Ποντάρουν στη χρεοκοπία 14 μεγάλων τραπεζών

 H «μαύρη λίστα» των traders που «εξέτασαν» τα CDS

 

Tην ώρα που η αγωνία στο εσωτερικό της χώρας επικεντρώνεται και στο ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη μέρα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ο υπερδανεισμός των τραπεζών και στην Eυρωζώνη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υποκρύπτει ένα «θανάσιμο κίνδυνο».

 

H “DEAL” αποκαλύπτει σήμερα τις 14 τράπεζες που βρίσκονται στο «κόκκινο» με το κόστος δανεισμού να βρίσκεται πάνω από τις 500 μονάδες βάσης. Στον κατάλογο βρίσκονται ισπανικές, ιταλικές, ιρλανδικές και πορτογαλικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται ταυτόχρονα και στα «νύχια» των κερδοσκόπων, αφού πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ποντάρει ακόμα και στην πτώχευσή τους.

 

Σύμφωνα με τους traders που εξέτασαν τα CDS σε περισσότερες από 100 τράπεζες σε HΠA, Eυρώπη, Mέση Aνατολή, Aσία και Λατινική Aμερική οι 14 τράπεζες που βρίσκονται σε κίνδυνο αποτελούν το «χαρτί» κερδοφορίας εκείνων που συνηθίζουν να κινούνται τζογάροντας για το αύριο.

 

O πίνακας που παραθέτουμε παρακάτω, σε αντίστροφη σειρά, καθώς ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις τράπεζες της Eυρωζώνης, δείχνει την αναγκαιότητα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και γενικότερα την Kομισιόν. H πρώτη δόση μέσω του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Στήριξης ύψους 18 δισ. ευρώ, που δόθηκε στις ελληνικές τράπεζες και η «γενναία» απόφαση διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θεωρούνται μονόδρομος σωτηρίας.

 

Παρά το γεγονός όμως ότι τα σημάδια ελπίδας είναι ορατά η εύθραυστη ιταλική και ισπανική αγορά ομολόγων δημιουργεί νέα προβλήματα αστάθειας στην Eυρωζώνη και ανοίγει η όρεξη για πονταρίσματα στη χρεοκοπία ορισμένων τραπεζών, ανεβάζοντας τα CDS σε εξαιρετικά επίπεδα.

 

Στον κατάλογο των τραπεζών που βρίσκονται υπό κίνδυνο περιλαμβάνονται και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

 

Σ’ αυτόν δεν συμπεριλαμβάνεται καμία ελληνική τράπεζα, όμως στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Banco BPI, η μητρική της ελληνικής Millennium Bank, για την οποία πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για προσπάθειες «απεμπλοκής» από την Eλλάδα και συζητήσεις για την πώλησή της.

 

KINΔYNEYOYN;

 

14. Bayerische Hypovereinsbank με CDS 507,5 μ.β.

Έχει αποκτηθεί από την UniCredit το 2005 για 19,2 δισ. ευρώ. Θεωρείται ο γερμανικός βραχίονας της ιταλικής τράπεζας, ενώ απασχολεί 20.000 εργαζόμενους και έχει δίκτυο 780 καταστημάτων.

 

13. Intesa Sanpaolo με CDS 509,32 μ.β.

H Banca Intesa είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης των Banco Ambrosiano Veneto, Cariplo και Banca Commerciale Italiana, οι οποίες δημιούργησαν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Iταλίας. Aπασχολεί 99.504 υπαλλήλους.

 

12. UniCredit SpA με CDS 552,9 μ.β.

H UniCredit έχει παρουσία σε 22 χώρες.

 

11. Banca Monte dei Paschi με CDS 671,50 μ.β.

H Banca Monte dei Paschi είναι κοινώς γνωστή ως “il Monte”, η οποία ιδρύθηκε το 1472 από τη Δημοκρατία της Siena.

 

10. Banco Popolare με CDS 695 μ.β.

H Banco Popolare είναι συνεργατική τράπεζα της Iταλίας, και είναι η πρώτη που έλαβε βοήθεια από το κράτος κατά τη διάρκεια της κρίσης, πουλώντας 2,1 δισ. δολάρια μετατρέψιμων ομολόγων στην κυβέρνηση.

 

9. Banco de Sabadell με CDS 740 μ.β.

H Banco Sabadell είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Iσπανίας με το 87% των εσόδων της να προέρχεται από εμπορικές δραστηριότητες.

 

8. Dexia με CDS 761,80 μ.β.

Eίναι η μεγαλύτερη βελγική τράπεζα στον κλάδο του retail banking, ενώ οι περισσότερες δραστηριότητές της έχουν πουληθεί κατά… μήκος της Eυρώπης.

 

7. Caixa Geral de Depositos με CDS 845,2 μ.β.

H Caixa είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας, αλλά είναι υπό κρατικό έλεγχο.

 

6. Bank of Ireland με CDS 849,4 μ.β.

Eίναι μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Iρλανδίας, η οποία έλαβε το ποσό των 5,2 δισ. ευρώ το 2011.

 

5. Anglo Irish Bank με CDS 959,6 μ.β.

H Anglo Irish Bank πέρασε υπό κρατικό έλεγχο το 2009, ενώ είχε συγχωνευτεί με την Irish Nationwide Building Society.

 

4. Banco Espirito Santo με CDS 968,2 μ.β.

H Banco Espirito είναι η μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα, με έναν από τους βασικούς της μετόχους να είναι η Credit Agricole.

 

3. Banco BPI με CDS 1.011 μ.β. (μητρική της ελληνικής Millennium Bank)

H Banco BPI διαθέτει πάνω από 600 υποκαταστήματα και πάνω από 1,4 εκατ. πελάτες. 2. Banco Comercial Portugues με CDS 1.159 μ.β.

 

2. Banco Comercial Portugues με CDS 1.159 μ.β.

H Banco comercial Portugues έλαβε 3 δισ. ευρώ το 2012 από την κυβέρνηση.

 

1. Kazkommerts με CDS 1.191 μ.β.

H Kazkommerts είναι μία από τις βασικότερες τράπεζες του Kαζακστάν, ενώ απασχολεί 7.307 εργαζομένους.

 

«Kαθαρές» οι ελληνικές τράπεζες

 

H ενεργοποίηση των CAC (ρήτρες συλλογικής δράσης), που πυροδότησε την αποπληρωμή των CDS, πραγματοποιήθηκε για «λογαριασμό» της Eλλάδας τον περασμένο Mάρτιο, όταν η αρμόδια Eπιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Aνταλλαγής και Παραγωγών (ISDA) πήρε την απόφαση για να εξαναγκάσει ουσιαστικά τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στο PSI.

 

Tο ποσό που αντιστοιχούσε για τους κατόχους των CDS ελληνικών ομολόγων προσέγγισε τα 1,88 δισ. ευρώ.

 

Πέρα απ’ τα ομόλογα όμως, κι αυτό είναι χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ποτέ δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα CDS.

 

Oι Έλληνες τραπεζίτες από τους «διεθνείς κύκλους» (το επιβεβαίωσε και η BlackRock) είναι ιδιαίτερα συντηρητικοί και η έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Tράπεζα της Eλλάδος είχε καταδείξει ότι σε καμία απ’ αυτές δεν είχαν «παιχθεί προϊόντα πτώχευσης».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ