Τυφώνας στους μισθούς στις τράπεζες

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, θα αμείβονται, βάσει της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Από τους τραπεζοϋπαλλήλους, ξεκινάει ο δεύτερος γύρος μείωσης των μισθών, στο πλαίσιο εφαρμογής του αναθεωρημένου μνημονίου Γ’, που προβλέπει εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς ιδιωτικού τομέα για τους 66.000 εργαζόμενους στις τράπεζες.

 

Η σχετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της και εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί .Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργος Προβόπουλος, φέρεται να διαμήνυσε στους τραπεζίτες ότι, εντός του Φεβρουαρίου, θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις, ενώ αυτός ήταν και ο λόγος που η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών διέκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Ενώσεων Ελλάδας, για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες.

 

Η ρύθμιση, που θα ακολουθεί, κατά γράμμα, τις αναφορές του Μνημονίου του περασμένου Δεκεμβρίου θα δίνει το δικαίωμα στους τραπεζίτες, να μειώνουν τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων έως το κατώτατο όριο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή στα 740 ευρώ το μήνα. Και αυτό, διότι θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, ενώ θα καταργούνται και οι Κανονισμοί Εργασίας. Εάν η ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου περιέχει στοιχεία δυσμενέστερα, από όσα ορίζουν οι μέχρι σήμερα ισχύουσες πηγές δικαιωμάτων και αποδοχών, υπερισχύουν εκείνα που είναι ευνοϊκότερα για τον εργαζόμενο, τόσο στα μισθολογικά, όσο και στα λοιπά θεσμικά θέματα.

 

Ωστόσο, με τη διάταξη που προωθείται, όλες οι προηγούμενες εργασιακές κατακτήσεις θα αποτελέσουν μακρινό παρελθόν, καθώς, μέσω αυτής της οδού θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι, ακόμη κι όσοι εργάζονται στις τράπεζες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, να ενταχθούν εντός του 2011 στο ίδιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και για τους εργαζόμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην Αγροτική Τράπεζα και στην Τράπεζα Αττικής θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις, που προβλέπουν την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, έναντι των κλαδικών.

 

Με την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, οι τραπεζίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων έως το κατώτατο όριο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή στα 740 ευρώ το μήνα, να εφαρμόζουν καθεστώς μερικής απασχόλησης, χωρίς πληρωμή υπερωριών, να απολύουν νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, χωρίς αποζημιώσεις και να περιορίζουν τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων, ανάλογα με τις ανάγκες των τραπεζών, μειώνοντας σημαντικά τις συνολικές αποδοχές τους. Ταυτόχρονα και οι 66.000 τραπεζοϋπάλληλοι θα ενταχθούν στο ΙΚΑ. Η ένταξη στο ΙΚΑ θα οδηγήσει και σε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους, αφού με το ισχύον σήμερα καθεστώς, τα ποσοστά αναπλήρωσης, για την πλειοψηφία των τραπεζοϋπαλλήλων, ανέρχονται στο 40%, ενώ το καθεστώς του ΙΚΑ προβλέπει ποσοστά αναπλήρωσης 20%. Ρυθμίσεις προβλέπονται και για τους υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδας, που κατά καιρούς έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση από τους συναδέλφους τους.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σελίδα 26 του μνημονίου, “η Τράπεζα της Ελλάδας, δεσμεύεται να μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού της, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης”. Επιπλέον, στη σελίδα 45 αναφέρεται ότι “η Τράπεζα της Ελλάδας δεσμεύεται, να μην απονέμει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου, ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ”. Αντίδραση της ΟΤΟΕ Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης από κοινού με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος από το παρασκήνιο, διαμορφώνουν τις νέες οικονομικές συνθήκες, ετοιμάζοντας σχέδιο νόμου, μέσω του οποίου θα διευκολύνονται οι απολύσεις με στόχο τη μείωση του κόστους των Τραπεζών, για να ξανακερδίσουν οι τραπεζίτες και οι οικονομικά ισχυροί του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου.

 

Το σχέδιο είναι σαφές και ξεκάθαρο: «εξαθλιώνουμε την ελληνική κοινωνία, δημιουργούμε συνθήκες φόβου και ανασφάλειας, συκοφαντούμε συλλήβδην το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στρέφουμε τη μία κοινωνική τάξη εναντίον της άλλης, μειώνουμε το κόστος των επιχειρήσεων με δραστικές περικοπές των χαμηλών εισοδημάτων, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφους τα στελέχη και τα Golden Boys, ως πρόσχημα για όλα αυτά υποσχόμαστε ανάπτυξη στο απώτερο μέλλον και εξακολουθούμε σταθερά να επικαλούμαστε το μονόδρομο του μνημονίου, που έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία…». Έτσι, διαμορφώνεται το νέο οικονομικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον για να ξανακερδοσκοπήσουν στη νέα – μετά την κρίση εποχή – οι ίδιοι άνθρωποι και φυσικά οι Τράπεζες, οι οποίες, όπως όλα δείχνουν από τη στάση τους, ενδιαφέρονται κυρίως για τα κέρδη τους κι όχι για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των νοικοκυριών. Και επειδή – όπως σωστά λέγεται – η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης περνά μέσα από τις Τράπεζες, δεν υπάρχουν τουλάχιστον στην ΟΤΟΕ αφελείς, να θεωρούν ότι οι Τράπεζες είναι αμέτοχες σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ