Υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν σε ό,τι αφορά την επένδυση σε ελληνικές τράπεζες.
Το πρώτο είναι αν θα υπάρξει νέο dilution. Το δεύτερο είναι ποια είναι η «ομαλοποιημένη εικόνα». Και το τρίτο είναι πως θα φτάσουμε σ’ αυτήν την «ομαλοποιημένη εικόνα».
Σύμφωνα με την Citi, η Alpha Bank θα διαθέτει αρκετά κεφάλαια και θα ισορροπήσει το 2015, εμφανίζοντας διψήφια RoE το 2016. Υποθέτοντας πως η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί ομαλά, η επόμενη φάση θα αφορά την εκτέλεση. Ο δρόμος για την συνέχεια δεν είναι χωρίς ρίσκα (ποιότητα assets, ρυθμιστικό πλαίσιο, τραπεζικός σύστημα), αλλά υπάρχουν και θετικές προοπτικές (ροή καταθέσεων, κόστη χρηματοδότησης, υπερβάλλοντα κεφάλαια κ.λπ.).
Κατά τον διεθνή οίκο, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η κεφαλαιακή επάρκεια της Alpha βρίσκεται στο 13,9%. Εκτιμάται πως η τράπεζα διαθέτει αρκετά κεφάλαια πάνω από το ορόσημο του 9% ώστε να έχει προβλέψεις έως και 24% του χαρτοφυλακίου δανείων της έως το τέλος του 2015 (έναντι 16% σήμερα) – ποσοστό αρκετό ώστε να μπορέσει η τράπεζα να αντέξει το σοκ των χρηματοοικονομικών κρίσεων.
Σύμφωνα με την Citi, η υψηλή συγκέντρωση της αγοράς, τα μέτρια επίπεδα ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, υποδηλώνουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη διψήφιων RoE. Είναι πολύ νωρίς να συνυπολογιστεί μια επιστροφή κεφαλαίου, όμως ενδέχεται να υπάρξει καταβολή μερισμάτων από το 2016.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της τράπεζας για το α’ τρίμηνο, η Citi αναφέρει πως έδειξαν μια αδυναμία στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια των καταθέσεων, αλλά καλύτερη ποιότητα των assets. Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση “neutral” για την Alpha Bank, χωρίς να δίνει τιμή-στόχο.