Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον τραπεζικό χώρο εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.
Τραπεζίτες σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν ριχτεί στο κυνήγι ισχυρών συμμαχιών κυρίως σε Ρωσία και αραβικές χώρες προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.
Όλοι οι τραπεζίτες εξετάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους καθώς οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2012.
Σε κάθε περίπτωση οι δυσκολίες είναι πολλές καθώς τα κεφάλαια που θα πρέπει δώσουν οι ιδιώτες μέτοχοι είναι πολύ υψηλά και μπορούν να προσεγγίσουν ακόμα και τα 5 δισ ευρώ σε σύνολο 50 δισ ευρώ. Εκτιμάται, συγκεκριμένα, ότι θα αφορούν περίπου το 10% των συνολικών κεφαλαίων ενίσχυσης καθώς το υπόλοιπο 90% θα το βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (θα είναι, δηλαδή, κεφάλαια των χωρών μελών της Ευρωζώνης).
Έντονη φημολογία στις επιχειρηματικές κινήσεις των Αράβων έχει πυροδοτήσει η συνάντηση του μεγαλομετόχου Έλληνα τραπεζίτη Σπύρου Λάτση και του εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί.
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες συζήτησαν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο ένα από τα fund του Κατάρ το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 100 δισ. δολάρια να επενδύσει στο Efg Group, αλλά πιθανότατα και στην ελληνική Eurobank.
Ο Ρώσος μεγιστάνας
Παράλληλα, έγινε γνωστή και η συνάντηση της διοίκησης της Eurobank με έναν από τους πλουσιότερους Ρώσους επιχειρηματίες, τον Dmitry Rybolovlev, ο οποίος σύμφωνα με την λίστα του Forbes είναι ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ο μόλις 43 ετών Ρώσος μεγιστάνας σπούδασε Ιατρική στο Perm Medical Institute, αναπτύσσοντας μετά το τέλος των σπουδών του επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των λιπασμάτων. Το 1995 έγινε πρόεδρος της εταιρείας Uralkali, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων στη Ρωσία, με έτος ίδρυσης το 1930. Οι μετοχές της εταιρείας εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αντλώντας ένα δισ. δολάρια, με την αξία της εταιρείας να ανέρχεται σε 12,8 δισ. δολάρια. Ο Ρώσος μεγιστάνας έδωσε 100 εκατ. δολάρια μετρητά το 2008 για να αγοράσει την έπαυλη του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς. Επιπρόσθετα είναι μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό.
Ο ρώσος μεγιστάνας κατείχε το 10% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, ποσοστό το οποίο μειώθηκε αρκετά καθώς δεν άσκησε τα δικαιώματα του στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου .
Σύμφωνα με το protothema.gr, άλλη μια μεγάλη ρωσική τράπεζα η VTB Bank βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την διοίκηση της Laiki Bank στην Κύπρο προκειμένου να επενδύσει το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Ο εμίρης του Κατάρ, η Alpha και η Eurobank
Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, θα ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της νέας τράπεζας που θα προέκυπτε από τη συγχώνευση της Alpha Bank και Eurobank στην περίπτωση που το deal προχωρούσε επιτυχώς. Η οικογένεια του σεΐχη ελέγχει το Qatar Investment Authority με κεφάλαια πάνω από 100 δις ευρω και ελέγχει το fund Paramaount Services Holding Limited το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 4% στην Alpha Bank.
Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1952 στη Ντόχα και από τις 26 Ιουνίου του 1995 είναι ο εμίρης που κυβερνά το Κατάρ, ενός από τα πιο πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη. Η οικογένεια του κυριαρχεί στο κρατίδιο εδώ και δύο αιώνες. Μάλιστα το περιοδικό Forbes κατατάσσει τον εμίρη στην 7η υψηλότερη θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Τον περασμένο Μάιο το Κατάρ εξαγόρασε το πολυκατάστημα Harrods, στο Λονδίνο, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. Επίσης έχει σημαντικές συμμετοχές στη Volkswagen και την Porsche, στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Τον Ιανουάριο του 2011 έκανε πρόταση εξαγοράς 1,6 δις. λιρών Αγγλίας για να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της την απέρριψαν.