H Kύπρος «ίσως χρειαστεί», σύμφωνα με δημοσίευμα στον κυπριακό Τύπο, να διοχετεύσει ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην Popular Bank, ώστε να καλύψει τις ζημίες της από την απομείωση του ελληνικού χρέους εάν αποτύχουν οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η ενδεχόμενη κρατική παρέμβαση στην τράπεζα – τη δεύτερη μεγαλύτερη της Κύπρου – προκύπτει από τις επιφυλάξεις που ενδέχεται να εκφράσει η ελεγκτική εταιρία Pricewaterhouse Coopers (PWC) σχετικά με τη βιωσιμότητα της τράπεζας.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης, συμπλήρωσε η εφημερίδα, επικαλούμενη σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών.
Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου είπε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε μια «κρίσιμη καμπή και ενώπιον της πρόκλησης κάλυψης κεφαλαιακού ελλείμματος που προέκυψε από την κατοχή τίτλων του ελληνικού δημοσίου».
Το υπουργείο είπε επίσης ότι έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει την στήριξη των προσπαθειών που καταβάλουν οι τράπεζες για την εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση που απαιτηθεί.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια κρατικής παρέμβασης θα γίνει με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση των συνθηκών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης, καθώς και την ελαχιστοποίηση του κόστους για την οικονομία» είπε το υπουργείο σε ανακοίνωση.
H Popular Bank δήλωσε από την πλευρά της ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για την υλοποίηση του κεφαλαιακού της σχεδίου και πως «εργάζεται εντατικά» προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τράπεζα είπε επίσης ότι τα σενάρια που περιγράφονται στο δημοσίευμα, εντάσσονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος, εάν αυτό χρειαστεί, όπως σημειώνει το Reuters.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε ότι ενδέχεται να διατεθούν έως 1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση ρευστότητας συγκεκριμένης τράπεζας, την οποία όμως δεν κατονόμασε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κύπρος θα μπορούσε απλά να εκδώσει ομόλογο για να χρηματοδοτήσει την τράπεζα. Η λύση αυτή προϋποθέτει, ωστόσο, ότι δεν θα υποβαθμιστεί το αξιόχρεο της χώρας σε junk και από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, τον μόνο από τους τρεις μεγάλους οίκους που δεν το έχει κάνει ακόμη.