Πειραιώς: Στα 400 εκατ. οι χρηματοδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα

Πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι χρηματοδοτήσεις που χορήγησε η Τράπεζα Πειραιώς στον πρωτογενή τομέα το 2022, με το 60% των δικαιούχων να είναι νέοι αγρότες, όπως ανέφεραν ανώτερα στελέχη σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούσαν σε επενδυτικά σχέδια (επιδοτούμενα ή μη), παροχή ρευστότητας (Κάρτα Συμβολαιακής Τραπεζικής, Κάρτα Αγρότη) κ.λπ.

 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου αλλά και ανώτερα στελέχη της γενικής διεύθυνσης, Ι. Χανιωτάκης, Ι. Αβατάγγελος, Β. Γαϊτανάρος, Α. Πολυτάκης, Ν. Δεδούσης, Μ. Μαλαματένιου, Ανδρέας Πέρρος και Γ. Σιαβελής.

 

Αναφορικά με τα επιτόκια, τονίστηκε ότι στα βασικά χρηματοδοτικά προϊόντα για τους αγρότες (ΑΔΑ, Μικροχρηματοδότηση, Γη & Εξοπλισμός, Κάρτα του Αγρότη, Κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας) δεν έχει γίνει καμία αλλαγή καθώς το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα (ΒΕΑ) παραμένει σταθερό. Όπως σημειώθηκε, σε αυτή τη φάση, από τη μεταβολή των επιτοκίων επηρεάζονται τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το Euribor.

 

Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή τομέα έχουν λάβει μέσω της Τράπεζας Πειραιώς προτάσεις πρόθεσης χρηματοδότησης για επενδυτικά έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ που έχουν υποβληθεί στο RRF (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση και προσφορά εξειδικευμένου προγράμματος χρηματοδοτικών προϊόντων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ) που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής της γεωργικής εκμετάλλευσης ή τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για:

 

– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου (ΦΒ) για πώληση ενέργειας

 

– Εγκατάσταση ΦΒ για αυτοκατανάλωση (net metering)

 

– Αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού ΦΒ

 

– Κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης σε υφιστάμενο ΦΒ.

 

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε η σημασία χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων και της λειτουργικής υποστήριξης των συνεργατικών σχημάτων του πρωτογενούς τομέα και ευρύτερα του Αγροδιατροφικού Κλάδου.

 

Αναλυτική αναφορά έγινε και στη συμβολαιακή τραπεζική με τα Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς να αναφέρουν ότι αναδεικνύεται ως δυναμικός μοχλός αγροτικής ανάπτυξης της χώρας καθώς προσαρμόζεται στις ανάγκες και αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων των εμπλεκόμενων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

 

Από το 2013 απ’ όταν και ξεκίνησε να υλοποιείται μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 60.000 παραγωγοί και πάνω από 420 εταιρικές οντότητες, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών επωφελήθηκαν από τα προγράμματα χρηματοδότησης. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 55 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 75 χώρες εισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην Ελλάδα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ