Tο ταμείο διάσωσης των τραπεζών SoFFin, που είχε συσταθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενεργοποιεί, όπως όλα δείχνουν, η γερμανική Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, όπως έδειξαν τα νέα τεστ αντοχής που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι κεφαλαιακές ανάγκες των γερμανικών ιδρυμάτων υπολογίζονται στα 13 δισ. ευρώ. Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνον στους νέους κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας, σημειώνει ο Μάρτιν Φάουστ, από το Frankfurt School of Economics: «Στα σενάρια αυτά, η αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν οι τράπεζες έγινε στη βάση της σημερινής τους ονομαστικής αξίας. Ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας έχουν απολέσει όμως, ως γνωστόν, μεγάλο μέρος της αξίας τους κατά τους τελευταίους μήνες».
Μια παράδοξη κατάσταση
Αυτό συνέβαλε στο να «κοπούν» πολλές τράπεζες στο πρόσφατο stress test. Μια μέρα αργότερα ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά εθελοντικό κούρεμα, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Με απλά λόγια: τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης θα πρέπει να θεωρούνται και πάλι ασφαλή. Μια παράδοξη κατάσταση, κατά τον Φάουστ: «Από τη μια ζητάμε από τις τράπεζες μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια για τα ομόλογα που διαθέτουν. Από την άλλη οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες όσον αφορά τα ομόλογα».
Ως εκ τούτου, για τον ίδιο, η επανενεργοποίηση του Soffin είναι απλώς ένα προληπτικό μέτρο.
Διαφορετικά βλέπει τα πράγματα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Sal. Oppenheim Νόρμπερτ Μπρεμς: «Όπως φαίνεται, μια μικρή ομάδα τραπεζών δεν θα τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις και θα χρειαστεί βοήθεια. Γι΄ αυτό και είναι χρήσιμο να υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο και να επανενεργοποιηθεί το Soffin».
Σώστε την Commerzbank
Άμεσα υποψήφια για διάσωση είναι για άλλη μια φορά η Commerzbank που χρειάζεται 5 δις ευρώ: «Ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου», εκτιμά ο κ. Φάουστ, «δεν θα απέδιδε πολλά. Επίσης, η προθυμία των επενδυτών να επενδύσουν στις τράπεζες, είναι μάλλον μικρή».
Προκειμένου να αυξήσουν τα αποθεματικά τους οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να παρακρατήσουν τα κέρδη τους. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να έχουν κέρδη, κάτι που στην παρούσα φάση δεν είναι αυτονόητο. Επίσης, στην περίπτωση αυτή, εκπίπτει ένα βασικό κίνητρο για δυνητικούς επενδυτές που είναι η προοπτική των μερισμάτων. Μοναδική διέξοδος, σύμφωνα με τον ειδικό, η διακοπή των πιστωτικών συναλλαγών. Με ολέθριες βέβαια συνέπειες για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από τα τραπεζικά δάνεια.
Αυτό ακριβώς θέλησε να αποτρέψει ο Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, με την πρότασή του να διασώζονται τράπεζες ακόμη κι αν οι ίδιες δεν το επιθυμούν, συμπληρώνει ο οικονομολόγος Μπρεμς: «Αναγκάζεις τρόπον τινά τις τράπεζες να διατηρήσουν το στάτους του δανειοδότη της οικονομίας».
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το SoFFin θα προσφέρει εγγυήσεις ύψους έως και 300 δισ. ευρώ.