Στα road shows που έχουν προγραμματισθεί και αυτά που θα προγραμματισθούν και θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου επικεντρώνεται η προσοχή όλων εν αναμονή έναρξης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Εκτός όμως από τα road shows που έχουν ήδη εξαγγελθεί από διεθνείς οίκους και στα οποία οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν πολύ προσεκτικά τη συμμετοχή τους, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα προετοιμάζουν και δικά τους road shows είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Το συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο είναι από τα πιο σημαντικά κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 27-29 Μαρτίου στο οποίο θα συμμετέχουν και τα 4 μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Το συνέδριο αυτό είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στο χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Μέσα στον Ιούνιο έχει προγραμματισθεί το συνέδριο της Goldman Sachs στο διάστημα 13 με 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενώ τον ίδιο μήνα και μάλιστα περί το τέλος του θα πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή Greek Day της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται και το αντίστοιχο Greek Day του Λονδίνου.
Οι τράπεζες τόσο στα παραπάνω συνέδρια όσο και σε εκείνα που θα οργανώσουν οι ίδιες θα επιχειρήσουν να αναστρέψουν το κλίμα και να πείσουν τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τη δική τους πορεία.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες (αυξήσεις, πωλήσεις συμμετοχών, συμμετοχή των βασικών μετόχων) μέσα στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι το Σεπτέμβριο, -όριο που θέτει το Μνημόνιο- υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ αφού σε 25 δισ. εκτιμώνται οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος μετά και το PSI.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις έγκυρων τραπεζικών παραγόντων, το σχέδιο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, όταν μάλιστα ακόμη δεν είναι πλήρως καθορισμένο και συμφωνημένο με την ΤτΕ το capital plan της κάθε μίας τράπεζας. Συγχρόνως θα πρέπει να υπάρξει ένας πολύ καλός συγχρονισμός μεταξύ τους ώστε να μη συμπέσουν οι ημερομηνίες των αυξήσεων και άλλες ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Και όλα αυτά διενεργούνται, κάτω από ένα καθεστώς μειωμένης ρευστότητας για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ποιες είναι οι απορίες των ξένων
Κατά τις συνεχείς επαφές τους με τους ξένους επενδυτές τα πιστωτικά ιδρύματα δέχονται πλήθος ερωτημάτων που αφορούν τόσο την οικονομία όσο και τις ίδιες τις τράπεζες.
– Κυρίαρχο θέμα για τους ξένους επενδυτές αποτελούν οι εθνικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους. Οι ξένοι εκφράζουν στις τράπεζες εύλογη ανησυχία κυρίως διότι οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες παρακολουθούν και γνωρίζουν άριστα, δείχνουν πολυκερματισμένη βουλή αλλά και επειδή ανησυχούν πως εάν δεν βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων κομμάτων μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας. Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν τους ξένους πως οι δημοσκοπήσεις, αν και έχουν τη σημασία τους, δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά μεγέθη και θεωρούν ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να μην αμφισβητηθεί το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας.
– Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από τους ξένους επενδυτές είναι εάν και κατά πόσον το πρόγραμμα που ψηφίστηκε μπορεί να υλοποιηθεί. Οι τράπεζες πρέπει να πείσουν τους ξένους, που εκφράζουν πολλές αμφιβολίες τόσο λόγω της δυσκολίας του προγράμματος όσο και λόγω της προηγούμενης εμπειρίας τους από τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα προηγούμενα προγράμματα η χώρα.
– Οι ακριβείς κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και πώς αυτές θα καλυφθούν είναι το άλλο σημαντικό θέμα που θα αποτελέσει ερώτημα των ξένων επενδυτών προς τις ελληνικές τράπεζες.
Στην παρούσα φάση, όπως εξηγούν έμπειρα τραπεζικά στελέχη στην «Η» δεν είναι πλήρως ακόμη καθορισμένες οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να καταστρώσουν τα capital plans τους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ας σημειωθεί ότι αναμένεται η έκδοση μίας σημαντικής υπουργικής απόφασης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ρυθμίζει απολύτως κρίσιμες λεπτομέρειες και για τους Έλληνες και για τους ξένους επενδυτές αλλά και για τις ίδιες τις τράπεζες.
Στην απόφαση αυτή θα οριστικοποιείται ο χρόνος στον οποίο οι τράπεζες θα πρέπει να επιστρέψουν τα κεφάλαια που θα δανειστούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έναντι των κεφαλαίων αυτών θα εκδοθούν δικαιώματα προαίρεσης warrants τα οποία θα είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο. Οι όροι αυτών των warrants και κυρίως ο καθορισμός της τιμής τους θα είναι κυρίαρχο στοιχείο για το ενδιαφέρον που θα αναπτυχθεί γι’ αυτήν την αγορά. Αν π.χ. μία τράπεζα διαπραγματεύεται 0,50 λεπτά ανά μετοχή και το δικαίωμα προαίρεσης οριστεί στο διπλάσιο, λένε έγκυρα τραπεζικά στελέχη, είναι φανερό πως δεν θα έχει κανένα χρηματιστηριακό ενδιαφέρον η συγκεκριμένη αγορά.
– Σημαντικό θέμα θα αποτελέσει η πρόγνωση των τραπεζών για την ανάπτυξη, όπως επίσης θα συζητηθεί εκτενώς η αντιμετώπιση θεμάτων ρευστότητας. Στο κομμάτι αυτό εντάσσεται και η προσέλκυση των καταθέσεων.
– Βασικό επίσης θέμα αποτελούν οι καθυστερήσεις δανείων, ο τρόπος αντιμετώπισης και οι στόχοι που έχουν τεθεί.
– Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης κυρίαρχο θα είναι το θέμα εξαγορών και συγχωνεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Με τα δεδομένα αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα καλέσουν νέους αλλά και παλιούς ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν εκ νέου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, όμως, εκτιμούν επίσης ότι η επενδυτική κοινότητα εξακολουθεί να βλέπει την Ελλάδα με ενδιαφέρον.