμενης “καταιγίδας”, καθώς η χώρα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και τυχόν ελλείψεις στις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου θα πλήξουν την οικονομία της.

 

Ο Giles Edwards, αναλυτής του οίκου Standard & Poor’s, επισήμανε ότι οι όποιοι φόβοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες φέτος θα εξαρτηθούν από το αν -και σε ποιον βαθμό- θα συνεχίσουν οι πελάτες να αποπληρώνουν τα δάνεια τους.

 

Αν και ο ίδιος δεν περιμένει άμεσα σημαντική αύξηση των “κόκκινων” δανείων, εντούτοις βρίσκεται σε εγρήγορση για να εντοπίσει “ενδείξεις που θα σημάνουν πίεση και θα αρχίσουν να “σκάνε” προβλήματα εδώ και εκεί”.

 

Οι αναλυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στη Uniper, τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό που την Παρασκευή συμφώνησε με την κυβέρνηση της χώρας σε ένα “πακέτο διάσωσης”.

 

Οι γερμανικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να “βάλουν στην άκρη” περισσότερα χρήματα για τις ζημιές που ενδεχομένως θα προκύψουν από τη μη αποπληρωμή των δανείων, τόνισε ο Michael Rohr, αναλυτής της Moody’s.

 

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις για τα κέρδη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τα επισφαλή δάνεια.

 

Για την Deutsche Bank, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι “μια βαθιά ύφεση”, σημείωσε ο Rohr.

 

Υπάρχουν όμως και άλλα προειδοποιητικά σημάδια.

 

Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη περιόρισαν την πρόσβαση σε δανεισμό το β’ τρίμηνο και θα συνεχίσουν να είναι επιφυλακτικές, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Παράλληλα, τα Συνεργατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία δήλωσαν ότι αναμένουν “σημαντική μείωση” των κερδών τους για το 2022, καθώς προετοιμάζονται για ζημιές από τα δάνεια.

 

Σε αυτό το κλίμα, ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει άνω του 22% από την αρχή του έτος, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει διολισθήσει κατά 13% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Η ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη για να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενους κινδύνους, όπως η υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

 

Κατά την πανδημία, οι κυβερνήσεις ξόδεψαν δισεκατομμύρια για να στηρίξουν μεγάλο μέρος της οικονομίας, αλλά η ΕΚΤ δήλωσε ότι αυτή τη φορά μπορεί να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 

Στην Ισπανία, ανώτερος οικονομικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι οι τράπεζες είναι ευάλωτες, κάνοντας λόγο για μεγάλο αριθμό δανείων υπό επιτήρηση για αθέτηση πληρωμής και την πιθανή άρση των μορατόριουμ πληρωμών.

 

“Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο αντίκτυπος και αυτό με ανησυχεί”, δήλωσε ο ίδιος. Η Santander και η BBVA θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου στο τέλος Ιουλίου.

 

Στην Ιταλία, υπό τη σκιά μιας νέας πολιτικής κρίσης, ενισχύονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα, γεγονός που διαβρώνει και τα κεφαλαιακά “μαξιλάρια” των τραπεζών, καθώς τα ιταλικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν χάνουν την αξία τους.

 

Η εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και η σημασία του μεταποιητικού της τομέα, που αποτελείται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις, αυξάνουν τις πιθανότητες να μπει σε περίοδο ύφεσης η οικονομία της.

 

Περίπου 300 δισ. ευρώ (ή άνω του 40%) των επιχειρηματικών δανείων έχουν εξασφαλίσει από το ιταλικό κράτος, αφού οι τράπεζες εφάρμοσαν έκτακτα μέτρα κατά την πανδημία για να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους.

 

Στη Μ. Βρετανία, τα αποτελέσματα των τραπεζων αναμένεται να δείξουν σταθεροποίηση του κλάδου, σύμφωνα με τον Tom Merry, σύμβουλο τραπεζικής στρατηγικής στην Accenture, ο οποίος εκτίμησε ότι θα αναθεωρηθούν ανοδικά οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια.

 

Η NatWest αναμένεται να ταλαντευτεί από την απελευθέρωση μετρητών ύψους 38 εκατ. λιρών (45,43 εκατ. δολάρια) που είχαν μπει στην άκρη για πιθανές αθετήσεις πληρωμών, όπως είχε ανακοινώσει στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, που θα διοχετευθούν σε νέες απομειώσεις ύψους 136 εκατ. λιρών.

 

Στην επενδυτική τραπεζική με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιθανό να δουν πτώση στις τραπεζικές αμοιβές σε ετήσια βάση, στα επίπεδα που ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι αμερικανικές τράπεζες.

 

Η JPMorgan και η Morgan Stanley ανέφεραν ότι οι αμοιβές επενδυτικής τραπεζικής μειώθηκαν άνω του 50% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ο όγκος των συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 29% το α’ εξάμηνο του 2022, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv, ενώ αυξήθηκε κατά 1% στην Ευρώπη.

 

Η Barclays, με σημαντικό όγκο δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, ενδέχεται να έχει παρόμοιες επιδόσεις με αυτές των ανταγωνιστών της στη Wall Street, ενώ τράπεζες όπως η HSBC και η Standard Chartered, που επικεντρώνονται στην Ασία, θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ