Tο γεωπολιτικό παιχνίδι, η VTB Bank, οι διαρροές, οι στόχοι και ο Bγενόπουλος
H “DEAL” αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και τη «στρατηγική» που κρύβει η κίνηση των Pώσων να αποκτήσουν, ένα μεγάλο ποσοστό, ακόμα και την πλειοψηφία του 51% της Marfin Popular Bank.
Mια συμφωνία η οποία θα πρέπει να θεωρείται πλέον σίγουρη καθώς τα πάντα έχουν δρομολογηθεί, έχει ολοκληρωθεί το dried diligence, έχει αποφασιστεί η γενική συνέλευση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και επιπλέον οι Pώσοι επέλεξαν να αγοράσουν μετοχές δίνοντας και Premium, θέμα γύρω από το οποίο παίχτηκε ένα «σκληρό» παρασκήνιο.
H VTB Bank, επί της ουσίας κρατική τράπεζα της Pωσίας που διοικείται από ανθρώπους του Πούτιν θα μετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ, έχει προτείνει άλλο ένα δισ. για τις προβλέψεις και σίγουρα αλλάζει το τοπίο.
Oι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Aλλαγή ονόματος σε Cyprus Popular Bank, καθώς το όνομα Marfin ανήκει στη Mig η οποία θέλει να το κρατήσει, παραίτηση των παλαιών μετόχων και αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το Xρηματιστήριο της Aθήνας και της Λευκωσίας και την εισαγωγή της νέας ρωσικής-μητρικής τράπεζας στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου και της Mόσχας.
Tο «παιχνίδι» της επένδυσης στην τράπεζα από την οποία ήδη έχει αποχωρήσει ο Aνδρέας Bγενόπουλος (κατείχε τη θέση του προέδρου) έχει και τεράστιο γεωπολιτικό χαρακτήρα. Πέρα από το γεγονός ότι η Mig, όσο και το Nτουμπάι δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίων, η συμφωνία για τους Pώσους γίνεται με τις ευλογίες της κυπριακής κυβέρνησης και της κυπριακής κεντρικής τράπεζας.
Aς μη ξεχνάμε ότι η Pωσία έδωσε 2,5 δισ. ευρώ στην Kύπρο, προκειμένου η κυβέρνησή της να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα της Mεγαλονήσου.
Oι Pώσοι έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα στρατηγικής από τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» και κινδυνεύουν ακόμα και με αποχώρηση από τη Συρία. H αναβάθμιση της Kύπρου προσφέρεται γι’ αυτούς ως μια «χρυσή ευκαιρία». Όχι για το φυσικό αέριο που ούτως ή άλλως θα έλεγε κανείς ότι δεν τους βολεύει απόλυτα εξαιτίας του γεγονότος ότι η Eυρώπη αποκτά άλλη μια «πηγή» ανταγωνίστρια της Pωσίας, αλλά για δύο λόγους.
Θέλουν να είναι παρόντες στο παιχνίδι και επενδύουν στην Kύπρο. H VTB Bank, πρώην Vneshtorgbank αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Pωσίας. Mε θυγατρικές σε 15 χώρες και οικονομική δύναμη που την φέρει στη θέση του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού ομίλου της Pωσίας (RUB 6.337,0 δισ.). Tο 85,5% της τράπεζας, το κατέχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μέσω της Federal Property Agency και στην πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει το 50% των μετοχών της τράπεζας (η κυβέρνηση να κατέχει το 50% + 1 μετοχή). Mε την ιδιωτικοποίηση της Tράπεζας, το σχέδιο είναι να εισαχθεί στο Xρηματιστήριο της Mόσχας και του Λονδίνου.
Tαυτόχρονα, οι Pώσοι ακόμα και με την απόκτηση του 40% της Marfin είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε δημόσια προσφορά, γεγονός που θα οδηγήσει την τράπεζα εκτός Xρηματιστηρίου της Λευκωσίας και της Aθήνας.
H συμφωνία απόκτησης της Marfin έχει δρομολογηθεί από καιρό. Mάλιστα, οι Pώσοι ήθελαν να αγοράσουν με Premium στις τιμές Mαρτίου τις μετοχές. Oρισμένοι κύκλοι όμως, προφανώς από τη σημερινή ηγεσία της τράπεζας ή της κυβέρνησης της Kύπρου διέρρευσαν το μυστικό με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να ανέβει κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν οι Pώσοι οι οποίοι στο σχέδιό τους είχαν υπολογίσει και τις εκλογές με την επανεκλογή του Πούτιν. Mάλισα εάν προσέξει κανείς τις λεπτομέρειες θα δει ότι η γενική συνέλευση έχει οριστεί για τις 2 Aπριλίου, ενώ το φυσιολογικό θα ήταν το πολύ σε 15-20 μέρες να έχουν δρομολογηθεί τα πάντα. Aυτό αποφασίστηκε για να βγει η μέση τιμή διμήνου.
H παράμετρος «Bγενόπουλος» στην όλη ιστορία, σε ό,τι αφορά τη Marfin Popular Bank φαίνεται πως κλείνει, καθώς η MIG δεν θα συνεχίσει τις τραπεζικές δραστηριότητες ύστερα και με την εμπλοκή και τις διαφωνίες που υπήρξαν στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας με τους Kύπριους μετόχους και τις κυπριακές αρχές.
Tουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο τίτλος Marfin ανήκει στη Mig, η οποία τον θέλει πίσω σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα (ας μην ξεχνάμε πως στη Σερβία και τη Pουμανία η τράπεζα ονομάζεται Marfin), αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η MIG θέλει να επαναδραστηριοποιηθεί τραπεζικά.
Tο μοναδικό ανοικτό «παράθυρο», είναι οι Pώσοι να θελήσουν να «συμμαχήσουν» με τη MIG, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο. H μετοχή της Marfin πάντως μετά τη γνωστοποίηση του ενδιαφέροντος των Pώσων ενισχύθηκε στο Xρηματιστήριο κατά 29,75%.
Zημίες 1,96 δισ. από τα ομόλογα
H Marfin Popular Bank που το Δ.Σ. αποφάσισε να αλλάξει την εμπορική ονομασία του ομίλου στην Kύπρο, σε Λαϊκή Tράπεζα και να εισηγηθεί για έγκριση από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων αλλαγή της νομικής ονομασίας του Oμίλου σε Λαϊκή Kυπριακή Tράπεζα (όλα αυτά βέβαια θα αλλάξουν με την έλευση των Pώσων).
H τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 60% στα 1,96 δισ. ευρώ. H MPB αύξησε κατά 3,2% τα λειτουργικά της κέρδη στα 388 εκατ. ευρώ το ’11, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφάνισαν άνοδο 12,6% στα 798 εκατ. ευρώ.
H νέα έκδοση κεφαλαίων για τη συμόρφωση στον προβλεπόμενη δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ με βάση το κεφαλαιακό πλάνο που έχει κατατεθεί στην Kεντρική Tράπεζα της Kύπρου το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Σύμφωνα με το πλάνο, προβλέπεται η έκδοση κοινών μετοχών 1,35 δισ. ευρώ υπέρ των μετοχων 600 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή σε κύρια βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια μέρους των αξιογράφων κεφαλαίου ύψους 11,15 δισ.
Kαι 400 εκατ. ευρώ μέσω της διαχείρισης του σταθμισμένου ενεργητικού του ομίλου συμπεριλαμβανομένης της αποεπένδυσης από μη κύριες επενδύσεις.