Στο ποσό των 4 δισ. ευρώ τοοθετεί η Λαϊκή Τράπεζα τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας, Ανδρέα Φιλίππου.
Ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι γίνονται ήδη προσπάθειες για περιορισμό των ζημιών, μέσω της νομικής οδού.
Ειδικότερα,ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε επαφή με δικηγορικά γραφεία στο Λονδίνο, τα οποία θα αναλάβουν την υπόθεση, αφού ολοκληρωθεί πρώτα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η κατηγοριοποίηση των δανείων.
Εξ άλλου,ανέφερε ότι ο ελεγκτικός οίκος KPMG αναμένεται στο τέλος Αυγούστου να καταθέσει την πρότασή του για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας με προοπτική υλοποίησης της από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Βασικός στόχος είναι η συρρίκνωση του Ομίλου, που θα συνοδεύεται από μείωση δραστηριοτήτων και απολύσεις προσωπικού, μέσω σχεδίων πλεονασμού και πρόωρης αφυπηρέτησης.
Σε πρώτη φάση γίνεται λόγος για πώληση θυγατρικών εταιρειών της Λαϊκής στο εξωτερικό. Αναφορικά με το προσωπικό, η Τράπεζα εφάρμοσε σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για 185 άτομα, από τα οποία, όμως, μόνο 40 επέδειξαν ενδιαφέρον.
Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης και οι διαβουλεύσεις του Ομίλου με την Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου για μείωση του μισθολογίου, όπως καθορίστηκε το Μάιο από τη Βουλή. Σε εφαρμογή τέθηκε και το πρόγραμμα μείωσης του δικτύου καταστημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ηδη, τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 23, με προοπτική έως το τέλος του έτους να κλείσουν άλλα 21. Στην Κύπρο, τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας μειώθηκαν από 116 σε 105 και αναμένεται τον ερχόμενο χρόνο να κλείσουν άλλα 10.