Τα πάνω κάτω στην τραπεζική Αγορά της Κύπρου φέρνει το report της Alvarez & Marsal αναφορικά με την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Η έκθεση, ωστόσο, προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα παρά ρίχνει φώς στο πρόβλημα.
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αφορά στην απορρόφηση της Marfin Egnatia Bank από τη Marfin Popular Bank και την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου. Το άλλο μέρος αφορά στην εξαγορά της ρουμανικής Banca Transilvania από την Τράπεζα Κύπρου το 2009 και της ρωσικής Uniastrum, επίσης από την Τράπεζα Κύπρου το 2008.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Alvarez & Marsal
Η ιστορία
Μέχρι το 2009 η Τράπεζα Κύπρου ήταν εκτεθειμένη σε ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά 500 εκατ. ευρώ ενώ το πρώτο 6μηνο του 2009 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου αγγίζοντας το 1,75 δισ.
Στη διάρκεια του 2009 η Τρ. Κύπρου εμφανίζεται ότι προέβη σε αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων, έτσι ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2009 το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά ομόλογα έκανε βουτιά περίπου κατά 30 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο παρέμεινε σε αξιοσημείωτα επίπεδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2009.
Όπως λέει η έκθεση, στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 ο κ. Κυπρί ενημέρωσε την Αγορά ότι η τράπεζα Κύπρου είχε πουλήσει ελληνικά ομόλογα αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι από την αρχή του έτους η τράπεζα Κύπρου είχε μειώσει την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα από το 1,8 δισ. ευρώ σε 0,1 δισ. ευρώ.
Την ίδια μέρα, η Τράπεζα Κύπρου άρχισε να επαναγοράζει ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας ραγδαία το χαρτοφυλάκιό της στα σχεδόν 2,4 δισ. μέχρι τον Ιούνιο του 2010.
Από τα ομόλογα η Τράπεζα Κύπρου υπέστη μεγάλες ζημιές €1,9 δις, εκ των οποίων τα 910 εκατ. ευρώ έχουν σχέση με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται:
Τα 910 εκατ. ευρώ αφορούν στο κόστος του ελληνικού προγράμματος κουρέματος PSI
Τα 562 εκατ. αφορούν στην αναπροσαρμογή της αξίας των νέων ομολόγων
Τα 48 εκατ. αφορούν στις ρευστοποιήσεις κάποιων αποθεματικών της τράπεζας
Τα 399 εκατ. αφορούν στο κόστος αντιστάθμισης σχετικής με τα ομόλογα
Η έκθεση επισημαίνει τα διαδικαστικά κενά που υπήρχαν στη λειτουργία της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας Κύπρου και τη νοοτροπία του συγκροτήματος, και υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα «δώρα» που έπαιρναν δυο ανώτατα στελέχη εξηρτώντο από τα κέρδη που παρουσίαζε η τράπεζα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για τις συναλλαγές της Τράπεζας Κύπρου σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου, ιδίως το πρώτο τρίμηνο του 2010, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να δώσει στοιχεία με επιστολή που της εστάλη, αλλά δεν απαντήθηκε έγκαιρα. Συγκεκριμένα, η Α&Μ αναφέρει ότι η απάντηση της Τράπεζας Κύπρου εστάλη στην Κεντρική δύο χρόνια μετά.
Marfin Egnatia Bank και Marfin Popular
Για τη μετατροπή της Egnatia από θυγατρική σε παράρτημα της Marfin Popular Bank, η έκθεση της Α&Μ αναφέρει ότι το 1,8 δις που χρειάστηκε πέρσι τον Ιούνιο η Λαϊκή οφείλεται και στη μετατροπή της θυγατρικής Marfin Egnatia σε παράρτημα, και τη μεταφορά της υποχρέωσης από την Ελλάδα στην Κύπρο».
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πριν από τη μετατροπή της ελληνικής θυγατρικής δεν θα υπήρχε νομική υποχρέωση της Marfin Popular Bank (MPB) να ανακεφαλαιοποιήσει τη Marfin Egnatia (MEB) μετά τις ζημιές από το PSI και από τις επισφάλειες. Ως θυγατρική θα ήταν υπό εποπτεία, διαφορετική νομική οντότητα, και επομένως η δημοσιονομική υποχρέωση θα βάραινε την Ελλάδα. Εντούτοις, αριθμός παραγόντων αποδεικνύουν ότι η μητρική, αν και μη νομικά υπόχρεη, θα χρειαζόταν να ανακεφαλαιοποιήσει τη θυγατρική της.
Σύμφωνα με την Α&Μ, πριν από την ολοκλήρωση της μετατροπής, τον Μάρτιο του 2011, η Τράπεζα της Ελλάδος μετέφερε γραπτώς στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τις ανησυχίες για τη συγκέντρωση κινδύνων της ΜΕΒ και για τις αδυναμίες ελέγχου που εντόπισε στην αξιολόγηση που έκανε, με δεδομένα μέχρι το 2009.
Η Α&Μ αναφέρεται και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κεντρική Τράπεζα όταν προσπάθησε, ενόσω ήταν θυγατρική η ΜΕΒ, να αποκτήσει πρόσβαση στη θυγατρική. Αυτό άλλαξε όταν έγινε παράρτημα η ΜΕΒ και έπαψε να είναι θυγατρική.