Τις επόμενες κινήσεις τους σχεδιάζουν οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank μετά την απόφαση της Credit Agricole να προκρίνει την Alpha Bank στην τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας.
Οι διοικήσεις των δύο ομίλων έχουν ήδη ενεργοποιήσει τα εναλλακτικά σχέδια που είχαν έτοιμα στο συρτάρι τους για την περίπτωση που δεν αναδεικνύονταν νικητές στην κούρσα διεκδίκησης της γαλλικής θυγατρικής.
Πλέον, η προσοχή τους επικεντρώνεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς πώληση το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού προηγουμένως εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η διαδικασία.
Πηγές από τις δύο τράπεζες σημειώνουν πάντως ότι για να έχει νόημα η κατάθεση πρότασης για την εξαγορά του ΤΤ, θα πρέπει έχει προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίησή του.
Όπως εξηγούν σχετικά, εφόσον δεν αναπληρωθεί το σύνολο των κεφαλαιακών του ελλειμμάτων, η απορρόφησή του, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε παρά θα έλυνε.
Το κλίμα στην Alpha Bank
Την ίδια στιγμή στην Alpha Bank επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της Εμπορικής και ετοιμάζονται για την οριστικοποίηση του deal, με στόχο να έχουν όλα τελειώσει έως και το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το άμεσο καθαρό κεφαλαιακό όφελος για τους μετόχους του ελληνικού ομίλου, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της Εμπορικής Τράπεζας με 3 δισ. ευρώ από την Credit Agricole πριν από τη συγχώνευση, δύσκολα θα ξεπεράσει τα 300 εκat. ευρώ.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το τελικό κέρδος θα εξαρτηθεί τόσο από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, όσο και από τη γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με το μέρος των υπερβαλλόντων κεφαλαίων που θα πρέπει να μπουν «στην άκρη» για την αναπλήρωση μελλοντικών απωλειών της Εμπορικής.
Όπως τονίζουν σχετικά, η Alpha Bank καλείται να διαχειριστεί μία τράπεζα που αυτήν τη στιγμή παράγει ζημιές, προσθέτοντας ότι καθοριστική αναμένεται να αποβεί η ικανότητα του management της να σταματήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα αυτήν την πορεία.
Η ψήφος της αγοράς
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν οικονομικοί αναλυτές, το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.
Για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου βασική προϋπόθεση είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, στην οποία περιλαμβάνονται 24 δισ. ευρώ που αφορούν το πακέτο των τραπεζών.
Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του εγχειρήματος θα παίξει και το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, η οποία εάν είναι αυξημένη θα αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς προς την ελληνική οικονομία.
Η διεθνής εικόνα της χώρας
Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι πολύ σημαντικό αν υπάρξει προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Νίκου Καραμούζη περί βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο κ. Καραμούζης βρέθηκε στο Λονδίνο ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της τράπεζας όπου είχε συνομιλίες με διεθνείς θεσμικούς φορείς και πελάτες της Eurobank και διαπίστωσε ανανεωμένο και αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, μεγαλύτερη κατανόηση και βελτιούμενες προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα καταφέρει να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επισκέψεις εξειδικευμένων επενδυτικών οίκων στην Ελλάδα έχουν πυκνώσει σημαντικά, κυρίως με στόχο την ενεργό συμμετοχή τους στην αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας.
Ο ίδιος βέβαια πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία που της δίνεται από αυτήν την αλλαγή», σημειώνοντας ότι «σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με αναπτυξιακά μέτρα και πρωτοβουλίες για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας μέσω ενίσχυσης των εξαγωγών, ώστε να διαμορφώσουμε ένα δυνατό μείγμα πολιτικής που θα βελτιώσει τις προσδοκίες που επικρατούν και να αντιστρέψουμε το κλίμα που έχει επιδράσει τόσο αρνητικά στην οικονομική πορεία της χώρας μας».