Το «παρών» έδωσαν πάνω από 400 Έλληνες επιχειρηματίες
Κοντά στην κάλυψη του ελάχιστου ποσού ιδιωτικής συμμετοχής, δηλαδή στην εξασφάλιση 800 εκατ. ευρώ από ιδιώτες, βρίσκεται πλέον η Εθνική Τράπεζα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί δεσμεύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ από έλληνες επιχειρηματίες και εταιρείες συμφερόντων τους.
Ακολουθώντας την πεπατημένη της Alpha Bank, η Εθνική άνοιξε από το τέλος της προπερασμένης εβδομάδας ειδικό καταθετικό λογαριασμό, στον οποίο μπαίνουν τα κεφάλαια, που δεσμεύονται ότι θα βάλουν στην αύξηση κεφαλαίου οι ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για έντοκη κατάθεση με τα χαρακτηριστικά, όμως, ουσιαστικής δέσμευσης, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται ότι τα κεφάλαια, τα οποία κατατίθενται θα μπουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 400 Έλληνες επιχειρηματίες, οι ίδιοι ή εταιρείες τους, έχουν δεσμεύσει κεφάλαια στον παραπάνω λογαριασμό, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται ποσό, που ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα 800 εκατ. ευρώ αποτελούν την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου, καθώς επιτρέπουν στην Εθνική να προχωρήσει σε αύξηση 8 δισ. ευρώ με κάλυψη του 10% από τους ιδιώτες και στην έκδοση CoCos για το υπόλοιπο ποσό ως τα 9,75 δισ. ευρώ.
Στόχος, όμως της Εθνικής παραμένει, όπως δήλωσε η διοίκησή της στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών της μέσω της ΑΜΚ, ώστε να μην χρειασθεί να εκδώσει υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλισθούν από ιδιώτες 975,6 εκατ. ευρώ που αποτελούν το 10% των 9,75 δισ. ευρώ.
Κύκλοι της Εθνικής αισιοδοξούν ότι θα συγκεντρωθούν από ιδιώτες κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν δεν πιαστεί απευθείας ο στόχος εξασφάλισης 1,17 δισ., που αντιστοιχεί στο 12% της αύξησης, θα επιτευχθεί μέσω της κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών, σύμφωνα με τους ίδιους.
Η αισιοδοξία τους εδράζεται στην μεγάλη συμμετοχή στην αύξηση και βεβαίως στην αλλαγή του κλίματος για την ελληνική οικονομία που αποτυπώθηκε και στο ταμπλό του Χ.Α.
Η δέσμευση κεφαλαίων από 400 και πλέον έλληνες επιχειρηματίες αποτελεί ενδεικτικό της υψηλής συμμετοχής, που εξασφαλίζει στην τράπεζα πέραν της επιθυμητής πολυμετοχικότητας και την δυνατότητα κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών. Και αυτό γιατί αρκετοί επιχειρηματίες δεσμεύονται ότι θα προεγγραφούν και για αδιάθετες μετοχές.
Ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος από πλευράς Ελλήνων είναι ότι αποτέλεσαν τους βασικούς αγοραστές του τελευταίου μήνα στον τίτλο της Εθνικής, χρησιμοποιώντας εγχώριες ή αλλοδαπές εταιρείες συμφερόντων τους, ενώ αντίθετα δεν έχουν υπάρξει, σύμφωνα με χρηματιστές, αξιοσημείωτα «πονταρίσματα» στον τίτλο από hedge funds ή θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.
Θα πουλήσουν δικαιώματα τα Ταμεία
Σύμφωνα με το ενημερωτικό της Εθνικής, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν στις 10 Απριλίου το 35,54% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, οι ιδιώτες επενδυτές το 45,8% και τα ασφαλιστικά ταμεία και ο λοιπός δημόσιος τομέας το 13,04%. Λοιπά νομικά πρόσωπα εσωτερικού κατείχαν το 5,62% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Ουδείς μέτοχος κατέχει ποσοστό άνω του 5%.
Τα Ταμεία που κατέχουν μαζί με το ευρύτερο Δημόσιο τομέα το 13,04% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θα αναγκαστούν, λόγω της απαγόρευσης συμμετοχής τους στην αύξηση να πουλήσουν μέρος ή και το σύνολο των δικαιωμάτων τους, κίνηση που εκτιμάται ότι θα πιέσει το δικαίωμα, δημιουργώντας ευκαιρίες αρμπιτράζ ή και εισόδου στην ΑΜΚ.
Σημειώνεται ότι η μετοχή της Εθνικής επιστρέφει σε διαπραγμάτευση την Πέμπτη 30 Μαίου με προσαρμοσμένο αριθμό μετοχών μετά το reverse split σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 10 παλαιές και με προσαρμοσμένη τιμή λόγω αποκοπής του δικαιώματος. Την ίδια ημέρα ξεκινά και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος.
Η επόμενη ημέρα
Τυχόν επιτυχία της αύξησης θα επιτρέψει στην Εθνική να δρομολογήσει την επόμενη της ανακεφαλαιοποίησης σειρά κινήσεων για την περαιτέρω ενίσχυσή της στην εγχώρια τραπεζική αγορά.
Η διοίκησή της τράπεζας, χωρίς να το «φωνάζει», δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της να πρωταγωνιστήσει στις εναπομείνασες κινήσεις συγκέντρωσης που πρέπει να διενεργηθούν είτε στο πλαίσιο εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, είτε στην ανάγκη να απορροφηθούν τράπεζες στις οποίες το ΤΧΣ έχει μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου (νέο Τ.Τ., νέα Proton, και προσεχώς Eurobank).
Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Αλ. Τουρκολιάς στο μήνυμά του για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου υπογράμμισε ότι το εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Εθνική «να συνεχίσει να επιτελεί τον κομβικό της ρόλο στην Ελληνική οικονομία, όπως αποδεδειγμένα τον έχει επιτελέσει κατά τη διάρκεια της ιστορικής της διαδρομής».
Ταυτόχρονα, η Εθνική δεσμεύεται, όπως αποκαλύπτει το Ενημερωτικό, να προχωρήσει σε πωλήσεις non core assets ώστε να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια, ενώ ανοικτό, στο παραπάνω πλαίσιο, είναι ακόμη το θέμα της καλύτερης αξιοποίησης της Finansbank.