«Ξεφορτώνουν» επικίνδυνα οι κυπριακές τράπεζες
Οι απειλές για αυξημένο φόρο ή ακόμα και «κούρεμα» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, οι κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η «σιωπή» που τηρείται όσον αφορά τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της Μεγαλονήσου, είναι η γνωστή «συνταγή» της τρόικας για να σπείρει την ανησυχία και να διώξει τα κεφάλαια εκτός Κύπρου, λένε παράγοντες της κυπριακής Αγοράς. Ήδη πάντως οι εκροές που παρουσιάζονται από τον κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικές.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς επιχειρείται αλλαγή στις παραδοχές που πήρε ο οίκος Pimco για το δυσμενές σενάριο και επομένως στα αποτελέσματα που καταλήγει το σενάριο αυτό για τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Οι ενδείξεις μέχρι τώρα για τις κεφαλαιακές ανάγκες μόνο των κυπριακών τραπεζών είναι ότι χρειάζονται 8 με 10 δισ. ευρώ και ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εργαστεί για να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για τη στήριξή τους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.
Ωστόσο, η Κύπρος χρειάζεται συνολικά 17 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών της και την κάλυψη των ταμειακών της αναγκών, ποσό που ισούται περίπου με το ΑΕΠ της χώρας, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ειδικά για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι η Κύπρος είχε νομοθετήσει πριν από την Ελλάδα και επομένως υπήρχε έλεγχος, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι οι τράπεζες της χώρας είχαν ελεγχθεί πέρυσι από το ΔΝΤ.
Η αξιολόγηση για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα γίνει υπό την επίβλεψη της Moneyval και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και ανεξάρτητου οίκου.
Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Όλι Ρεν ανέφερε ότι η αξιολόγηση για το ξέπλυμα θα ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας Ν. Αναστασιάδης διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενα «κουρέματος» στις καταθέσεις και αυξημένου φόρου, η συζήτηση συνεχίζεται. Ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Π. Δημητριάδης, φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι η Κύπρος θα μπορούσε να επιβάλει έκτακτη εισφορά επί των κεφαλαιακών κερδών από τραπεζικές καταθέσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
«Η φορολόγηση των εσόδων από τόκους με 10% για παράδειγμα θα απέφερε ένα σημαντικό ποσό για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Π. Δημητριάδης σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.