Έντονος σκεπτικισμός έχει ενσκήψει στα τραπεζικά επιτελεία από το περιεχόμενο της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Κι αυτό γιατί στο ειδικό κεφάλαιο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, «λέγονται» μερικές σκληρές αλήθειες, τις οποίες, παράλληλα πολύ δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Όπως, για παράδειγμα, αυτή που αναφέρεται στο κομμάτι των επισφαλειών.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ έχουν φτάσει πλέον στο 15,9%. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης σχετικά με το τι πρακτικά συνεπάγεται αυτό το ποσοστό, αρκεί να σημειωθεί ότι προ τριετίας περίπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνονταν χαμηλότερα από το 5%, αλλά στην κεντρική τράπεζα της χώρας είχε σημάνει και πάλι συναγερμός, για τις διαστάσεις που εθεωρείτο ότι άρχιζαν να ξεφεύγουν.
Οπότε, μπορεί να γίνει κάλλιστα αντιληπτό τι συνεπάγεται σήμερα αυτό το 16%, το οποίο μάλιστα είναι μέσος όρος. Όπερ σημαίνει ότι σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, το ποσοστό αυτό έχει ξεφύγει πάνω και από το 20%, ενώ αν δεν ληφθούν υπόψη οι αναχρηματοδοτήσεις που έχουν γίνει κι εξακολουθούν να γίνονται, καλύπτοντας έτσι ένα μέρος του προβλήματος, μπορεί και να μιλάμε για επισφάλειες υψηλότερες του 30% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Γι αυτό και ο έντονος σκεπτικισμός στα τραπεζικά επιτελεία που βλέπουν την κατάσταση αργά αλλά σταθερά να κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.