Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα, τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο τραπεζικό σύστημα, η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος στην ομιλία του στο συνέδριο “Η κρίση στη ζώνη του ευρώ”.
Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και να ενισχυθεί έτσι η ανταγωνιστικότητά της. Και το κυριότερο, η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος.
“Ως Διοικητής του ιδρύματος που είναι αρμόδιο για την εποπτεία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι, μετά από τρία χρόνια βαθιάς κρίσης, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όχι μόνο έχει διαφυλαχθεί, αλλά και έχει ισχυροποιηθεί… Έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται πιο συμπαγές και πιο αποδοτικό και θα αξιοποιηθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας. Ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, από την κορύφωση της κρίσης τον περασμένο Ιούνιο:
– οι τιμές των μετοχών έχουν υπερδιπλασιαστεί,
– οι διαφορές αποδόσεων των ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 2.500 μονάδες βάσης και πλέον,
– οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 12% περίπου,
– Τα τραπεζογραμμάτια που είχαν αποθησαυριστεί — βασική ένδειξη της ανασφάλειας που επικρατούσε — επιστρέφουν σταδιακά στο τραπεζικό σύστημα.
– Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 35%.
Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014 ενώ έκανε αναφορά στη μεταβολή της φρασεολογίας των αγορών, από το Grexit παλαιότερα στο Grecovery. “Ως συνήθως, οι αγορές έχουν δίκιο, αλλά με λίγη καθυστέρηση!”, σημείωσε εμφατικά ο κεντρικός τραπεζίτης.