Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν τους “κραδασμούς” τόσο από την συμμετοχή τους στο PSI όσο και από τα ευρήματα της Blackrock στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 40 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο το “μαξιλάρι” των 30 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί από την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες “ψάχνουν” τουλάχιστον για 10 δισ. ευρώ, ενώ κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσό στα 15 δισ. ευρώ.
Με την συμφωνία για την οικιοθελή αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή και την Blackrock να ξεκινάει τις αναλυτικές ενημερώσεις των ελληνικών τραπεζών, για τα αποτελέσματα του ελέγχου στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, τα τραπεζικά επιτελεία είναι πλέον σε θέση να αποτιμήσουν με ρεαλιστικούς όρους τόσο το ύψος της ζημιάς που θα υποστούν όσο και ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να επαναφέρουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα επιθυμητά από την ΤτΕ επίπεδα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπάρχει καταρχήν συμφωνία για το PSI, σύμφωνα με την οποία το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται – μέχρι στιγμής – στο 4,25%, 0,50% περίπου χαμηλότερα από το υφιστάμενο μέσο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται τα δάνεια της χώρας.
Για τους ομολογιούχους μέσο επιτόκιο 4,25% συνεπάγεται ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας χαμηλότερη από το 68% που είχαν θέσει ως οροφή. Βέβαια με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και το ΔΝΤ και την Γερμανία να πιέζουν για ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο, δεν αποκλείεται ο πήχης να κατέβει ακόμη χαμηλότερα, αυξάνοντας τις απώλειες των τραπεζών.
Στα 40 δισ. ευρώ ο λογαριασμός
Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει ήδη στα χέρια της το πόρισμα της Blackrock για την ποιότητα των δανείων των ελληνικών τραπεζών, οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων επιχειρούν να προσδιορίζουν το “ύψος του τελικού λογαριασμού”.
Τραπεζικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το PSI θα προκαλέσει ζημιές στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα που θα υπερβαίνουν τα 20 δις. ευρώ (οι εκτιμήσεις δίνουν ένα εύρος από 22 μέχρι 24 δις ευρώ), ενώ αν αφαιρεθούν τα 6,1 δις. ευρώ του αρχικού PSI (με κούρεμα 21%) η καθαρή ζημία για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνεται 14 με 18 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων για τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock, η συνολική εικόνα δείχνει να είναι χειρότερη των αρχικών υπολογισμών, με τις πρόσθετες προβλέψεις των εγχώριων τραπεζών να προσεγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ.
Η ΤτΕ θα εκτιμήσει τις συνολικές προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως θα διαμορφωθούν, βάσει των εκτιμήσεων της BlackRock, στο τέλος του 2013. Από το σύνολο των προβλέψεων που υπαγορεύει η έκθεση, η ΤτΕ θα αφαιρέσει αυτές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι τράπεζες για να προκύψει το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης για την καθεμία.
Συνολικά BlackRock και PSI “εκτοξεύουν” πλέον τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σχεδόν στα 40 δις. ευρώ, από τα οποία πρέπει να σημειωθεί ότι τα 30 δις. ευρώ έχουν προβλεφθεί στη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δις. ευρώ.
Τα σχέδια των τραπεζών
Πώληση περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, θυγατρικών ακόμα και χαρτοφυλακίων δανείων που εξυπηρετούνται κανονικά σχεδιάζουν οι τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους και να διατηρήσουν της κεφαλαιακή τους επάρκεια σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις εποπτικές Αρχές.
Παράλληλα, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επαναγορές υβριδικών κεφαλαίων (με σημαντική έκπτωση), κίνηση που ήδη πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα, αυξάνοντας έτσι τους δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων. Παράλληλα με την πώληση υγιών χαρτοφυλακίων δανείων οι τράπεζες θα μειώσουν άμεσα τις απαιτήσεις σε εποπτικά κεφάλαια, βελτιώνοντας έτσι έμμεσα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι τράπεζες καταρτίζουν λίστες, που περιλαμβάνουν ακίνητα, ξενοδοχεία, θυγατρικές πλην τραπεζικού τομέα, αλλά και θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό, στοιχεία που μπορούν να διατεθούν προς πώληση του 2012. Αν και αρχική πρόθεση ήταν να διαφυλαχθούν οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ωστόσο η δραματική τροπή της κρίσης, που έχει οδηγήσει σε δεινή θέση τις τράπεζες, υποχρεώνει σε επιθετικότερες κινήσεις.