Το μνημόνιο ΙΙ ψηφίστηκε και τώρα πια απαιτείται από τις Τράπεζες να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά για να εφαρμόσουν τα προγράμματα που απαιτούνται.
Έτσι σε αυτό το πλαίσιο οι Έλληνες τραπεζίτες καλούνται να αντλήσουν τα ελάχιστα δυνατά κρατικά κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να είναι πιο εφικτή η απεξάρτησή τους μέσα στην πενταετία που προβλέπει το πρόγραμμα.
Ιδιωτικός χαρακτήρας
Βασικό πλεονέκτημα των κανόνων κάτω από τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η επανακεφαλαιοποίηση, είναι ότι για το διάστημα της πενταετίας θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα και επομένως, θα λειτουργήσουν με ισχυρά κίνητρα για να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τις τράπεζες, αλλά και για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζίτες να επεκτείνουν την πενταετία σε επταετία, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το χρονικό διάστημα αυτό και εφόσον η δημοσιονομική πορεία της χώρας βαίνει βελτιούμενη, είναι ικανό, λένε τραπεζικοί αναλυτές, προκειμένου να αποπληρώσουν τα κρατικά κεφάλαια, με κεφάλαια από τις αγορές.
Τέλος Μαρτίου
Η τροποποίηση του νόμου του ΤΧΣ για την εφαρμογή των νέων κανόνων επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η οποία θα αλλάξει προς την κατεύθυνση της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου.
Έως τότε η ΤτΕ θα έχει ανακοινώσει τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας που θα προκύψουν τόσο από το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με «κούρεμα» (PSI+), όσο και από τις απομειώσεις κεφαλαίων που θα προέλθουν από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock η οποία εξέτασε τις πιθανές ζημίες που θα προκύψουν την επόμενη τριετία από τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για τον προσδιορισμό των αναγκών θα συνεκτιμηθούν:
-Η έκθεση της κάθε τράπεζας σε άλλους κινδύνους του ελληνικού δημοσίου, πέραν των ομολόγων (π.χ. δάνεια σε δημόσιες επιχειρήσεις, δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου, κ.λπ.).
-Οι σωρευτικές προβλέψεις που έχει ήδη σχηματίσει κάθε τράπεζα ανάλογα με την πολιτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα.
-Τα εκτιμώμενα κέρδη προ προβλέψεων για την τριετία στην Ελλάδα.
-Η κερδοφορία θυγατρικών εξωτερικού.
Με την τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ, θα δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και μετατρέψιμες ομολογίες (cocos) για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
Κεφάλαια CoreTier
Υπενθυμίζεται ότι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προβλέπεται ότι έως τον Ιούνιο τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν κεφάλαια CoreTier Ι στο (ελάχιστο) 9%, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, και το ποσοστό θα πρέπει να αυξηθεί στο (ελάχιστο) 10% τον Ιούλιο του 2013.
Στο πλαίσο του PSI+, οι ζημίες ορισμένων από τις ελληνικές τράπεζες διευρύνονται, καθώς εντάσσονται πλέον και τα δάνεια των τραπεζών προς τις ΔΕΚΟ, για τις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει κρατικές εγγυήσεις. Εξετάζεται ωστόσο, το σενάριο να εγγράψουν σταδιακά τις εν λόγω ζημίες, σε βάθος πεντετίας.
Στο τέλος Μαρτίου, καλούνται και τα πιστωτικά ιδρύματα να παραδώσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Στη συνέχεια και μέσα σε 6 μήνες τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διενεργήσουν Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Κάθε τράπεζα θα έχει διαφορετική προθεσμία, ανάλογα με το πόσο άμεση θα είναι η ανάγκη της προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Επιπλέον, στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να διενεργηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου σε βάθος χρόνου, ώστε να μη γίνουν όλες μαζί. Στις αυξήσεις κεφαλαίου, οι μέτοχοι οφείλουν να καλύψουν το 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών.
Εφόσον θα έχει καλυφθεί το 10% μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι τράπεζες θα κατευθυνθούν προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την άντληση κρατικών κεφαλαίων, εκδίδοντας κυρίως κοινές μετοχές με αναστολή του δικαιώματος ψήφου για 5 έτη (με δικαίωμα παράτασης για άλλα 2 έτη), μέσα στα οποία θα έχουν δυνατότητα επαναγοράς τους. Σε περίπτωση που το 10% των κεφαλαιακών αναγκών δεν έχει καλυφθεί με ίδια μέσα, τότε θα εκδίδουν κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του Δημοσίου και θα κρατικοποιείται μέρος της τράπεζας στο ποσοστό που αντιστοιχεί στα αντληθέντα κεφάλαια.
Συγχωνεύσεις-εξαγορές
Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κρατικά κεφάλαια και για την υλοποίηση στρατηγικών τους αποφάσεων, όπως για παράδειγμα για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Στην περίπτωση όπου δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν μία τέτοια κίνηση, την οποία θα έχουν κρίνει ότι είναι μακροπρόθεσμα επωφελής, θα μπορούν να αντλούν κρατικά κεφάλαια για την υλοποίησή της, εκδίδοντας ωστόσο κοινές μετοχές, με δικαίωμα ψήφου, υπέρ του Δημοσίου.
Μισθοδοσία
Με την ένταξή των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα εφαρμοστούν πλαφόν στις μισθοδοσίες των τραπεζοϋπαλλήλων για κάθε βαθμίδα της ιεραρχίας.
Στόχος της τρόικας, είναι η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους της κάθε τράπεζας, μέρος του οποίου είναι και το μισθολογικό. Τα μέτρα αυτά, θα προβλέπουν τη μείωση ή και την εξάλειψη των παροχών που έχει η ανώτατη βαθμίδα, αλλά και η μεσαία, μέσω της τράπεζας.
Και απολύσεις
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και την απελευθέρωση των απολύσεων στον τραπεζικό κλάδο. Σήμερα, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων υπολογίζεται σε περίπου 55.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα επόμενα δύο έτη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η επιταγή της τρόικας για μείωση του λειτουργικού κόστους θα οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις περί των 15.000 τραπεζοϋπαλλήλων.