Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Credit Agricole, οι οποίες κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την Εμπορική αλλά και για τις συνολικές εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Έχοντας αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να έχει ρόλο στην Ελλάδα, παραμένοντας ως στρατηγικός επενδυτής στην τράπεζα που θα αποκτήσει την Εμπορική, η Credit Agricole προσβλέπει σε υπεραξίες που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, όντας απαλλαγμένη από την υποχρέωση να χρηματοδοτεί σταθερά τη νέα τράπεζα, όπως έκανε μέχρι σήμερα με την Εμπορική.
Το πλάνο των ενεργειών με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», έχει ως εξής:
Αφού «κλειδώσει» η συμφωνία ανάμεσα στην Credit Agricole και μία εκ των τριών ελληνικών τραπεζών, η γαλλική τράπεζα θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής. Αυτή η κίνηση είναι βασική για την επιτυχία της συμφωνίας, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θέλουν την Εμπορική «καθαρή», ώστε να βελτιώσει και τα στοιχεία του ισολογισμού τους. Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος για την Credit Agricole ενδέχεται να φτάσει στα 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ.
Έπειτα, αφού κλείσει η συμφωνία, η Credit Agricole θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει η αγοράστρια τράπεζα, προκειμένου να μπει στο νέο σχήμα. Εκεί, βασικός παράγοντας είναι τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας, μετά και τη συγχώνευση με την Εμπορική. Όσο περισσότερες είναι οι ανάγκες για κεφάλαια, τόσο πιο βαθιά στην τσέπη θα πρέπει να βάλει το χέρι η Credit Agricole, προκειμένου να αποκτήσει συμμετοχή τουλάχιστον 10% στην ελληνική τράπεζα.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων, η εκτίμηση που υπάρχει στους τραπεζικούς κύκλους είναι ότι η συμφωνία θα κλείσει αρκετά σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Η διαδικασία ωστόσο θα είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς αφενός θα απαιτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole και αφετέρου θα πρέπει να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της αγοράστριας τράπεζας. Ως προς το δεύτερο, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν κλειδώσει καν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και τα κίνητρα προς τους ιδιώτες μετόχους, το πιο πιθανό είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2012.