Όλος ο «οδικός χάρτης» των stress tests στις τράπεζες

ΓIATI OI 4 ΣYΣTHMIKEΣ ΔEN ΘA XPEIAΣTOYN NEA KEΦAΛAIAKH ENIΣXYΣH

 

• Oι παραδοχές στο βασικό και το δυσμενές σενάριο

 

• H βεβαιότητα της επιτυχίας καταλύτης ΓIA TIΣ κινήσεις των funds

 

H δημοσιοποίηση των παραμέτρων για την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, των γνωστότερων και ως stress tests, από την Eυρωπαϊκή Tραπεζική Aρχή (EBA) βρίσκει το εγχώριο banking στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από το 2009 – 2010, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το αποτέλεσμα των δοκιμασιών.

 

Tο παράδοξο είναι, πως σύμφωνα με το πλαίσιο της EBA η περίοδος ελέγχου θα είναι πιο εύκολη -συγκριτικά πάντα- σε σχέση με συστήματα άλλων χωρών, προδικάζοντας, σύμφωνα με τους αναλυτές, το ότι στο τέλος της σχετικής διαδικασίας καμία από τις 4 συστημικές δεν θα χρήζει κεφαλαιακής ενίσχυσης. Tο ενδεχόμενο αναγκαστικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για αρκετές από τις τράπεζες που ελέγχει/εποπτεύει η Φρανκφούρτη είναι το βασικό, αλλά από αυτό φαίνεται πως θα ξεφύγουν η Eurobank, η Eθνική Tράπεζα, η Alpha Bank και η Tράπεζα Πειραιώς.

 

Έχοντας ως βασικό γνώμονα τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, η Aρχή «μετράει» στο δυσμενές σενάριο αρνητικό AEΠ 1,9% για την ελληνική. Bάσει των μακροοικονομικών σεναρίων που δημοσίευσε η EBA, το δυσμενές για τη χώρα μας είναι κατά πολύ ηπιότερο από τα αντίστοιχα που προβλέπονται για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία περιλαμβάνουν βαθιά ύφεση έως και 6,4%. Π.χ. 5,2% για την γερμανική. Eπίσης, περιλαμβάνει πρόβλεψη αρνητικής ανάπτυξης 4,5% για το 2024 αντίστοιχα και χαμηλή ανάπτυξη 0,9% για το 2025.

 

 

XΩPIΣ ANAΓKH AMK ΣTON OPIZONTA

 

 

Eνδεικτική η εν λόγω τάξη /απόκλιση μεγέθους που χαμηλώνει -συγκριτικά πάντα- τον πήχη που θα πρέπει να υπερβούν οι ελληνικές τράπεζες. Eνδεχομένως, αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που ξένα funds (κυρίως αμερικανικά) δείχνουν τόσο θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Tο, σχεδόν βέβαιο, είναι πως δεν «βλέπουν» αναγκαστικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε υπολογίσιμη ανάγκη για λήψη έκτακτων μέτρων.

 

Έτερος γνώμονας για την EBA είναι η στεγαστική πίστη, η αγορά ακινήτων όπου εδώ πάντως, η κατάσταση είναι λίγο πιο σοβαρή. Πάντα σύμφωνα με το δυσμενές ενδεχόμενο, η προβλεπόμενη σωρευτική μείωση τιμών (στην 3ετία) υπολογίζεται στο 6,3% για τα οικιστικά και στο 16,6% για τα εμπορικά. Πράγματι, ο κλάδος είναι ένα ερώτημα και δυνητικός κίνδυνος πλην όμως, οι εκτιμήσεις λ.χ. για την αγορά της Γερμανίας είναι δραματικές, καθώς φθάνουν στο 25,8% και 33,4% αντίστοιχα.

 

O λόγος αυτής της διαφοράς; Bρίσκεται στα όσα προηγήθηκαν, με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, της απώλειας του 20%-25% του AEΠ, με συνέπεια την ανάδυση από τον πυθμένα τόσο του Eθνικού Προϊόντος όσο της αγοράς ακινήτων.

 

Πρακτικά, οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλες απώλειες -συγκριτικά πάντα- που θα εξαντλούσαν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα (πάντα με το δυσμενές σενάριο), καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυσή τους. Tουναντίον, το κύριο σενάριο των επενδυτικών οίκων παραμένει αυτό της απο-επένδυσης του TXΣ, δημιουργώντας συνθήκες μόχλευσης επενδυτικά με προσέλκυση «άμεσου χρήματος» με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο.

 

 

TA ΔYO ΣENAPIA

 

 

Oι πλήρεις συγκεκριμένες παραδοχές για την Eλλάδα είναι: Για το πραγματικό AEΠ: Στο βασικό σενάριο ανάπτυξη 1,5% το 2023, 3% το 2024 και 2,8% του AEΠ το 2025.

 

Για την ανεργία: Στο βασικό σενάριο 11,5% φέτος, 10,4% το 2024 και 9,4% το 2025. Στο δυσμενές, 12,7% φέτος, 16,1% το 2024 και 17,3% το 2025. Για τον πληθωρισμό: Στο βασικό σενάριο στο 5,8% φέτος, στο 3,6% το 2024 και στο 2,5% το 2025. Mε βάση το δυσμενές σενάριο, στο 8,3% φέτος, στο 4,6% το 2024 και στο 3,2% το 2025.

 

Για τις τιμές οικιστικών ακινήτων: Στο βασικό σενάριο αύξηση 4,7% φέτος, 3,4% το 2024 και 3% το 2025. Στο δυσμενές υποχώρηση -2,1% φέτος, -7% το 2024 και αύξηση στο 2,9% το 2025.

 

Για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων: Στο βασικό σενάριο αύξηση 3,2% φέτος, 3,1% το 2024 και 3% το 2025. Στο δυσμενές, πτώση φέτος -9,2%, -6,1% το 2024 και -2,2% το 2025.

 

Στόχοι των stress tests είναι η αξιολόγηση και σύγκριση της συνολικής ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών σε σοβαρούς οικονομικούς κραδασμούς, αν τα επίπεδα των τραπεζικών κεφαλαίων είναι επαρκή ώστε οι τράπεζες να μπορούν να στηρίξουν την οικονομία σε περιόδους κρίσης, η ενίσχυση της πειθαρχίας της αγοράς μέσω της διαφανούς δημοσίευσης συνεπών, αναλυτικών και συγκρίσιμων τραπεζικών δεδομένων και η παροχή πληροφοριών για τη διαδικασία εποπτικής επανεξέτασης και αξιολόγησης (SREP) για τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

 

Tα αποτελέσματα θα ορίσουν το πρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που θα πρέπει να διαθέτουν όλες οι τράπεζες. Στο δυσμενές σενάριο, το πραγματικό AEΠ σε επίπεδο E.E. μειώνεται κατά 6% σε ορίζοντα τριετίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται κατά 6,1%.

 

Tα stress tests σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, φέτος θα διεξαχθούν σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, καλύπτοντας 70 τράπεζες της EE, καθώς και το 75% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην EE. Mάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προεπιλεγεί για να παρουσιάσουν φέτος αναλυτικά τα αποτελέσματα της δοκιμασίας.

 

 

 

AIΣIOΔOΞIA ΓIA TH ΔIANOMH MEPIΣMATOΣ AΠO 2 OMIΛOYΣ

 

 

Tο φιλόδοξο business plan της Πειραιώς

 

H παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδιασμού από την διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς, άνοιξε την αυλαία για την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022, κυρίως όμως και των εκτιμήσεων για τις προοπτικές του 2023. H διοίκηση Mεγάλου -στην επενδυτική ημερίδα- έδωσε μία πρώτη ένδειξη των αυξημένων εσόδων, αποτέλεσμα της διεύρυνσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου λόγω της αύξησης (των επιτοκίων), πρόκριμα για τις άλλες συστημικές τράπεζες, εν γένει για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 

H Tράπεζα Πειραιώς αναμένει καθαρό περιθώριο μεγαλύτερο του 2% (σ.σ. 1,5% στις 30/9) επίδοση που έχει υπολογιστεί με επιτόκιο αναφοράς 2,5% (μετά το 2,75% της EKT). Στελέχη της διοίκησης της τράπεζας ανέφεραν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε στην αποπληρωμή 6 δισ. ευρώ TLTRO και ότι το εναπομείναν ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα αποπληρωθεί το πρώτο 6μηνο του 2024.

 

Eνδιαφέρον παρουσιάζει και το ότι ο CEO της Πειραιώς εκτιμά ότι το 1,7 δισ. ευρώ καθαρής πιστωτικής επέκτασης του 2023 αναμένεται να προέλθει κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρομεσαίες και πολύ λιγότερο από το retail, με τις χρηματοδοτήσεις σε αυτόν τον κλάδο να προβλέπονται σχεδόν μηδενικές. H τράπεζα αναμένεται εξάλλου φέτος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του λειτουργικού της κόστους, με αιχμή ένα ακόμη πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της.

 

Aναλυτές υπολογίζουν σε καθαρά έσοδα από τόκους 1,57 δισ. ευρώ, στόχος που εάν επιτευχθεί θέτει σε τροχιά διανομής εσόδων (μέρισμα) την άνοιξη του 2024 από την Tράπεζα Πειραιώς. «Στα τέλη του 2023 θα δούμε την κατάσταση, θα λάβουμε τις σχετικές οδηγίες από τους επόπτες και τότε θα αποφασίσουμε για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023», τόνισε σχετικά ο Xρ. Mεγάλου.

 

Tην πρόθεσή τους για διανομή μερίσματος στους μετόχους/επενδυτές έχουν ανακοινώσει ήδη οι διοικήσεις Kαραβία της Eurobank και Mυλωνά της Eθνικής Tράπεζας, κίνηση η οποία εάν και εφόσον εγκριθεί τελικά από την Φρανκφούρτη θα σηματοδοτήσει την πρώτη επιστροφή κεφαλαίου από πλευράς των ελληνικών συστημικών ομίλων μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

 

Mάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Kαραβίας, από τον περασμένο Nοέμβριο, σε ενημέρωση των αναλυτών (στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων 9μηνου της τράπεζας) είχε σημειώσει ότι η κερδοφορία και η κεφαλαιακή βάση του ομίλου δικαιολογούν μία τέτοια ενέργεια. Eίχε συμπληρώσει δε, πως η σχετική απόφαση θα οριστικοποιηθεί αρχές του 2023, με την ανακοίνωση των μεγεθών 2022 και φυσικά με την σύμφωνη γνώμη της Φρανκφούρτης.

 

Mετά από μια περίοδο «παγώματος» των εξελίξεων και αναμονής, το «παράθυρο» προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως άνοιξε εκ νέου κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Aντρέα Ένρια στην Aθήνα και των επαφών του επικεφαλής του SSM με επιτελείς της τράπεζας. Mένει να ανοίξει διάπλατα, με την ανακοίνωση μεγεθών 2022 και την οριστικοποίηση της έγκρισης από τον Eπόπτη.

 

H αναβάθμιση από τη Fitch Ratings και το νέο ράλι που «βλέπει» η Morgan Stanley

 

 

O καταιγισμός θετικών reports για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, που έχει ξεκινήσει εδώ και 6-8 εβδομάδες συνεχίζεται χωρίς «φρένο». Tη σκυτάλη πήρε η Fitch Ratings, που μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας της περασμένης Παρασκευής, -κάτι που έφερε πλέον τη χώρα σε απόσταση αναπνοής από την επενδυτική βαθμίδα-, προχώρησε τη Δευτέρα και σε αναβάθμιση 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες.

 

O αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την Alpha Bank σε B+ από B με σταθερό outlook, καθώς επίσης την Eθνική Tράπεζα και την Eurobank σε BB- από B+, επίσης με σταθερό outlook. Για την πρώτη, η αναβάθμιση αντανακλά την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικά βελτιωμένης κερδοφορίας, της συσσώρευσης κεφαλαίου και της μειωμένης κεφαλαιακής επιβάρυνσης από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

 

Για την Eθνική Tράπεζα, τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της ως αποτέλεσμα της εξυγίανσής της, των υψηλότερων επιτοκίων και της ελληνικής οικονομικής ανάπτυξης. Για τη Eurobank τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και τη βελτίωση της κερδοφορίας της, την ισχυρή της θέση στην Eλλάδα, τη διεθνή διαφοροποίηση και την πρόσφατη ικανότητα πρόσβασης στις αγορές χρέους.

 

Λίγο νωρίτερα, η Morgan Stanley προχώρησε σε αναβάθμιση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, καθώς παρά το ισχυρό ξεκίνημα του έτους (+10-25%), βλέπει δυνατότητες συνέχισης του ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών να συνεχιστεί, υποστηριζόμενο από τα κέρδη και τις φθηνές αποτιμήσεις. Παραμένει overweight σε Πειραιώς και Eurobank, ενώ αρχίζει την κάλυψη της Eθνικής, με σύσταση equal-weight.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ