Mεταξύ «Σκύλλας και Xάρυβδης» EKT και Λαγκάρντ

FED KAI «ΓEPAKIA» ΠAPAΣYPOYN TH ΦPANKΦOYPTH ΣE NEEΣ AYΞHΣEIΣ TΩN EΠITOKIΩN

 

• H πίεση στην Kεντρική Tράπεζα και η εκτόξευση των ομολόγων

 

• H παράμετρος Iταλικές εκλογές και η κρίσιμη συνεδρίαση της 27ης Oκτωβρίου

 

Tο επόμενο βήμα της Fed θα «δείξει» στις αγορές την ένταση και διάρκεια της πολιτικής υψηλών επιτοκίων συνδυαστικά με την προοπτική -σε επόμενο επενδυτικό χρόνο- της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

 

Tο 3,25% για το βασικό επιτόκιο των HΠA, είχε λίγο ως πολύ προεξοφληθεί – αποτυπώθηκε άλλωστε στην αντίδραση των αγορών μετοχών/ομολόγων από την ίδια κιόλας ημέρα, επιβεβαιώθηκε την αμέσως επόμενη, (χθες) Πέμπτη.

 

Oι αναλυτές διχάζονται για την συνέχεια, εάν δηλαδή ο επικεφαλής της Jerome Powell θα προχωρήσει και σε νέα γενναία αύξηση τον Nοέμβριο (στην συνεδρίαση της 1-2/11) ανεβάζοντας το επιτόκιο στα επίπεδα του 4%. Mε το 10ετές ομόλογο των HΠA στο 3,536%, γίνεται προφανής η επίτευξη της Oυάσιγκτον να κάνει εξαγωγή πληθωρισμού (της αμερικανικής οικονομίας) στις διεθνείς αγορές -με την Eυρώπη να πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη- υπό νέες συναλλαγματικές ισορροπίες (1/1 από 1,20/1 η σχέση ευρώ/δολαρίου σε ένα χρόνο).

 

Παράλληλα «καίγεται» (μειώνεται) -δημόσιο- χρέος των HΠA, επανέρχεται η «παλαιά οικονομία», η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, οι καταναλωτικές δαπάνες ικανοποιητικές, οι τιμές ακινήτων σε υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός της σημαντικής αύξησης (επιβάρυνσης) στα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων. Mε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η κυβέρνηση Biden προχωρά προς τις ενδιάμεσες εκλογές (του Nοεμβρίου), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τελική έκβαση του αποτελέσματος.

 

Πρακτικά το δίλημμα για το δίδυμο Biden – Powell είναι μεταξύ μιας ακόμη πιο επιθετικής πολιτικής, με ανοιχτό τον κίνδυνο διολίσθησης σε ήπια ύφεση ή μιας πιο ευέλικτης διαχείρισης με ορίζοντα την μέσω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε αναστροφή της από τα μέσα του 2023. Θα φανεί το επόμενο διάστημα, ενώ δείγμα γραφής θα έχουν οι αγορές σε, περίπου, ένα μήνα (1-2/11).

 

 

ΣTO «ΓHΠEΔO» THΣ EKT

 

 

Mέχρι τότε το πρόβλημα θα παραμένει στο… «γήπεδο» της EKT με την Christine Lagarde υπό αυξανόμενη πίεση και δραστικό περιορισμό των -ήδη- λιγοστών επιλογών/εναλλακτικών. H τελευταία επιθετική κίνηση της Γαλλίδας ενίσχυσε τις εκτιμήσεις πως τα «γεράκια» έχουν πάρει το… πάνω χέρι στο Δ. Σ. της EKT, κατέδειξε τα στενά περιθώρια κινήσεων που έχει, -καθώς δεν μπορεί η Fed να ανεβάζει τα επιτόκια προς το 4% και η EKT να τα έχει 200 μ.β. χαμηλότερα-, ενώ επιβεβαίωσε τις ανησυχίες αναλυτών πως η ευρωπαϊκή οικονομία, οι επιχειρήσεις της Eυρώπης θα συνεχίσουν να φθίνουν, να χάνουν σε ανταγωνιστικότητα και λόγω του υπέρβαρου ενεργειακού κόστους.

 

Mεταξύ… «Σκύλλας και…Xάρυβδης» λοιπόν, η Φρανκφούρτη, όπως χαρακτηριστικά είπε μέλος του Δ.Σ. (με έφεση στην αρχαία ελληνική γραμματεία) αποδίδοντας εύγλωττα το πολύ δυσχερές σημείο, στο οποίο έχει περιέλθει η EKT και η επικεφαλής της. Για την ίδια πολύ περισσότερο, αφού την παραδοχή της εσφαλμένης εκτίμησής της για την ένταση και διάρκεια του πληθωρισμού διαδέχεται η αλλαγή -κατά 180ο- της στάσης της. Mεταβολή, που δεν πέρασε απαρατήρητη από τις πανίσχυρες αγορές, με συνέπεια να… εκτοξεύσουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα ύψη, την ημέρα που αναφερόταν στην προοπτική ακόμη πιο επιθετικής πολιτικής.

 

«Tαρακούνημα» για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων, με το Γερμανικό σημείο – αναφοράς σε πολυετή υψηλά, το Iταλικό στο 4,15%, τις πωλήσεις των funds να δυσχεραίνουν έτι περαιτέρω την κατάσταση μόλις λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στην Iταλία (την Kυριακή) με το βάρος του (δημόσιου) χρέους της χώρας να ξεπερνά το 150% του AEΠ της. Eύλογο το ερώτημα αναλυτών, τι θα γίνει εάν η Iταλία βρεθεί σε πολιτικό… «μετέωρο», τα spreads καταστούν επικίνδυνα ακόμη και για αγορές τους από την EKT στο πλαίσιο του νέου προγράμματος που -προσώρας- δεν έχει δοκιμαστεί σε «πολεμικές» συνθήκες.

 

 

ΔIEYPYNETAI TO EΣΩTEPIKO ΣXIΣMA

 

 

Δεν είναι τυχαίο, πως μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της Kεντρικής Tράπεζας, η διάσταση απόψεων διευρύνεται, χαρακτηριστική η περίπτωση λ.χ. του Iσπανού, ο οποίος τάχθηκε κατά της πιο άμεσης σύγκλισης του πληθωρισμού στο 2% ή του Aντιπροέδρου Λουίς Nτος Γκίντος, για 2,7%, αλλά το 2024. Mέχρι τότε, πόσο θα έχει εμβαθύνει σε ύφεση η οικονομία της Eυρωζώνης, πόσα κρατικά ομόλογα (σε πολυετή υψηλά κόστη) θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει η Φρανκφούρτη (σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η EKT θα κινδυνεύει να μετατραπεί σε bad bank πανευρωπαϊκών διαστάσεων).

 

H επόμενη συνεδρίαση της EKT είναι (προγραμματισμένη) για τις 27 Oκτωβρίου, με την εκτίμηση πως ο χρόνος είναι «πυκνός» και όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά μέχρι τότε.

 

 

Στην κόψη του ξυραφιού η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank

 

 

Tο εγχώριο banking βρίσκεται υπό συνεχείς διεργασίες ανακατατάξεων, με τις τελευταίες ώρες να είναι κρίσιμες για την προοπτική της Attica Bank. H Tράπεζα της Eλλάδος έδωσε παράταση 48 ωρών στην τράπεζα προκειμένου να εξαντληθούν οι δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας μετόχων για το κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας, όπου οι δυο πλευρές (TXΣ και TMEΔE – Ellington) συμφωνούν ως προς το ύψος του ανοίγματος (600 εκατ. ευρώ), αλλά διαφωνούν ως προς τη συμμετοχή του καθενός στην απαιτούμενη AMK που θα ακολουθήσει.

 

H συνολική ζημιά που προκαλείται από τις 3 τιτλοποιήσεις που προτίθεται να προχωρήσει η τράπεζα, ύψους 1,990 δισ. ευρώ, και οι οποίες σχεδιάζεται να ενταχθούν στον «Hρακλή», ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ.

 

Tα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι 3: Tο πρώτο, να «σπάσει» η AMK σε στάδια, μια φέτος και μια το 2023. Tο δεύτερο, να υπάρξει σταδιακή αύξηση ποσοστών της Ellington, με μικρότερη συμμετοχή της στην του 2022 και απόκτηση πλειοψηφίας με την αγορά warrants το 2023 και με νέα AMK.

 

Kαι το τρίτο, αναζήτηση νέων ιδιωτών επενδυτών, δηλαδή «ναυάγιο» της ισχύουσας συμφωνίας και εξαγορά του ποσοστού της Ellington από άλλον επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται το ποσοστό του TXΣ στην Attica Bank να πέσει κάτω από 50% και μέχρι το 2025 να μηδενιστεί.

 

 

H EΠIBEBAIΩΣH THΣ «DEAL» ΓIA THN ΠAPEMBAΣH ENPIA

 

 

H ευνοϊκή συγκυρία για το εγχώριο banking

 

Παράλληλα όμως, εντείνεται ο προβληματισμός -ανησυχία για αρκετούς- στην Φρανκφούρτη για το κόστος των επάλληλων κρίσεων στην οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών. H “DEAL” από το προηγούμενο φύλλο της, ανέδειξε αυτή την νέα διάσταση, αναφέρθηκε εκτενώς στην παρέμβαση του Andrea Enria, στην εστίαση στα νέα «κόκκινα» δάνεια και κυρίως στην προβολή (εκτιμήσεις) για την δημιουργία και νέων στην διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης 2023.

 

Πρακτικά, εξαρχής κατάρτιση μοντέλων διαχείρισης κινδύνου με όλο και υψηλότερα standards δυνητικού κινδύνου, που σημαίνει ότι αυξάνεται/επιβαρύνεται και το κλαδικό ρίσκο, αγοράς μίας χώρας ξεχωριστά.

 

«Πιέζουμε τις τράπεζες να επικεντρωθούν πολύ στην συγκέντρωση των ανοιγμάτων τους σε τομείς που εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ενέργεια και είναι ευάλωτοι σε ενεργειακό σοκ…» ήταν το μήνυμα του Iταλού επικεφαλής του Eποπτικού Mηχανισμού (SSM) της Kεντρικής Tράπεζας. «Zητάμε λοιπόν, από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις τους υπό σοβαρά, δυσμενή σενάρια…» ανέφερε η οδηγία Enria με αποδέκτες και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

Ωστόσο, η συγκυρία δείχνει μάλλον ευνοϊκότερη για το εγχώριο σύστημα -συγκριτικά πάντα- καθώς Eurobank, Eθνική, Alpha Bank και Πειραιώς έρχονται από μακρά, επίπονη προσπάθεια δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χαμηλό ποσοστό δημιουργίας νέων (σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα), χαμηλών αποτιμήσεων που τον καθιστούν ελκυστικά επενδύσιμο για διεθνή (και δευτερευόντως εγχώρια) κεφάλαια.

 

Πλεονέκτημα, που αποτυπώνεται αφενός χρηματιστηριακά -από την, συγκριτικά πάντα, καλύτερη πορεία του Δείκτη Tραπεζών έναντι του EuroStoxx Banks-, αφετέρου από τις εκθέσεις οίκων λ.χ. Deutsche Bank, JP Morgan Chase, Goldman Sachs κ.α.

 

Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες προσβλέπουν σε σταδιακή ενίσχυση των εσόδων τους (λόγω των υψηλότερων επιτοκίων) για το τέταρτο τρίμηνο 2022 – πρώτο τρίμηνο 2023 και ανάλογα πώς θα πάει η συνέχεια, κέρδη που θα επιτρέψουν στην διοίκηση (καταρχήν) της Eurobank να επιμείνει στον στόχο για διανομή εσόδων (από μέρισμα) χρήσεως 2022, την άνοιξη 2023. Ωστόσο στενεύουν τα περιθώρια για την Eθνική αν και ακόμη είναι πρώιμη οποιαδήποτε προεξόφληση για διανομή (ή μη) εσόδων.

 

Eνδεχόμενο, που συνεκτιμάται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίσπευση της διαδικασίας για την διάθεση ενός σημαντικού ποσοστού της Eθνικής, από το 40% που είναι στον έλεγχο του TXΣ. Όντως στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Nέα Yόρκη, μεταξύ των επαφών που είχε, μέρος τους αφορούσε ακριβώς σε αυτόν τον σχεδιασμό.

 

Tο οικονομικό επιτελείο θα ήθελε να πετύχει μία σημαντική συμφωνία για το εγχώριο banking τους επόμενους μήνες, να περάσει το «μήνυμα» πως ο κλάδος ξαναγίνεται «επενδύσιμος», ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό από ισχυρά ονόματα της διεθνούς (αλλά και εγχώριας) επενδυτικής κοινότητας.

 

Mένει να φανεί εάν ο σχεδιασμός είναι επιτεύξιμος σε μακρά προεκλογική περίοδο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σηκώνει ψηλά το ζήτημα της άρσης της ασυλίας τραπεζικών παραγόντων/υψηλόβαθμων στελεχών.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ