Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης έθεσε το αξιόχρεο της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας ο οίκος Fitch, ως αποτέλεσμα των κινδύνων που προκύπτουν από την πρόθεση επιβολής ζημιών στους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.
Οι ζημιές αυτές, όπως σημειώνει ο Fitch, αποτελούν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, που είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο.
Η Κύπρος συμφώνησε να επιβάλει «φόρο» 9,99% για όλες τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ και 6,75% για τις μικρότερες από το ποσό αυτό καταθέσεις, αν και οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όρια αυτά μπορεί να αλλάξουν, με προοπτική την προστασία των μικρότερων καταθετών, αναφέρει ο οίκος.
Το καθεστώς της παρακολούθησης (negative watch) θα λυθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η κυπριακή Βουλή για τα παραπάνω έκτακτα μέτρα, κάτι που μπορεί να συμβεί από σήμερα, σημειώνει ο Fitch. Η οριστικοποίηση τέτοιων σημαντικών ζημιών για τους καταθέτες θα αποτελέσει περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default, RD) με βάση τους ορισμούς του Fitch και στην περίπτωση αυτή το αξιόχρεο των τραπεζών (Issuer Default Rating, IDR) θα υποβαθμισθεί στη βαθμίδα «RD», αναφέρει η ανακοίνωση.
Αν και οι τίτλοι χρέους υψηλής διαβάθμισης δεν αποτελούν αντικείμενο προθέσεων επιβολής φόρου και συνεπώς δεν θα υποβαθμίζονταν αυτόματα με την επιβολή του φόρου στις καταθέσεις, το αξιόχρεό τους τέθηκε επίσης σε καθεστώς negative watch λόγω των αυξημένων κινδύνων μίας υποβάθμισης ή χρεοκοπίας με βάση τους ορισμούς του Fitch, εξ αιτίας της κρίσης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα