– Δεν διοικούν, απλά υπηρετούν και καταγράφουν. Kρύβονται «παγίδες»
– Zήτησαν από τράπεζα αναλυτική ενημέρωση για τα δάνεια που δόθηκαν σε συνδεδεμένα μέρη
Παρέπεμπε, θα έλεγε κανείς, περισσότερο σε «εβδομάδα προσαρμογής», κατά τη στρατιωτική ορολογία, αυτό το πρώτο 10ήμερο της τοποθέτησης των ξένων επιτρόπων στις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Κι όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πράγματα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο …τραγικά όσο αρχικά φοβόντουσαν όλοι (και κυρίως οι ίδιοι οι τραπεζίτες) ότι θα μπορούσαν να εξελιχθούν. Ποιά είναι η «γεύση» των πρώτων ημερών από την παρουσία της Grant Thornton σε Eθνική-Eurobank, της Mazar’s σε Alpha Bank και της KPMG σε Πειραιώς;
«Η αίσθηση που μας αφήνουν, απ’ αυτές τις πρώτες μέρες της παρουσίας τους τουλάχιστον, είναι πως δεν έχουν έρθει για να διοικήσουν, αλλά περισσότερο για να παρακολουθήσουν και να επιτηρήσουν, να κάνουν reports αναφορικά με την πορεία μας και να αξιολογούν και να καταγράφουν την προσπάθεια μας» έλεγε στην D αρχές της εβδομάδας μεγαλό – τραπεζίτης, ο οποίος κλήθηκε να συνεργασθεί μαζί τους.
«Υπ’ αυτή την έννοια, δεν λειτουργούν τόσο όσο ως επίτροποι – επίτροποι, αλλά περισσότερο ως επιτηρητές, παρά το γεγονός ότι η αρχική αντίληψη ήταν ότι θα έχουν δικαιώματα ζωής και …θανάτου πάνω μας» συμπλήρωνε ο ίδιος, αφήνοντας όμως κι ένα …παράθυρο, λέγοντας: “Εκτός κι αν αυτή η στάση τους είναι μια παγίδα”. Όπως υπενθύμιζε, η αρχική εκτίμηση ήταν πως θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα αποφασίζουν από το πού θα δοθεί ένα δάνειο, μέχρι το πού θα μοιρασθούν τα ελάχιστα πλέον κονδύλια προβολής των πιστωτικών ομίλων.
Βεβαίως, τόσο αυτός, όσο και δύο ακόμα συνάδελφοι του, με τους οποίους συνομίλησε η DEAL, για τον ίδιο λόγο, διευκρίνιζαν πως «αυτό που είναι σαφές, πλέον, είναι ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μάθουμε ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ζούμε». Για παράδειγμα, είναι σαφές το μήνυμα που εστάλη, σχεδόν από τις πρώτες ώρες των επιτρόπων στις τράπεζες, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη μείωση των επιτοκίων που προσφέρουν στις καταθέσεις. Θεωρούνται και είναι πολύ υψηλά, με βάση τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν στις τακτικές τους χρήσεις (τριμηνιαίες, εξάμηνες και ετήσιες). Έστω κι αν η προσέλκυση αυτών των καταθέσεων αποτελεί τον έναν απ’ τους δύο βασικούς πυλώνες άντλησης της ισχνής τους ρευστότητας (ο άλλος είναι τα δανεικά από την ΕΚΤ). Κατά συνέπεια, άμεσα θα ανακοινωθούν μειώσεις.
Αυτό είναι ένα δείγμα πολιτικής, που θα εφαρμόζεται από εδώ και στο εξής. «Οι τύποι κυκλοφορούν συνεχώς με πίνακες στα χέρια τους και ζητούν διευκρινήσεις για κάθε τι» πρόσθετε, από την πλευρά του, επικεφαλής αρμόδιας διεύθυνσης μιας εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ελεγκτές. «Ενας από τους βασικούς τους στόχους, για παράδειγμα, είναι να μειώνεται κάθε χρόνο ο βαθμός εξάρτησης από τη Φραγκφούρτη. Δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει πώς. Αυτό το οποίο θέλουν, όμως, στο τέλος της χρονιάς είναι να έχει επιτευχθεί» διευκρινίζεται.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι «δεν θέλουν να διοικούν», αλλά να «τρέχουν» τις διοικήσεις, ώστε να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: μία από τις πρώτες κινήσεις, στις οποίες προχώρησαν περνώντας την πόρτα ενός μεγάλου ιδρύματος, ήταν να ζητήσουν αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με τα δάνεια που δόθηκαν σε συνδεδεμένα μέρη.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η D, ήδη, έχουν στα χέρια τους ένα πρώτο πόρισμα των αποτελεσμάτων αυτής της διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε. «Είναι …αθωωτικό της τράπεζας» ανακοινώθηκε στην DEAL.Αυτό όμως το οποίο εντυπωσίασε τους διοικούντες της, δεν ήταν τόσο το αποτέλεσμα αυτό καθ αυτό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον έλεγξαν οι επίτροποι της. «Διακριτικά, έκαναν τα τσεκαρίσματα τους, διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί που τους δόθηκαν ήταν οι σωστοί και προς το παρόν φαίνεται να έχουν κλείσει το συγκεκριμένο θέμα» επισημαίνεται.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το πόσο καλά ενημερωμένοι είναι για πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό των ομίλων που τους ενδιαφέρουν. «Ξέρουν πράγματα στις λεπτομέρειες τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους ίδιους τους τραπεζίτες με ένα αίσθημα …φόβου. Πόθεν προέρχεται αυτή η γνώση; Το πιθανότερο, από τα στελέχη των θυγατρικών εταιριών που διατηρούν οι εν λόγω ελεγκτικοί οίκοι στην Ελλάδα.
«Αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε είναι πως προηγήθηκε εξαντλητικό φροντιστήριο, όλο το προηγούμενο διάστημα, το οποίο σε άλλες περιπτώσεις αποδεικνύεται ωφέλιμο και σε άλλες βλαβερό, για τον απλό λόγο ότι στηρίχθηκε σε λάθος δεδομένα» λένε οι τραπεζίτες στην DEAL. Αυτό το γεγονός, όμως, δεν φαίνεται ικανό, από μόνο του, να σκιάσει την καλή αρχή που φαίνεται να έκαναν οι ξένοι επίτροποι των ελληνικών τραπεζών.
H αλλαγή σκυτάλης στο TXΣ
O ρόλος του σκληρού Paul Koster
Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της τραπεζικής επιτροπείας η τοποθέτηση νέας διοίκησης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ); Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα. Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρείται ότι την πρώτη Παρασκευή του Φεβρουαρίου (που συμπίπτει ο μήνας να έχει 1) «πιάνει δουλειά» η νέα διοίκηση. Και αυτό για το οποίο «ανησυχούν» περισσότερο οι Ελληνες τραπεζίτες είναι να διαπιστώσουν «τι μέρος του λόγου» είναι ο νέος Ολλανδός επικεφαλής του. Πρόκειται για τον Paul Koster, τα διαπιστευτήρια του οποίου είναι εν πολλοίς …ανησυχητικά. Κι αυτό γιατί έχει τη φήμη σκληρού τραπεζίτη, ο οποίος αρέσκεται στην by the book άσκηση των καθηκόντων του, η οποία, στην περίπτωση της Ελλάδας, συνεπάγεται, αυτομάτως, σκληρή επιτήρηση. Παρ όλα αυτά, στελέχη συστημικών ομίλων, με τα οποία συνομίλησε η DEAL, διατηρούν την ψυχραιμία τους (και την αισιοδοξία τους, μαζί). «Ετσι έλεγαν και για τους επιτρόπους, αλλά μέχρι στιγμής, αποδεικνύονται εξαιρετικά συνεργάσιμοι» τονίζουν.
«Μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου», θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς με τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί κακόπιστος. Αν και η παρουσία της κ. Αναστασίας Σακελλαρίου, από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στο νέο ΤΧΣ, αποτελεί ένα είδος εγγύησης για την ομαλή μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο…