Έτοιμο αναμένεται να είναι, μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο, το σχέδιο των ελληνικών Αρχών για την αρχιτεκτονική του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, που εκτιμάται ότι θα καθορίσει τη φυσιογνωμία του για τα επόμενα χρόνια.
Έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ανακεφαλαιοποίηση συστημικών και μη ομίλων, καθιστώντας εφικτή τη σχεδίαση από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του νέου χάρτη του κλάδου.
Όπως έχει προαναγγείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την ανασυγκρότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην αγορά θα παραμείνουν τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) και μερικές μικρομεσαίες.
Μετά την ακύρωση του deal Εθνικής και Eurobank, λύνονται τα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με τη διευθέτηση των κεφαλαιακών εκκρεμοτήτων των μικρότερων τραπεζών, οι οποίες μπορούν να απορροφηθούν από τους μεγάλους βιώσιμους ομίλους, χωρίς μεγάλη συρρίκνωση του ανταγωνισμού.
Ήδη από τον περασμένο Σάββατο η πρώτη μη συστημική τράπεζα που εγκατέλειψε την προσπάθεια διατήρησης του ιδιωτικού της χαρακτήρα, η FBBank, πέρασε στον έλεγχο της Εθνικής, χωρίς να θιγούν οι πελάτες της.
Πού ποντάρουν οι μικροί
Από την άλλη, Probank, Τράπεζα Αττικής και Πανελλήνια Τράπεζα πήραν παράταση λίγων εβδομάδων για την ολοκλήρωση των σχεδίων κεφαλαιακής τους ενίσχυσης, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα των μεγάλων ομίλων.
Στην Probank τοποθετήθηκε Επίτροπος από την Τράπεζα της Ελλάδος για να διευκολύνει τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου [βλ. σχετικά: Τραπεζικό «σαφάρι» προς άγραν κεφαλαίων].
Έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί τα 150 από τα 282 εκατ. ευρώ που χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως.
Η Τράπεζα Αττικής αναμένει τις τελικές εγκρίσεις από τις αρχές για να προχωρήσει στην έκδοση νέων μετοχών και ομολόγων.
Ο βασικός της μέτοχος, το ΤΣΜΕΔΕ, έχει δεσμευτεί να καλύψει το 50% των κεφαλαιακών αναγκών, που ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ.
Στη διοίκηση της τράπεζας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.
Από την άλλη πλευρά, η τύχη της Πανελλήνιας Τράπεζας, στην οποία μέτοχοι είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία πιστωτικού ιδρύματος αναπτυξιακού χαρακτήρα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι νέες άδειες
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με δεδομένη τη δυσκολία, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, έκδοσης νέων τραπεζικών αδειών, το πλάνο που θα καταρτίσουν οι Αρχές αναμένεται να αποβεί καθοριστικό για τον αριθμό και το μέγεθος των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα λειτουργούν τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τη δυνατότητα εισόδου νέων παικτών στην ελληνική αγορά.
Το μνημόνιο προβλέπει ότι οι τράπεζες που δεν θα τα καταφέρουν είτε θα απορροφηθούν από τους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους ή θα συγχωνευθούν μεταξύ τους με στόχο τη δημιουργία ελκυστικών σχημάτων που θα μπορούν το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα.
Το ΤΧΣ είναι ήδη μοναδικός μέτοχος στη Eurobank, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Proton Bank, που μπορούν να αποτελέσουν βασικά εργαλεία προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης της αγοράς.