Ευχάριστο «πονοκέφαλο» για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποτελεί το ζήτημα της απορρόφησης των κυπριακών τραπεζών
Mε το δάχτυλο στην… σκανδάλη βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην κυπριακή τραπεζική Aγορά, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ανησυχίες σχετικά με την επίδραση των εξελίξεων αυτών στην ψυχολογία των καταθετών.
Τη στιγμή που τα κυβερνητικά και τραπεζικά επιτελεία στην Κύπρο επεξεργάζονται διάφορα σχέδια προκειμένου να βρεθεί άμεση και βιώσιμη λύση για τις τράπεζες, η ελληνική πλευρά, μέσω των προσφορών που έχει δεχθεί από τα τραπεζικά της ιδρύματα, είναι έτοιμη να απορροφήσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, εφόσον κάτι τέτοιο συμπεριληφθεί στο σχέδιο της κυπριακής διάσωσης.
Μάλιστα χθες η Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε βελτίωση της προσφοράς της, με σχέδιο το οποίο να αφορά στα υποκαταστήματα και των τριών τραπεζών (Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής), όπως έχει κάνει και η Τράπεζα Πειραιώς.
Αν και χθες στην Ελλάδα δεν σημειώθηκαν φαινόμενα που να προκαλούν προβλήματα στην τραπεζική αγορά, η ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς ο φόβος να επεκταθεί μια πολιτική μη διασφάλισης καταθέσεων και σε άλλες χώρες είναι έκδηλη.
Παράλληλα, η Ε.Ε. φαίνεται να χάνει περαιτέρω την αξιοπιστία της, ειδικά όσον αφορά στη χάραξη νομισματικής πολιτικής που να αφορά το Νότο. Χθες, πάντως, στην Ελλάδα η κίνηση στα κυπριακά τραπεζικά υποκαταστήματα μέσω ATMs -καθώς τα ίδια τα καταστήματα ήταν κλειστά όπως θα είναι και αύριο και ίσως ακόμη περισσότερο- ήταν διαχειρίσιμη.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία για την Τράπεζα Κύπρου, όπου υπολογίζεται ότι έγιναν 17 χιλιάδες πράξεις στα 230 ATMs της, με συνολικές αναλήψεις της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, ενώ και οι κινήσεις από το web banking δεν ήταν έντονες, καθώς υπήρχε πλαφόν σε κάθε πράξη, της τάξης των 50 χιλιάδων ευρώ.
Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα είναι κλειστά και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η «τραπεζική αργία», μέχρι να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο διάσωσης. Ετσι, η πιθανότητα απόσχισης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών θα μετατεθεί περαιτέρω. Διαδικασία που αφενός μεν θα πρέπει να ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή, αφετέρου δε να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.
Plan Β με Ρωσία
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη χθεσινή καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, υπάρχει και το σχέδιο B’, το οποίο έχει να κάνει με την εντονότερη εμπλοκή της Ρωσίας, η οποία φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Λαϊκή Τράπεζα, την οποία ενδιαφέρεται να αποκτήσει καταβάλλοντας ελάχιστο τίμημα και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση της ανακεφαλαιοποίησης, εισφέροντας γενικότερα κεφάλαια, τα οποία μπορεί να ανέλθουν έως και τα 6 δισ. ευρώ, ήτοι περισσότερα από τα όσα αναζητά η τρόικα.
Παράλληλα, χθες, κυκλοφόρησαν και σενάρια για ένα ακόμη εναλλακτικό σχέδιο, που προβλέπει την εξυγίανση των δύο μεγάλων τραπεζών, με τη δημιουργία καλής και κακής τράπεζας. Σύμφωνα το σχέδιο, θα προωθείται ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι κακές τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες, οι οποίοι όμως μπορεί να χάσουν σημαντικό μέρος των καταθέσεών τους. Και σε αυτήν την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Αναστολή διαπραγμάτευσης
Η απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank, «έσωσε» τους δύο κυπριακούς τίτλους από αναπόφευκτο κραχ, ωστόσο οι ελληνικοί τίτλοι και ιδιαιτέρως οι τραπεζικοί υπέστησαν τεράστιο πλήγμα στις ήδη «πληγωμένες» αποτιμήσεις τους. Τόσο ο Γενικός όσο και ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκαν, χθες, μονίμως με αρνητικό πρόσημο και ο τελευταίος βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του… 1987.
Ο βασικός δείκτης κινήθηκε, χθες, μεταξύ 920,74 και 961,06 μονάδων, για να τερματίσει στις 923,43, μειωμένος κατά 3,85%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών τερμάτισε στις 122,85 μονάδες, με πτώση 9,69%. Οι όποιες αποφάσεις της Κυπριακής Βουλής θα σηματοδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να έχουν βαρύ αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά. Το Χρηματιστήριο της Κύπρου θα παραμείνει και σήμερα κλειστό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα πιθανή η παράταση της εν λόγω απόφασης έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδος.
Η Fitch ετοιμάζει υποβάθμιση
Άμεση ήταν η «απάντηση» της Fitch όσον αφορά στις κυπριακές τράπεζες τοποθετώντας τες σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (rating watch negative) μετά τις ανακοινώσεις για την επιβολή φόρου στις καταθέσεις. Συγκεκριμένα ο οίκος θέτει σε RWN τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας και βιωσιμότητας (Viability) των Τράπεζας Κύπρου, CPB και Ελληνικής.
Οπως επισημαίνει, μάλιστα θα υπάρξει απόφαση για τη διαδικασία αυτή μετά την απόφαση που θα λάβει η κυπριακή Βουλή για τα έκτακτα μέτρα, ενώ τονίζει πως η οριστικοποίηση τέτοιων σημαντικών απωλειών στους καταθέτες θα συνιστά περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default).
Η JP Morgan προβλέπει ότι οι τράπεζες στην Κύπρο μπορεί να μείνουν κλειστές καθ’ όλη την εβδομάδα. Όπως εκτιμά η JP Morgan, ο συνδυασμός καθυστέρησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι διαφωνίες της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση και η παρατεταμένη κρίση ακυβερνησίας στην Ιταλία θα οδηγήσουν σε ένα νέο επεισόδιο της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.
Η PIMCO μειώνει τις θέσεις της στο ευρώ μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για επιβολή φόρου στις καταθέσεις και αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οπως ανέφερε στο Reuters ο Saumil Parikh, ανώτατος στέλεχος της PIMCO, οι όροι που προτάθηκαν για τη διάσωση της Κύπρου «δείχνουν έναν πιο δύσκολο δρόμο για την Ευρώπη».