Τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου. Καθημερινά αυξάνονται οι δανειολήπτες σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, αλλά και Ιρλανδία, που δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.
Στη χώρα μας ήδη το 1 στα 5 δάνεια δεν εξυπηρετείται. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, στο τέλος του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα προσεγγίσουν τα 50 δισ. ευρώ -τα συνολικά υπόλοιπα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώνονται στα 250 δισ. ευρώ- από 39 δισ. ευρώ που ήταν τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του 2011 (με τον δείκτη καθυστερήσεων στο 15,9%).
Στην Ισπανία, άνοδο εμφανίζουν οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια, με τις «κόκκινες» οφειλές να υπερβαίνουν τα 150 δισ. ευρώ, που αποτελεί και ρεκόρ της τελευταίας 20ετίας.
Η ΕΕ ανησυχεί, καθώς «βλέπει» να έρχεται «τσουνάμι» καθυστερήσεων στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων.
Είναι εκατομμύρια τα νοικοκυριά που δανείστηκαν την περίοδο 2002-2008, επωφελούμενα από τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ, για αγορά στέγης. Σήμερα, λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη, τα ίδια νοικοκυριά βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής.
Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αξιωματούχοι της ΕΕ δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις κινούνται ανοδικά, από την ώρα που η Ευρωζώνη μπήκε σε ύφεση, με την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία να έχουν το αρνητικό προβάδισμα στην αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, αφού οι χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ ή τους Ευρωπαίους εταίρους, μαστίζονται από ανεργία.
Για παράδειγμα, στην Ελλάδα τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων σήμερα είναι 78 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το 20% των δανείων αυτών θα βγει σε καθυστέρηση (δηλαδή δάνεια ύψους 15,6 δισ. ευρώ).
Οι ελληνικές τράπεζες την τελευταία διετία έχουν ρυθμίσει περισσότερα από 800.000 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, και μέσα από την επιμήκυνση της διάρκειας, ή τη συγκέντρωση πολλών οφειλών σε ένα δάνειο, στοχεύουν στη μείωση των δόσεων, ώστε οι δανειολήπτες να μπορούν να τις εξοφλούν κανονικά.
Πηγή: imerisia.gr