Μετά την επίσημη πρόταση της Alpha Bank και με δηλωμένο επίσης το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την Εμπορική περνά σήμερα σε φάση ολοκλήρωσης.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters έκανε την εκτίμηση ότι οι δύο τελευταίες τράπεζες θα προσέλθουν με προσφορές, δημιουργώντας ένα άκρως ανταγωνιστικό κλίμα.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεννόηση με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν ορίσει τη σημερινή μέρα ως καταληκτική για την υποβολή των προσφορών, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου. Αν και οι σχετικές επιστολές προς τους τρεις ενδιαφερόμενους εστάλησαν μόλις την Πέμπτη, είναι γεγονός ότι και οι τρεις έχουν συζητήσει με την πωλήτρια Credit Agricole και έχουν πραγματοποιήσει κατ’ αρχήν ελέγχους.
Η Alpha Bank, που είναι ο μοναδικός εκ των τριών ομίλων που έχει καταθέσει τελική πρόταση για εξαγορά της Εμπορικής, πιθανότατα θα καταθέσει εκ νέου πρόταση, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις προϋποθέσεις της ΤτΕ και του ΤΧΣ.
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος είναι η διασφάλιση ότι η Credit Agricole θα επανακεφαλαιοποιήσει πλήρως την ελληνική θυγατρική της, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το ΤΧΣ.
Ένας ακόμη όρος αφορά στην παροχή ρευστότητας από την Credit Agricole στην Εμπορική Τράπεζα, η οποία ανέρχεται σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ. Η τρίτη προϋπόθεση είναι η διαπίστωση από το ΤΧΣ ότι η συγχώνευση της Εμπορικής με τον προκριθέντα υποψήφιο ελληνικό όμιλο δημιουργεί συνέργειες, δηλαδή ένα νέο τραπεζικό σχήμα. Η τελευταία προϋπόθεση έχει να κάνει με τον έλεγχο (due diligence) της Εμπορικής, όπου στην προσφορά θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς ότι τα στοιχεία που θα εξεταστούν από τον ειδικό ελεγκτή του ΤΧΣ θα πρέπει να είναι επικαιροποιημένα, δηλαδή της περιόδου που θα διενεργείται το due diligence και όχι του πρώτου τριμήνου του 2012.
Η απόκτηση της Εμπορικής θα δημιουργήσει έναν ισχυρότατο τραπεζικό όμιλο, τόσο από πλευράς μεριδίου στην αγορά όσο και από πλευράς ρευστότητας. Στο τέλος του 2011 η Emporiki Bank είχε ενεργητικό ύψους 21 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων έφταναν τα 19 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις τα 11 δισ. ευρώ, ενώ απασχολούνται 5.200 εργαζόμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην προοπτική να πουληθεί η Εμπορική, η μετοχή της Credit Agricole πέτυχε χθες σημαντική άνοδο άνω του 6%, γεγονός που μεταφράζεται ως η θετική εξέλιξη του εγχειρήματος και η μετά από χρόνια «απαλλαγή» του γαλλικού ομίλου από τη ζημιογόνο θυγατρική.
Και έπεται συνέχεια
Η εξαγορά της Emporiki Bank αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη κίνηση στο μέτωπο της συγκέντρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς πριν από δέκα ημέρες ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι δύο αυτές κινήσεις αποτελούν απλά την αρχή των εξελίξεων που ακολουθούν και που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο του κλάδου στην Ελλάδα, περιορίζοντας τον αριθμό των εγχώριων «παικτών». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βήματα της Credit Agricole ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η Societe Generale, που ελέγχει την Geniki Bank, την οποία «εξωραΐζει» προκειμένου να βρει αγοραστή.
Βέβαια, άμεση προτεραιότητα, η οποία εντάσσεται και στο ευρύτερο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, αποτελεί για την κυβέρνηση το Τ.Τ., για το οποίο φέρονται επίσης ως ενδιαφερόμενα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Από την άλλη πλευρά, η ύφεση αναγκάζει σε κινήσεις περιορισμού του κόστους και της έκθεσής τους στην Ελλάδα των ξένων τραπεζών και δη και των κυπριακών.