H Moody’s χτυπά καμπανάκι πως η ασθενέστερη ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν για τις τράπεζες το κόστος και τα προβληματικά δάνεια.
Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ενισχύει ξεκάθαρα τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά τα υψηλότερα κόστη και η αύξηση των NPEs θα αντισταθμίσουν τα οφέλη, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν τα συνολικά καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) πάνω από 10% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, βοηθούμενες από την αύξηση του όγκου των δανείων και τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIMs), καθώς αύξησαν τα επιτόκια δανεισμού ταχύτερα από τα επιτόκια καταθέσεων, επισημαίνει η Moody’s. Η αύξηση των περιθωρίων ήταν ισχυρότερη για τις τράπεζες σε οικονομίες εκτός της ευρωζώνης, όπου τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και της αγοράς άρχισαν να αυξάνονται νωρίτερα από ό,τι στη ευρωζώνη.
Καθώς όμως τα επιτόκια στην ευρωζώνη κλείνουν το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο οίκος αναμένει ότι η αύξηση των περιθωρίων για τις τράπεζες της ευρωζώνης θα επιταχυνθεί το 2022 και το 2023, υποστηρίζοντας την κερδοφορία. Ωστόσο, ο υποκείμενος πληθωρισμός και η ενίσχυση της πίεσης στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων πιθανότατα, θα αυξήσουν το κόστος και τα προβληματικά δάνεια κατά το 2023.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η Moody’s, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η αύξηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων και εσόδων ήταν ισχυρότερη για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Σουηδία. Επωφελήθηκαν επίσης οι τράπεζες με χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού σταθερού επιτοκίου, τα οποία ανατιμώνται ταχύτερα. Αυτά περιλαμβάνουν τράπεζες στις Σκανδιναβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.
Οι τράπεζες που χρηματοδοτούνται κυρίως από καταθέσεις, όπως αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστρία, είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις, αντανακλώντας τα σταθερά επιτόκια καταθέσεων.
Με τα επιτόκια στην ευρωζώνη να αυξάνονται πλέον, η Moody’s αναμένει ότι οι περισσότερες τράπεζες της περιοχής θα επιτύχουν καλύτερη ανάπτυξη καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων το 2022 και το 2023. Αυτό θα μειώσει το χάσμα με τις αντίστοιχες χώρες εκτός ζώνης του ευρώ, αν και η πρόοδος θα είναι πιο αργή για τις τράπεζες με υψηλά επίπεδα δανείων σταθερού επιτοκίου. Οι τράπεζες εκτός ζώνης του ευρώ θα επωφεληθούν επίσης από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αν και το αυξανόμενο κόστος των καταθέσεων θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των περιθωρίων το 2023.
Ο οίκος ωστόσο προειδοποιεί πως η ασθενέστερη ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν το κόστος και τα προβληματικά δάνεια. Η επιδείνωση της οικονομίας και το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα δημιουργήσουν προκλήσεις στα νοικοκυριά και τις εταιρείες τους επόμενους μήνες. Μέχρι το τέλος του 2023, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν σημαντικά όπως προβλέπει, η ζήτηση για πίστωση είναι πιθανό να μειωθεί και ο πληθωρισμός θα δυσκολέψει τις τράπεζες να ελέγξουν τα δικά τους έξοδα.
Αυτοί οι παράγοντες θα αντισταθμίσουν εν μέρει τον ευνοϊκό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών από την ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων που φέρνει η επιθετική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κάτι που υποδηλώνει πως το 2023 κάθε άλλο παρά ρόδινο προδιαγράφεται για τον κλάδο, καταλήγει η Moody’s.