Στο δικό τους ράλι επιδίδονται οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο καταλυτικές προκλήσεις για την βιωσιμότητά τους.
Ανακεφαλαιοποίηση και δημιουργία ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών είναι τα καθοριστικά βήματα που πρέπει να γίνουν στον τραπεζικό κλάδο όπως υποστήριξε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης από τη Κύπρο όπου βρίσκεται.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank Κύπρου στη Λεμεσό με τη συμμετοχή 150 πελατών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών της Eurobank Κύπρου και του Ομίλου Eurobank ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στην Ελλάδα είναι μία αναγκαιότητα, αφενός για να δημιουργεί το εσωτερικό πλεόνασμα κεφαλαίων με τα οποία οι τράπεζες θα επιταχύνουν την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας και αφετέρου διότι τα ισχυρότερα και μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα θα έχουν ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος.
Όσον αφορά στην πρόσφατη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών «δημιουργεί μία μεγάλη και ισχυρή τράπεζα, ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες της Ευρώπης, με ενεργητικό κοντά στα 180 δισ. ευρώ, 53.000 εργαζόμενους, σημαντική παρουσία σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ηγετική παρουσία σε όλες τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.
«Θα συνδυάζει την παράδοση με το δυναμισμό, την πελατοκεντρική προσέγγιση με την εμπιστοσύνη, το σύγχρονο προσανατολισμό με την ιστορία και τις αξίες της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι η νέα τράπεζα θα πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στη χρηματοδότηση των πελατών και στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», τόνισε.
Ο κ. Καραμούζης επανέλαβε πως η μοναδική αξιόπιστη διέξοδος της Ελλάδας από την κρίση είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη και η ταυτόχρονη υλοποίηση ενός επιτυχούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμιστικής ανασυγκρότησης.
«Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική εγκυμονεί υψηλότερο κόστος και σοβαρούς και, πιθανά, μη διαχειρίσιμους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και εθνικούς κινδύνους, που θα ήταν ολέθριο για όλους μας να υποτιμηθούν. Άρα, η μάχη για τη δημιουργία μιας παραγωγικής και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας πρέπει να δοθεί μέσα και όχι έξω από την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.