Μετά το μπλόκο για συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank που έφερε τα πάνω κάτω στο τραπεζικό σύστημα, η τρόικα ζητά την πώληση του 20-25% των δυο τραπεζών σε στρατηγικό επενδυτή μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με προσχέδιο του μνημονίου, εάν οι δύο τράπεζες δεν μπορέσουν να καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε πώληση σημαντικού ποσοστού.
Σε περίπτωση που οι δυο τράπεζες κρατικοποιηθούν πλήρως, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αναζητήσει το Σεπτέμβριο «αξιόπιστο επενδυτή με σχετική εμπειρία» (reputable investor with relevant experience), στον οποίο θα πωληθεί ποσοστό της τάξης του 20% – 25%. Μάλιστα με αυτή τη διατύπωση σπεύδει να αποκλείσει την πώληση των δύο ελληνικών τραπεζών σε funds και να προσανατολίσει την αναζήτηση επενδυτή σε πιστωτικό ίδρυμα, προφανώς του εξωτερικού.
Έντονες πιέσεις ασκεί η τρόικα για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες και θέλει οι δύο συστημικές τράπεζες να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου όσο το δυνατόν λιγότερο.
Η πίεση είναι πιο έντονη στην πλευρά της Eurobank, η οποία πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει την προθεσμία έως το τέλος Απριλίου, εάν δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να βρει ιδιωτικά κεφάλαια.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυξήσεις κεφαλαίου έχει ξεκινήσει καθώς χθες το ΤΧΣ έδωσε το “πράσινο φως” για τη διαδικασία ενώ και το ΔΣ της Εθνικής κλείδωσε τις επόμενες κινήσεις, αποφασίζοντας χθες τη σύγκληση της Γ.Σ. των μετόχων στις 19 Απριλίου. Αν δεν υπάρξει απαρτία η Γ.Σ. θα επαναληφθεί στις 24 και 29 Απριλίου.
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται τα ασφαλιστικά Ταμεία για τη συμμετοχή τους, καθώς από τη μία πλευρά η συμμετοχή τους καθίσταται απαγορευτική με βάση τα μεγάλα ελλείμματα τους, από την άλλη η μη συμμετοχή θα οδηγήσει στην απαξίωση των τοποθετήσεων τους.