Αρνητικές Credit Suisse, BofA και UBS για τον κλάδο
Σημαντικές ζημίες αναμένουν οι διεθνείς αναλυτές ότι θα εμφανίσουν τα ιδρύματα στο 9μηνο
Ότι οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές προκλήσεις είναι γνωστό και έχει επανειλημμένως γραφτεί. Όμως αυτό που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό είναι η κρίση αξιοπιστίας των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, η οποία αποτυπώνεται στις τελευταίες εκθέσεις των διεθνών οίκων. Δυστυχώς οι διεθνείς αναλυτές γυρίζουν εμφανώς πια την… πλάτη στις τραπεζικές μετοχές, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν πως το σκηνικό θα επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα λόγω της εφαρμογής του PSI + και των αποτελεσμάτων από τους ελέγχους της BlackRock. Υπό αυτών των συνθηκών τα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού εμφανίζονται αρνητικά για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου.
Μάλιστα η Bank of America – Merrill Lynch ανέστειλε τις συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες, μεταφέροντας τον κλάδο από την κατηγορία «underperform» στο «no rating». Όπως εξηγεί ο οίκος, δεν μπορεί να δώσει συστάσεις για μετοχές οι οποίες δεν κινούνται με βάση τα θεμελιώδη, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις των επενδυτών για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου. Η BofA ML περιμένει την περαιτέρω επιδείνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των ασθενέστερων επιτοκιακών περιθωρίων και των υψηλότερων ζημιών από τα δάνεια. Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, ο οίκος προβλέπει ότι οι περισσότερες τράπεζες θα λάβουν κάποια κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που σημαίνει ότι το δημόσιο θα καταλήξει να ελέγχει σημαντικό μέρος του τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή η Credit Suisse διατηρεί αρνητική στάση της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες διατηρεί, ενώ αναμένει ζημίες στο γ’ τρίμηνο. Ειδικότερα ο ελβετιός οίκος εκτιμά πως η Εθνική θα εμφανίσει ζημιές 68 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο, έναντι ζημιών 129 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο. Για τη Eurobank προβλέπονται μηδενικά κέρδη, έναντι κερδών 3 εκατ. ευρώ. Ζημιές 15 εκατ. αναμένεται να εμφανίσει η Alpha Bank, έναντι κερδών 5 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει ζημιές 32 εκατ., έναντι ζημιών 18 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο. Πρόκειται για εκτιμήσεις πριν από το κόστος του PSI.
Η Credit Suisse θεωρεί, πάντως, ότι η αγορά θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στο PSI, από ό,τι στα αποτελέσματα. «Η ανακεφαλαιοποίηση στις σημερινές τιμές των μετοχών, μετά το mark to market των ελληνικών ομολόγων, θα αφήσει τις περισσότερες μετοχές σε πολύ ακριβά επίπεδα για να τις αγοράσει κανείς. Η εξαίρεση, στην οποία δίνουμε ουδέτερη σύσταση, είναι η Εθνική, η οποία έχει πιθανότητες αυτό-βοήθειας», γράφουν οι αναλυτές. Ο οίκος εκδίδει σύσταση underperform για την Alpha Bank με τιμή στόχο τα 1,25 ευρώ. Για τη Eurobank η τιμή στόχος τίθεται στα 0,98 ευρώ με σύσταση underperform, ενώ για την Πειραιώς η τιμή στόχος ορίζεται στα 0,50 ευρώ. Τέλος για την Εθνική η σύσταση είναι neutral με τιμή στόχο τα 2,8 ευρώ.
Αλλά και η UBS μειώνει αισθητά τις τιμές στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ υποβαθμίζει την Alpha Bank, δίνοντας σύσταση neutral και την Marfin, για την οποία συστήνει πώληση. Για τη Eurobank η νέα μειωμένη τιμή στόχος είναι τα 0,86 ευρώ από 2,5 με σύστας neutral, για την Alpha στα 1,20 ευρώ από 3,20 για την Εθνική στα 2,7 από 4 ευρώ με σύσταση neutral, για την Marfin στα 0,20 ευρώ από 0,30, για την ATE στα 0,15 ευρώ από 0,30 με σύσταση πώλησης και τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα 0,15 από 0,50 ευρώ με σύσταση sell.