Σε ένα σφιχτό και φιλόδοξο σχέδιο για την αναδιάρθρωσή τους, έχουν επιδοθεί οι τράπεζες, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν δώσει στην Τράπεζα της Ελλάδας ένα ολοκληρωμένο business plan και συγχρόνως ένα capital plan το οποίο να υποστηρίζει την υλοποίηση του πρώτου.
Η Τράπεζα της Ελλάδας με τη σειρά της και αφού εξετάσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών και συγχρόνως τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται τα σχέδια αυτά, θα τα δεχθεί ή θα ζητήσει στην κάθε μία τράπεζα να προχωρήσει σε διορθώσεις που θα της υποδείξει, προκειμένου τόσο το business plan όσο και το capital plan να γίνουν αποδεκτά.
Με βάση τα σχέδια αυτά μέσα στο Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας τι κεφάλαια απαιτούνται από την κάθε εμπορική τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.
Στην συνέχεια θα ξεκινήσει το κυνήγι κεφαλαίων από την ελεύθερη αγορά, είτε μέσω αυξήσεων, είτε μέσω επενδυτών, είτε πωλώντας στοιχεία του ενεργητικού τους.
Ανάγκες
Εν συνεχεία ότι υπολείπεται σε κεφαλαιακές ανάγκες από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων αυτό θα έλθει να το καλύψει το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Η ολοκλήρωση των ενεργειών των τραπεζών προσδιορίζεται για το τέλος του Αυγούστου οπότε και θα κινητοποιηθεί -με ποιον τρόπο μένει να το δούμε- το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στόχος είναι τα πιστωτικά ιδρύματα μετά τις σφοδρές πιέσεις που έχουν υποστεί σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα εξαιτίας της κρίσης να αποχτήσουν τα κεφάλαια εκείνα που τους είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία που στενάζει δύο χρόνια τώρα στο ζυγό της ύφεσης.
Ας σημειωθεί ότι για την κατάρτιση του business plan των ελληνικών τραπεζών έχουν ληφθεί υπόψη:
• Οι επισφάλειες των δανείων. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή οι εμπορικές τράπεζες ενημερώθηκαν -η κάθε μία χωριστά- από τη Black Rock για τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης του διεθνούς οίκου σε ό,τι αφορά το κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
• Το τι θα τους στοιχίσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μολονότι οι τράπεζες όπως και κανείς αφού η διαπραγμάτευση δεν έχει λήξει δεν έχουν σαφή εικόνα επί του θέματος αυτού εν τούτοις έχουν σαφή εκτίμηση την οποία και χρησιμοποιούν στις υποθέσεις τους.
• Το γεγονός ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια μετά την κεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του 9%.
Τέλος οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη τους το μακρό περιβάλλον, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Σύμφωνα, πάντως, με έγκυρες πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει επικαιροποιήσει τις συνθήκες του μακροοικονομικού περιβάλλοντος οι οποίες για το 2011 προβλέπουν ύφεση 2,8% που στην πραγματικότητα είναι μία εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη.
Το γεγονός αυτό θέτει έναν προβληματισμό, ωστόσο, ας σημειωθεί ότι την ίδια υπόθεση εργασίας χρησιμοποιεί και η τρόικα προκειμένου να κάνει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των μέτρων που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Επισφάλειες των δανείων
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή οι εμπορικές τράπεζες ενημερώθηκαν -η κάθε μία χωριστά- από την Black Rock για τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης του διεθνούς οίκου σε ό,τι αφορά το κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
Υφεση 2,8%
Η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει επικαιροποιήσει τις συνθήκες του μακροοικονομικού περιβάλλοντος οι οποίες για το 2011 προβλέπουν ύφεση 2,8%, που στην πραγματικότητα είναι μία εξαιρετι- κά αισιόδοξη πρόβλεψη.
15 δισ. ευρώ οι ζημιές από τις επισφάλειες
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τμήμα της νέας δανειακής σύμβασης
To πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο κεφάλαιο όχι μόνον για τις τράπεζες αλλά και για το σύνολο της οικονομικής ζωής του τόπου, αφού εν πολλοίς θα κρίνει τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Βασικός στόχος των τραπεζών είναι να παραμείνουν «ζωντανοί» οι παλαιοί μέτοχοι και αυτό μπορεί να γίνει μόνον -δεδομένου του ύψους του «κουρέματος» και των κεφαλαίων που θα χρειαστούν τα πιστωτικά ιδρύματα- αν το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα εισέλθει στις τράπεζες με κοινές ή με προνομιούχες μετοχές ή με συνδυασμό και των δύο.
Ας σημειωθεί ότι οι απώλειες των τραπεζών από τη Black Rock εξακολουθούν να εκτιμώνται -στοιχεία γνωρίζουν μόνον η ΤτΕ και η καθεμία τράπεζα για τον εαυτό της- σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό δείχνει πως οι τράπεζες μάλλον έκαναν καλά τη δουλειά τους, αφού οι επισφάλειες αυτές είναι πολύ μικρές σε σχέση με το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν, περίπου 250 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, όσον αφορά το PSI, ας σημειωθεί ότι αυτό δεν αποτελεί ευθύνη των τραπεζών. Τουναντίον τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στήριξαν σε πολύ δύσκολες στιγμές το κράτος αγοράζοντας εκδόσεις του.
Ως συνέπεια των παραπάνω, η σκέψη που υπάρχει είναι για μεν τις κεφαλαιακές απώλειες των τραπεζών από τη Black Rock να εκδοθούν κοινές μετοχές για δε το PSI είτε προνομιούχες είτε κοινές άνευ ψήφου, στοιχείο που θα κρατήσει στη ζωή τους παλαιούς μετόχους και τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Τα παραπάνω είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τμήμα της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα.
Πηγή: imerisia.gr