Στο Βερολίνο βρέθηκε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου έχει σειρά επαφών με αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων, στην οποία συμμετείχαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, με τον οποίο είχε νωρίτερα και κατ΄ιδίαν συνάντηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Χόγερ αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων.
«Επενδυτική τράπεζα θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία»
Η κρατική τράπεζα KfW και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προτίθενται να βοηθήσουν την Ελλάδα στην ίδρυση μιας τράπεζας επενδύσεων. Στόχος είναι να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία για την πραγματοποίηση επενδύσεων, για όσο χρόνο η χώρα θα απέχει από τις χρηματαγορές, δήλωσε ο γερμανός Υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Συνομιλίες με τις τράπεζες για ένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη ίδρυση της τράπεζας επενδύσεων προγραμματίζονται για την 21η Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης. Η KfW και η ΕΤΕ αναμένεται να διαθέσουν την τεχνογνωσία τους, δήλωσε ο Ρέσλερ. Οι τεχνικές λεπτομέρειες όμως για την ίδρυση της τράπεζας δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Η πρόταση ήταν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, πρόσθεσε ο Ρέσλερ.
Όσον αφορά το ζήτημα απλήρωτων λογαριασμών γερμανικών εταιριών από πλευράς Ελλάδας, ο αντικαγκελάριος δήλωσε: «Ευελπιστούμε ότι αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό».
«Παραγωγική έκρηξη»
Οι συναντήσεις τόσο με τον κ. Ρέσλερ όσο και με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) έγιναν έπειτα από αίτημα του κ. Χρυσοχοϊδη και αποτελούν ένα είδος παρακολούθησης και αξιολόγησης των έως τώρα πρωτοβουλιών στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνεργασίας για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ένας επιπλέον στόχος του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης στο Βερολίνο ήταν η ανάδειξη επενδυτικών προοπτικών για την επόμενη δεκαετία.
Για αυτόν το λόγο συνοδεύεται από εκπρόσωπο της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων ΜcΚinsey, ο οποίος θα παρουσιάσει πρόσφατη μελέτη που εξετάζει όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Η μελέτη αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η μεθοδική και ορθολογική ανάπτυξη βασικών κλάδων της οικονομίας με αιχμή την ενέργεια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία αλλά και τον πρωτογενή τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ελλάδα παραγωγική “έκρηξη”.
Υπό αυτήν την σκοπιά δεν είναι τυχαίο, ότι στην σημερινή συνάντηση συμμετείχε και μέλος της Τask Force της Κομισιόν, που αυτό το διάστημα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, παρέχοντας στα υπουργεία συμβουλές σε θέματα τεχνογνωσίας και διοικητικής εμπειρίας.
Όσο αφορά τώρα την συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων στη σημερινή συνάντηση, ο αριθμός τους ηταν μεν μονοψήφιος, αλλά πρόκειται για μεγάλα ονόματα, όπως η Deutsche Telekom, η Siemens, η Deutsche Bank, η Hochtief, η Bayer ή η SAP.