H BNP Paribas, η Societe Generale, η Credit Agricole και η Millennium
Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως «το κύμα της μεγάλης φυγής». Και δεν θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους λίγους μήνες με τις ξένες τράπεζες και τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα, δύσκολα θα βρει προηγούμενο. Γιατί; Διότι, η μία μετά την άλλη, ψάχνουν τρόπους για να φύγουν από τη χώρα μας. Στην αρχή, αναζητούν πιθανούς ενδιαφερόμενους αγοραστές. Κι όταν δεν τους βρίσκουν, τότε, απλώς, κατεβάζουν ρολά και φεύγουν.
Ενδεικτικό, αλλά όχι μοναδικό, το παράδειγμα της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ – Paribas. Η εν λόγω, εδώ και καιρό, είχε αποφασίσει να περιορίσει δραματικά την ελληνική της παρουσία. Οι βασικές αιτίες αυτής της κρίσιμης απόφασης ήταν δύο. Η μία ήταν προφανής: είχε να κάνει με την πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση που ενέσκηψε στη χώρα μας, στερώντας της την οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης για τα επόμενα δέκα χρόνια.
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελπίδα να βγουν λεφτά και δεν υπάρχει option να βελτιωθεί η κατάσταση σύντομα, τότε δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεται μια τέτοια παρουσία», επισημαίνεται αρμοδίως από ξένους τραπεζίτες, που εξακολουθούν να κινούνται στον άξονα πλατείας Συντάγματος και πλατείας Κολωνακίου.
Στην περίπτωση της ΒΝΡ όμως υπήρχε και μια δεύτερη αιτία, η οποία δεν ήταν και τόσο προφανής. Αυτή, εν προκειμένω, είχε να κάνει με το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι παρέμενε απλήρωτη, για ένα δύσκολο project, που είχε αναλάβει, πριν από περίπου επτά μήνες, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό. Ο λόγος αφορά στην προώθηση του πρώτου PSI, για το οποίο η ΒΝΡ λειτούργησε ως σύμβουλος.
Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο έκανε ήταν λόμπινγκ υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Τόσο οι Γάλλοι, όμως, όσο και οι Γερμανοί της Deutsche Bank, που ήταν ο άλλος σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου, δεν πληρώθηκαν ποτέ γι’ αυτές τις υπηρεσίες που προσέφεραν.
Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια τόσο στο Παρίσι όσο και στη Φρανκφούρτη, που είχαν προειδοποιήσει για δραστικά μέτρα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να τα λάβουν. Και κάπως έτσι ελήφθη η απόφαση για την αποχώρηση της ΒΝΡ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους 120 εργαζομένους της στην Ελλάδα, παραμένουν μόλις οι 10, οι οποίοι λειτουργούν ένα γραφείο αντιπροσώπευσης και τίποτα άλλο.
Γενική Tράπεζα
Ωστόσο, η περίπτωση της εν λόγω γαλλικής τράπεζας δεν είναι η μοναδική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες σκέψεις έχουν περάσει κι από το μυαλό των διοικούντων την Geniki Bank, όπου βασικός μέτοχος είναι η επίσης γαλλική Societe Generale. Κατά καιρούς, λοιπόν, η SoGen φλέρταρε με την ιδέα της αποεπένδυσης από τη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να κάνει ποτέ το μεγάλο βήμα, είτε γιατί οι περιπτώσεις που εξέτασε δεν ήταν αρκούντως δελεαστικές και δεν κάλυπταν τη επένδυση που έγινε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, είτε επειδή προτιμούνταν πάντα να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία.
Eμπορική
Όπως ακριβώς συνέβαινε και συμβαίνει, δηλαδή και με την περίπτωση της Credit Agricole και της Εμπορικής Τράπεζας η οποία προχωρά και σε μειώσεις μισθών. Εν προκειμένω, μάλιστα, τα λεφτά που έχουν «πέσει» είναι πάρα πολλά. Όπως λέγεται, συνολικά, προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, από την πρώτη στιγμή που η Credit Agricole μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής. Κι όπως είναι φυσικό, σε τέτοιες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, ενδεχόμενο να βρεθεί αγοραστής, ο οποίος θα δώσει αυτά τα λεφτά για να αγοράσει την συγκεκριμένη (αλλά και οποιαδήποτε άλλη ελληνική) τράπεζα, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και οι Γάλλοι δίνουν συνεχώς νέες χρονικές παρατάσεις κα ευκαιρίες στην ελληνική θυγατρική τους.
Millennium
Κάτι το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι, πλέον, να κάνουν για πολύ ακόμα οι Πορτογάλοι της Millennium. Οι οποίοι έχουν αποφασίσει είτε να μειώσουν την εδώ παρουσία τους είτε να πουλήσουν την εδώ θυγατρική τους, αν βρουν την κατάλληλη προσφορά. Οι πληροφορίες της αγοράς ήθελαν τον παλιό βασικό μέτοχο της τράπεζας, τον κ. Δημήτρη Κοντομηνά, να ενδιαφέρεται για την περίπτωση. Ωστόσο, από το περιβάλλον του διαψεύδεται η συγκεκριμένη πληροφορία. Ίσως για λόγους τακτικής…
Mένει, αλλά συρρικνώνεται η Citibank
Εκτός από τις περιπτώσεις, που είτε έχουν ήδη δρομολογηθεί είτε δρομολογούνται σε αυτή τη φάση, υπάρχουν και κάποιες άλλες, που αφορούν πάντα σε ξένες τράπεζες, με παρουσία στην Ελλάδα, οι οποίες, παραδοσιακά εξέταζαν ακόμα και την περίπτωση της αποεπένδυσης από τη χώρα μας, εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει. Εν προκειμένω, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της αμερικανικής Citibank, η οποία το τελευταίο διάστημα προχωρά σε συστηματικές περικοπές και συρρικνώσεις της εδώ παρουσίας της και σίγουρα δεν ακολουθεί επεκτατική πολιτική.
Οι πληροφορίες επιμένουν πως στα ευρωπαϊκά κεντρικά της τράπεζας εξετάζεται πάντα το ενδεχόμενο της «μεγάλης φυγής», αν και προς το παρόν, αυτό το ενδεχόμενο διαψεύδεται κατηγορηματικά από την διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής. Γεγονός αποτελεί ότι μια τράπεζα με την ιστορία της Citibank στην Ελλάδα (σσ πρόκειται για την αρχαιότερη ξένη τράπεζα στη χώρα μας), δύσκολα θα αποφάσιζε να φύγει ολοκληρωτικά.
Ωστόσο, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται από την άλλη, ότι αν της κατατίθετο μια καλή προσφορά εξαγοράς, θα την σκέφτονταν σοβαρά, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα. Εννοείται πως ενδεχόμενο να προχωρήσει η ίδια η Citibank σε εξαγορά ελληνικής τράπεζας, όπως κατά καιρούς γράφεται, ανάγεται απλώς στη σφαίρα της φαντασίας…