Η ενίσχυση -υπό την μορφή εγγυήσεων- που θα λάβουν οι τράπεζες στα νέα ομόλογα, με τα οποία αντικατέστησαν τα «κουρεμένα» παλαιά, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα αποφέρει οφέλη της τάξεως των 8 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, βέβαια, θα περιοριστούν και τα κεφάλαια που το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει προς ενίσχυσή τους.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες, ενέκρινε την παροχή εγγυήσεων, όπως και τη χρήση των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ως μέσο ενίσχυσης των κεφαλαίων, ενώ οι υπόλοιπες κρίσιμες, αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση θα ληφθούν μετά το Πάσχα, ενδεχομένως σταδιακά και όχι σε μία μόνο συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Απόφαση δεν ελήφθη χθες σε δύο θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν: τον αναβαλλόμενο φόρο, και την παράταση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2011.
Χθες, πάντως, η απόφαση που ελήφθη ήταν σημαντική για τις τράπεζες, αφού ελάφρυνε μέρος των υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων που προκαλεί το PSI, αλλά και μείωσε τα κεφάλαια που θα κληθεί να βάλει το Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Τo όφελος προκύπτει, καθώς τα νέα ομόλογα, που έλαβαν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, θα έχουν την εγγύηση του ΤΧΣ, η οποία θα ενισχύει την αξία τους στο 100%.
Πριν από τη ρύθμιση αυτή, οι τράπεζες είχαν να εγγράψουν haircut της τάξης του 75% στα ομόλογα που εντάχθηκαν στo PSI και υπολογίζονται σε 32 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Η απομείωση ήταν, στην ουσία, το 53,5%, ενώ το υπόλοιπο προερχόταν από την αποτύπωση mark to market των νέων 30ετών ομολόγων που έλαβαν μετά το PSI Plus.
Είναι σαφής η διαφορά που προκύπτει από την παροχή ενισχύσεων από το ΤΧΣ, που με τη σειρά του έχει την εγγύηση από το EFSF και η οποία ανταποκρίνεται σε εύλογο αίτημα των τραπεζών, αφού τα νέα ομόλογα, που έλαβαν οι τράπεζες, υπέστησαν μεγάλη μείωση της αξίας τους ήδη.
Με τον τρόπο αυτόν, η απομείωση, που θα καταγραφεί, θα είναι το 53,5% και θα περιορίζει τη ζημιά κατά 8 δισ. ευρώ περίπου, με άλλες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσό αυτό ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.
Χρήση των coco’s
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, χθες, τη χρήση των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, γνωστών ως coco’s, κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι λεπτομέρειες, όπως το ποσοστό τους επί των συνολικών αναγκών ή και εάν θα αξιοποιηθούν μόνο για την κάλυψη απωλειών από την BlackRock, όπως προτείνει η πλευρά των τραπεζών, θα αποφασιστούν μετά το Πάσχα, σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί.
Αναβαλλόμενος φόρος
Στην άτυπη ατζέντα του Υπουργικού Συμβούλιου, περιλαμβανόταν πάντως και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, από τον οποίο επίσης προκύπτει ελάφρυνση των κεφαλαιακών αναγκών κατά περίπου 4 με 5 δισ. ευρώ, εάν γίνει δεκτό, όπως αναμένεται, να εγγράφεται ως εκκαθαρισμένη απαίτηση υπέρ του Δημοσίου στο ενεργητικό των τραπεζών.
Η πλευρά των τραπεζών είχε ζητήσει -χωρίς να συζητηθεί εν τέλει στο Υπουργικό- η χορήγηση νέας παράτασης στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2011.
Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 20ή Απριλίου, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα έχουν ως τότε εκδοθεί οι αποφάσεις για βασικά σημεία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να υπάρχει εικόνα των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών κάθε τράπεζας.
Το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θεωρείται κρίσιμο και από τους ορκωτούς λογιστές, προκειμένου να μην υπάρχουν ασάφειες για τη βιωσιμότητά τους ή μη και άρα τη χρηματοδότηση από το ΤΧΣ.
Η διαδικασία έκδοσης των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που απαιτούνται για την αποσαφήνιση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, καθυστερεί, με αποτέλεσμα να «πηγαίνουν πίσω» όλες οι εξελίξεις. Ηδη, οι κινήσεις των τραπεζικών ομίλων, παρά τις όποιες διευκολύνσεις που κατατείνουν στον περιορισμό του τελικού μεγέθους, πραγματοποιούνται σε δυσχερές περιβάλλον, αφού καλούνται να απευθυνθούν στους μετόχους τους και να τους πείσουν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, εφόσον δίνονται ικανοποιητικά κίνητρα.
Αντιστοίχως, θα πρέπει να πείσουν τις διεθνείς αγορές για τις προοπτικές του συστήματος, αλλά και της ελληνικής οικονομίας, ενώ το επόμενο διάστημα θα λαμβάνουν χώρα πολιτικές εξελίξεις.